Ura za Dan D bo znana danes: znanstveniki svarijo, da je apokalipsa vedno bližje

20. januar 2022

Ura za Dan D bo znana danes: znanstveniki svarijo, da je apokalipsa vedno bližje

20. januar 2022
Foto: Profimedia

Dan D ura, ki sledi temu, kako blizu je planet Zemlja svojemu, koncu bo razkrita danes ob 4. uri, že 75. leto zapored.

Po še enem letu boja z epidemijo, podnebnimi spremembami in vedno večjo nevarnostjo za mednarodno vojno, se bodo znanstveniki danes zbrali, da razglasijo, kako blizu je konec sveta.

Dan D ura je bila narejena, da opozori človeštvo na bližajočo se apokalipso – danes bomo izvedeli, če je letos ta kaj bližje.

Ura je postala simbol vedno bolj verjetne mednarodne katastrofe, ki jo je povzročilo človeštvo. Oblikovana je bila leta 1947, letos pa bo že 75. leto zapored razkrila našo temačno prihodnost.

Urine minute so bile na začetku nastavljene na sedem minut do polnoči – do hipotetične svetovne katastrofe – leta 2020 pa se je premaknila na 100 sekund do polnoči. To je najbližje, kar je bila polnoči v svojih 75 letih.

“75 let je Dan D ura služila kot metafora za to, kako blizu je Zemlja svojemu koncu,” piše na uradni strani Atomskih Znanstvenikov.

Foto: Profimedia

“Že od leta 1947 služi kot klic k ukrepanju in reverziranju urinih kazalcev, kar se je že zgodilo pred nekaj leti.”

Vendar z grožnjo vojne med Rusijo in Ukrajino, nadaljujočo se klimatsko krizo in epidemijo novega koronavirusa, je težko verjetno, da se bodo kazalci premaknili nazaj. Kazalce premikajo člani neprofitne organizacije Atomski znanstveniki, ki se ukvarjajo s klimatsko krizo.

Dejavniki, ki prispevajo k premiku kazalcev, so grožnja nuklearne vojne in podnebne spremembe, ki predstavljajo grožnjo človeštvu. Danes ob 16. uri po našem času se bodo znanstveniki zbrali in razglasili, če se bodo kazalci premaknili bližje polnoči.

Od leta 2007 ura upošteva tudi segrevanje ozračja, lansko leto pa je Rachel Bronson, predsednica organizacije, razložila več razlogov, zakaj se kazalci niso premaknili. “Razumemo, da človeštvo trpi zaradi epidemije covid-19. Epidemija pa je razkrila, kako nepripravljene so države in mednarodni sistemi sodelovati v času globalnih kriz.”

“V času dejanske krize vlade po svetu zanikajo sprejemanje odgovornosti, ignorirajo znanstvene dokaze in ne želijo komunicirati z znanstveniki. Posledično pa tako ne poskrbijo za varnost in zdravje svojih državljanov.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close