V čem je problem koncepta “poletne postave”? V vsem.

03. marec 2023

V čem je problem koncepta “poletne postave”? V vsem.

03. marec 2023
Foto: Pexels

Kmalu bodo vaša družbena omrežja preplavili oglasi z napisom “izklesajte svoje poletno telo v treh mesecih”. Čas je, da opustimo ta koncept.

Izraz “poletno telo” sem opazila pred približno 10 leti, ko sta fitnes in vitka postava pričela pridobivati na popularnosti, jaz pa sem bila čokata 15 letnica, ki se že od nekdaj bori s kilogrami. Po Facebooku so krožili (in še vedno krožijo) mnogi oglasi fitnes trenerk in trenerjev, ki ženske vabijo, naj svoje telo pripravijo na poletje.

Ta izraz se še danes pogosto uporablja kot oglas za različne programe in artikle, ki naj bi vam pomagali pri doseganju ciljev, oglaševalski udar pa se običajno začne okoli aprila. Po nekaterih raziskavah je poletje za ženske bolj stresno obdobje, še posebej, če čutijo, da “niso pripravljene” in da niso v stanju “poletnega telesa”. Med njimi sem bila tudi jaz, pa še vedno kdaj sem, kot me za trenutek ujame paranoja, da sem prejšnje poletje izgledala bolje.

Foto: Instagram

Tudi pred kratkim, ko sem se s svojim fantom odpravila na dopust na Mavricij, mi je moja postava povzročala ogromne preglavice. Namesto, da bi se osredotočala na to, da sem na beli peščeni blaži s turkizno modro vodo, sem se ukvarjala z dejstvom, da se na slikah vidi moj trebuh.

In pogosto je tako, kaj ni? Ko se nekam odpravimo, se ukvarjamo s tem, kako izgledamo in kako nas bodo drugi videli, ne pa, kako nas bodo doživljali.

Poletje traja le tri mesece

Eden izmed večji problemov koncepta poletne postave je, da predpostavlja dejstvo, da moramo poleti izgledati na določen način.

Da je postava, ki jo lahko pokažemo poleti, le tista, ki dobro izgleda. Kaj pa tista, ki je zdrava? Uravnovešena? In ni pod stresom?

Najboljšo in najvitkejšo postavo sem imela med prvim valom korone. Zakaj? Ker nisem imela službe, prijateljev, predavanj pa izjemno malo. V tistem trenutku bi morala biti na izmenjavi, ždela pa sem v svoji prazni otroški sobi in se smilila sama sebi. Zato sem pretirano trenirala in vsako svojo prosto sekundo zapravila aktivno. Izgledala sem prekleto dobro, počutila pa se izjemno prazno.

Foto: Instagram

In sedaj tri leta kasneje imam diplomo, službo, izpit za avto, partnerja, dva mačka in pa tudi 10 kilogramov več. A še vedno se najpogosteje ukvarjam s temi kilogrami, namesto z vsemi dobrotami, ki jih imam v življenju. Še vedno na vsake toliko pogledam sliko sebe tistega poletja in si rečem: “Mater, res sem dobro izgledala.”

V resnici mi moje mentalno stanje takrat sploh ni dovolilo, da bi izgledala drugače

Zdrava celo leto

Trenutno sem lastnica telesa, ki ni vitko in se v kar nekaj starih oblek ne stisne več, a sem zdrava. In ne bom lagala, do poletja si želim kakšne kile manj, a to preprosto zato, ker nimam denarja za popolnoma novo omaro.

In če se dotaknem tudi športnega dela, kot osebna trenerka in powerlifterka, sem mnenja, da so “oblikovanje” postave in ostali projekti življenjskih sprememb dolgoročni procesi, h katerim se moramo zavezati. To je življenjski slog, v katerem mora posameznik uživati ​​in ne trpeti, da bi dosegel cilj. Nikakor ne bom prepričevala ljudi, ki me prosijo za nasvet, naj hodijo teč, če tega ne marajo. Celoten cilj aktivnosti, zdravja in samozavesti je, da uživamo v stvareh, ki jih počnemo.

Poleg tega je sam koncept ideje o poletnem telesu absolutno nevzdržen, saj namiguje na trdo garanje v samo treh mesecih. To pomeni dvomljive diete, s katerimi boste hitro in nezdravo izgubili odvečne kilograme in noro telovadbo, ki bi vam morala dati neke vrhunske rezultate.

Foto: Instagram

V treh mesecih lahko po humanem tempu pričakujete boljše počutje, kakšen centimeter manj in veliko veliko odrekanja, a tiste vrhunske postave, ki vam jo obljubljajo oglasi, ne bo na spregled. V tako kratkem času ne boste dobili poletnega telesa z Instagrama, ki vam ga prodajajo kot zagotovljeno, če sledite nekemu čudežnemu programu, ki vam ga prodajajo.

Letošnje poletje bom raje uživala

Po mojih izkušnjah vsakogar zgrabi panika nekje aprila, ko postane topleje in ima oblečenih manj oblačil. Zaveda se, da je poletje pred vrati in da bo moral obleči kopalke. Ob velikem pritisku družbenih omrežij, ki nam ves čas sugerirajo, da MORAMO izgledati bolje in da se MORAMO spraviti v kakšne trendi kopalke, se začenja panika poletnih teles.

Foto: Instagram

Zlahka se zgubimo v tej paniki in začnemo s hitrimi dietami, ki se v 90 odstotkih primerov vrnejo kot bumerang. Veliko število žensk pa zaradi tega čuti pritisk zunanje okolice, da morajo biti vitke in imajo posledično nizko samopodobo. In tudi sama pogosto svojo vrednost in lepoto povezujem s številko na tehtnici. In če gre ta gor, namesto dol, mislim, da me čaka grozno poletje.

Če in ko se odločite, da boste spremenili svoje življenjske navade, naj ne bo razlog za to neka vplivnica na Instagramu, ki vam prodaja BeLoved kopalke s svojo izjemno vitko, temno in retuširano postavo. Za to se raje odločite, ker si sami želite tega in menite, da bo kvaliteta vašega življenja boljša.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close