V koliko časa se lahko odljubimo?

17. avgust 2022

V koliko časa se lahko odljubimo?

17. avgust 2022
Foto: Unsplash

Zaljubiti se je odličen občutek, a obraten proces, v katerem zgubimo čustva do partnerja, ni ravno prijeten. Kako hitro pa se to sploh lahko zgodi?

Nihče ne prične razmerja z mislimi, da se bo to nekega dne končalo. A ljudje se lahko v še tako uspešnih razmerjih, odljubimo. Včasih je razlog to, da nikoli sploh nismo bili zaljubljeni, drugič pa pride samo od sebe.

V koliko časa pa se lahko odljubimo? Podobno vprašanje je forumu Starševski čvek postavila uporabnica, ki je opazila, da se je njen partner v zadnjih dveh mesecih pričel obnašati popolnoma drugače. “Skupaj sva 8 let, 2 otroka. Še pred dvema mesecema sva imela nor seks. Sicer sva že takrat imela probleme, veliko sva se prepirala, zdaj že kakšne pol leta. Ampak seks je pa še vedno nekako bil. Zdaj v zadnjem mesecu ni več intime. Razmišlja o odhodu. Pravi, da me preprosto nima več rad. No, dva meseca nazaj ni tako deloval. Ali je možno, da me res več ne ljubi?”

Dovolj je minuta

Uporabniki so z avtorico delili svoje zgodbe, v katerih so potrebovali veliko manj kot dva meseca, da so partnerja prenehali ljubiti: “Meni se je v enem večeru po 17 letih uprl, preprosto pride do nekega klika in se vse spremeni, človeka vidiš v popolnoma drugačni luči,” je odgovorila ena izmed uporabnic.

Foto: Unsplash

“Tudi če je nima (druge, namreč) … odljubiš se seveda lahko zelo hitro; če je dovolj zoprnih spremljajočih pojavov, je potrebna samo še kapljica čez rob, ki potem razlije in razbije vse,” pa je povedal drugi.

“Nor seks ne pomeni, da te ljubi. Jaz bi rekla, da te ne ljubi že precej dolgo, oziroma sploh ne ve, kaj to resnična ljubezen je – zdaj pa je prišel čas, ko ne zmore več nosit maske in živet življenja, ki ga duši.”

Je nekaj popolnoma običajnega

Strokovnjakinja za razmerja Sylvia Smith je za Marriage povedala, da je odljubljanje nekaj popolnoma običajnega v razmerju. “A to ne pomeni popoln konec razmerja. Če sta s partnerjem oba pripravljena delati na tem, se razhodu lahko izogneta,” pravi.

“Gre za dolg proces, tako kot zaljubljanje. Če pomislite, kakšen je bil občutek, ko ste se v partnerja zaljubili, je prvi znak, ko vsi ti občutki pričnejo bledeti,” razlaga. “A nekega točnega odgovora, koliko časa to traja, ni. Ne gre za neko točno določeni število dni. Vse je odvisno od človeka. Za nekatere traja nekaj dni, za druge pa je to zelo dolg proces.”

Foto: Unsplash

Vsa razmerja gredo skozi različna obdobja oz. sezone, v katerih se naša čustva spreminjajo, tako da je vse odvisno od našega procesa. “Nekaterim je dovolj ena ‘sezona’ razmerja, da se odjubijo. To je lahko kjerkoli od treh do 12 mesecev,” pravi Sylvia.

Kakšni so znaki?

Znaki, da se vi ali vaš partner odljubljate, pa so vidni že prej. Če ste pozorni nanje, se lahko težavam posvetite in svoje razmerje začnete reševati, še preden to popolnoma razpade. Sylvia opozarja na naslednje znake:

  • Postali ste popolnoma nezainteresirani. “Preprosto vas ne zanima, kaj zanima vašega partnerja, kaj ga moti ali karkoli vam želi povedati,” opozarja strokovnjakinja. Razlogi za to so različni, ali vas ne podpira, nista na isti strani, ali pa se preprosto ne počutite več ljubljene – vse to so lahko razlogi, da se v razmerju odljubimo.
  • Prehitevali ste. Ljudje, ki se zelo hitro zaljubijo in spustijo v razmerje, se tudi pogosto zelo hitro odljubijo. Ker svojega partnerja v resnici ne poznate dobro, se lahko zgodi, da kasneje ugotovite, da nikakor nista kompatibilna in preprosto nista za skupaj.
  • Sploh niste bili zaljubljeni. “Razmislite, če ste bili v svojega partnerja sploh zaljubljeni na začetku,” svetuje Sylvia. Hitro se lahko zgodi, da smo z nekom samo zato, ker nas privlači, a ne zato, ker ga dejansko ljubimo in nas zanima.
  • Veliko stvari v razmerju vam ni všeč. Največja napaka v razmerju je, da se preprosto sprijaznimo s stvarmi in samim razmerjem. Zaslužimo si največ in še več. Če je v vašem razmerju milijon stvari, ki vas motijo, potem vas bodo vaša čustva do partnerja slej ko prej minila.

Lahko se zaljubite nazaj

Vsekakor pa lahko svoje občutke popravite, če čutite, da ti do vašega partnerja bledijo. Predvsem je pomembno, da s svojim partnerjem ostanete povezani, veliko komunicirate in preživljate čas skupaj. “Skrbite drug za drugega, podpirajte se in si zaupajte. Vsako razmerje se da rešiti,” zaključuje Sylvia.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close