V petek se v Ljubljani uradno začne veseli december. Kaj nas čaka?

24. november 2022
Foto: Unsplash

25. novembra 2022 se s prižigom prazničnih luči v Ljubljani začenja praznični december. Isti dan se bo že dopoldne odprl praznični sejem tako z darilno kot gostinsko ponudbo.

Ljubljano bo od 25. novembra 2022 do 15. januarja 2023 olepšana z desetimi prazničnimi smrekami in 79 “zelenimi drevesi” na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo krasili tudi meščani, že deseto leto zapored pa bodo na ogled jaslice iz slame. Ogledati si jih bo mogoče od 25. novembra do 8. januarja na Gallusovem nabrežju. Na Ljubljanskem gradu pa bodo v tem času na ogled lesene jaslice.

Glavna smreka na Prešernovem trgu je visoka 17 metrov, težka okoli pet ton in bo okrašena s približno desetimi kilometri luči. Smreke bodo še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem, na Slovenski cesti na križišču s Trdinovo ulico in letos prvič tudi na Trgu mladinskih delovnih brigad.

Foto: Profimedia

Prestolnico bo v tem času krasilo tudi 850 skulptur in likov.

Tradicionalni del decembrskega programa ostajajo Miklavžev sejem, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd, Božični koncert pred Mestno hišo, sprevodi Dedka Mraza in predstave uličnih gledališč. Letošnja novost sta Ledena kraljica in praznična vasica na Trgu francoske revolucije, v kateri bodo kulinarične dobrote ponujali vrhunski šefi.

Petdeset kilometrov prazničnih lučk

Praznične luči se bodo tradicionalno prižgale v petek pred prvo adventno nedeljo, 25. novembra, ob 17.15. Po kratkem kulturnem programu in nastopu otroškega pevskega zbora Waldorfske osnovne šole bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko se bo Ljubljana odela v praznično preobleko.

Novoletna okrasitev tudi letos nosi pomen

Novoletna okrasitev nosi naslov “Splošni um/duh skupnosti”. Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve Urban Modic, bo skoznjo poleg umetnosti kot idejno-duhovne komponente predstavljen še miselni kaos. Ljubljana bo prikazana kot organizem, ki se vzporedi z mislečimi bitji.

Mestno tkivo se razdeli na poteze, ki organizem predstavijo v mehanskem smislu in tiste, ki predstavijo metafizični oziroma intelektualni vidik. Ločeno, a v kontekstu se predstavi tudi uveljavljene, na novo koncipirane in dopolnjene zgodbe nastanka življenja, vesolja in druge. Novoletna okrasitev je posvečena vsem, ki živijo z multiplo sklerozo.

Osrednjo novoletno okrasitev bosta dopolnjevali tudi praznični osvetlitvi Jakopičevega sprehajališča in Mestne hiše.

Staro mestno jedro bo prepredeno s petdesetimi kilometri prazničnih lučk, nameščenih bo od 850 do 900 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda.

Foto: Profimedia

Kako bodo odprte praznične hiške?

Na isti dan prižiga lučk se bo že ob 10. uri odprl praznični sejem, ki je ob koncu leta tradicionalno središče družabnega dogajanja v mestu. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, Gallusovem nabrežju, Petkovškovem nabrežju, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ulice ter Kongresnega trga bo stalo 39 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Hiške z darilnim programom na Bregu in Petkovškovem nabrežju bodo odprte od 10. do 21. ure, ob petkih in sobotah uro dlje. Na božični večer in zadnji dan leta bodo odprte do 18. ure. Gostinske hišice bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo manjših na Bregu, ki se bodo zapirale uro prej. Na božični večer in zadnji dan leta bodo imele gostinske hišice podaljšan delovni čas, razen manjših na Bregu.

Praznični sejem bo v sklopu Grajskega decembra tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu, kjer bosta obiskovalcem na voljo darilna in gostinska ponudba. Sejem z gostinsko in darilno ponudbo bo tudi na Pogačarjevem trgu.

Foto: Profimedia

V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinski ponudniki na sejmu tudi letos uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa oziroma biološko razgradljivo embalažo. Vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusov Ljubljane. Mestna občina Ljubljana tudi letos poziva vse najemnike sejemskih hišk, da se odrečejo plastičnim vrečkam in jih nadomestijo s papirnimi oziroma biorazgradljivimi.

Na sporedu so tudi številni koncerti

V okviru glasbenega programa se bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu in Trgu francoske revolucije od 16. decembra do 1. januarja zvrstili številni koncerti slovenskih in tujih glasbenikov.

Silvestrovanje na prostem bo potekalo na štirih prizoriščih, opolnoči pa bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. Izstrelki ognjemeta so sestavljeni iz razgradljivih materialov, primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami. Silvestrovanje za otroke bo na Kongresnem trgu ob 16. uri.

New Report

Close