V pričakovanju šoping manije: Zakaj ga pravzaprav imenujemo ČRNI PETEK?

27. november 2019

V pričakovanju šoping manije: Zakaj ga pravzaprav imenujemo ČRNI PETEK?

27. november 2019

Vsak predzadnji ali zadnji petek v novembru nastane globalna šopingmanija, ki je vse bolj prisotna tudi pri nas.

Pravi nakupovalni praznik za vse nakupov željne je v Združenih državah Amerike aktualen že od leta 1952, zelo hitro so ga posvojili v Veliki Britaniji, nato pa se je populariziral še v ostalih delih Evrope, Avstraliji, Indiji in Kitajski.

Kljub vsemu pa največja nakupovalna mrzlica ostaja v ZDA, kjer se prodajalne odprejo že ponoči iz četrtka na petek, vrste pa se začnejo oblikovati že nekaj ur prej, saj si želijo biti vsi takoj ob odprtju neposredno pred vrati.

Zakaj prav ČRNI petek?

V ZDA je Zahvalni dan največji praznik, ko se družine zberejo za eno mizo na tradicionalnem kosilu, naslednji dan (v petek) pa se vrnejo na svoje domove. V petek so organizirane tudi različne parade, mesta pa doživljajo popoln prometni kolaps, zato so ta dan poimenovali Črni petek.

Nekaj več kot dve desetletji kasneje so to frazo prevzeli prodajalci ter jo začeli množično uporabljati. Zaposleni v javni upravi so imeli ta dan celo dela prost dan, zato je logična posledica, da se je povečala prodaja.

Hiter skok prodaje, ki uradno zaznamuje začetek praznične nakupovalne mrzlice, so prodajalci v svojih knjigah zaznamovali s črno barvo, medtem ko so pred tem prodajo beležili z rdečo barvo.

Ta povečana prodaja je bila trgovcem tako zelo všeč, da so se odločili, da petek izkoristijo kar najbolje in še povečajo zaslužke … s pomočjo popustov. Popusti so tako postali nepogrešljiv del petkove manije, trgovine pa so med seboj tekmovale, katera bo pritegnila čim več kupcev.

Rezultat je bil popust v višini dobrih 70 odstotkov, odpiralni čas pa se je premaknil tudi za štiri ali pet ur prej.

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close