V teh letih moški najbolj varajo!

27. julij 2021

V teh letih moški najbolj varajo!

27. julij 2021
Profimedia

Kljub temu, da se oba spola pogosto zapletata v afere, kažejo študije iz ZDA, da so moški pogosteje nezvesti.

Obsežna raziskava, objavljena v ameriški reviji AARP, je pokazala, da je 46 odstotkov moških  poročalo o preteklem varanju partnerjev v primerjavi s samo 21 odstotki žensk. Drugo poročilo Inštituta za družinske študije (IFS) pa je celo pokazalo, da je dvakrat več moških varalo v zakonih. Toda podatki IFS kažejo tudi, da ima starost pomembno vlogo pri tem kdo vara, koliko in kdaj.

Med mlajšimi od 30 let, je med poročenimi, ki varajo, žensk in moških približno enak odstotek (10% proti 11%). Z višanjem starosti pa se razmak med odstotki veča.

Stopnja nezvestobe med moškimi je najvišja pri 70-ih

IFS na podlagi podatkov iz splošne socialne raziskave iz leta 2017 poroča, da 20 odstotkov moških in 13 odstotkov žensk pravi, da je seksalo z nekom, ki ni njihov soprog ali soproga. Toda kasneje med starejšimi od 50 do 69 let vara približno 24 odstotkov moških v primerjavi s 16 odstotki žensk. Po tem, med 70. in 79. let, 13 odstotkov žensk in kar 26 odstotkov moških vara partnerje.

Zanimivo je, da v kasnejših letih ta številka ostane relativno visoka za moške: 24 odstotkov moških, starejših od 80 let priznava varanje, medtem ko pri tej starosti vara le 6 odstotkov žensk. Na podlagi podatkov ugotavljajo, da ženske največ varajo pri 60ih, nato pa ti odstotki naglo padejo.

Zgodovinski podatki kažejo, da so moški pogosteje tisti, ki varajo. Toda v devetdesetih letih je stopnja nezvestobe dosegla vrh med moškimi v 50-em letu. V tem desetletju življenja so starejši moški varali manj pogosto, kot pa tisti v srednjih letih. Nato se je leta 2000 najvišja stopnja nezvestobe preusmerila na moške v 60. letih. Zdi se, da se je nato to število v 70. letih le še povečalo.

Učinki generacije verjetno prispevajo k tej spremembi razlike v nezvestobi med spoloma. Američani, rojeni v štiridesetih in petdesetih letih, so poročali o najvišjih stopnjah zunajzakonskih spolnih odnosov, morda zato, ker so bili del prve generacije, ki je med spolno revolucijo postala odrasla, “je dejala Wendy Wang, direktorica raziskav pri IFS.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close