V vsaki od nas je malo razdvojene Billie

27. marec 2022

V vsaki od nas je malo razdvojene Billie

27. marec 2022
Vir: Profimedia

Ste lansko poletje tudi ve žrtvovale kakšno noč spanca, ker ste druga za drugo požirale epizode vroče Netflixove serije Sex/Life?

Čeprav sem slišala kar nekaj komentarjev prijateljic, da je serija puhla in da se v njej na veliko pretirava, sama mislim drugače. Prepričana sem, da če bi zmogle biti povsem iskrene same s sabo, bi si priznale, da je v vsaki od nas malo Billie.

Lansko poletje je svet obnorela erotična dramska serija Sex/Life, ki prikazuje mamo dveh otrok Billie Connelly, ki je razpeta med možem Cooperjem in družinskim življenjem v ameriškem predmestju na eni ter seksi nekdanjim fantom Bradom Simonom, ki ga nikoli ni zares prebolela, na drugi strani. In zadnje tedne oboževalci te vroče serije znova ‘norijo’, saj je snemanje druge sezone že v polnem teku. Kdaj si bomo lahko na Netflixu ogledali nove dele, za zdaj še ni znano.

In kot da že sama vroča romanca glavnih likov Billie in Brada ni bila dovolj, sta se glavna igralca, 42-letna Sarah Sashi in 36-letni Adam Demos, zapletla tudi v zasebnem življenju. Zvezdnica se je, za tem ko je spoznala postavnega Avstralca, po 11 letih zakona celo ločila od svojega tedanjega soproga. V intervjujih kasneje je priznala, da je bila kemija med njo in Adamom v trenutku, ko sta se prvič videla, tako močna, da jo je bilo nemogoče zanikati. In v več Instagram objavah v preteklih mesecih je zapisala, da je šest let mlajši igralec njena duša dvojčica.

Foto: Jordan Strauss/Invision/AP via Guliver

A če se vrnemo k zgodbi Billie, ki jo spremljamo v seriji … Nekdanja študentka psihologije, ki je zaradi odločitve, da se ustali in postane žena ter mati, tik pred diplomo opustila študij, začne po rojstvu drugega otroka na lepem sanjariti o nekdanjem fantu Bradu. Čeprav sta se razšla že dolgo nazaj, ga Billie nikoli ni zares prebolela. In nora kemija, ki sta jo imela, pospremljena z vročim seksom na vseh možnih krajih, ji ne gre iz glave. Pa čeprav je doma vse v najlepšem redu. Ima ljubečega, prijaznega, zanesljivega moža, ki je vrh vsega še nadvse postaven in ki njo ter otroka postavlja na prvo mesto. Vse ima – nič ji ne manjka. Vsaj na prvi pogled ne.

A Billie v resnici manjka veliko. Ali, bolje rečeno, manjka ji pomemben del sebe. Za glavni lik serije Sex/Life ta manjkajoči del predstavlja tista brezskrbna, divja, drzna punca, ki je ljubila seks. Ki je potrebovala spolnost kot vodo in zrak. In ta del – poželenje, strast, noro dober seks – zdaj manjka v njenem sicer popolnem zakonu. Z leti, ko se je posvetila vlogi žene in mame, je torej izgubila pomemben del sebe.

Ne rečem, da se v tem vidiku veliko nas, ‘navadnih smrtnic’, poistoveti z Billie. Da je pomanjkanje seksa tisto, kar nam, sodobnim mamicam, manjka. Prej nasprotno … Obveznosti in utrujenost so nekatere privedli do tega, da je seks (sploh po mnenju naših soprogov) prepogosto postranskega pomena. Kajti ko po osmih ali več urah v službi prideš domov, na hitro pospraviš najnujnejše (kar smo zjutraj v naglici razmetali), pelješ enega otroka na ta športni trening in drugega na tisto drugo dejavnost, potem ju greš iskat, si z energijo že skoraj tako kot rdeče obarvana baterija na mobilnem telefonu. Na hitro pripraviš večerjo in urediš otroke za spanje, po risanki in pravljici sta končno v postelji, ti pa tiste zadnje atome moči porabiš za zadovoljitev higienskega minimuma – hiter tuš in umivanje zob. Za vroče posteljne podvige z možem tako preprosto velikokrat zmanjka energije in, ja, včasih tudi volje. Bodimo iskrene – libido pri 37 in po skoraj 20 letih zveze ni več isti kot leta nazaj.

Foto: Profimedia

A tisto, v čemer se zagotovo najde marsikatera novopečena mama, je, da smo sploh na začetku, ko smo prevzele to najpomembnejšo in najodgovornejšo vlogo v življenju, malo pozabile nase. Ali izgubile kakšen kamenček v mozaiku svoje osebnosti, ki je bil pomemben prej, preden smo postale žene in mame.

Odpovedale smo se nekaterim stvarem, ki smo jih nekoč rade počele, ki so nas morda v veliki meri celo definirale in določale. Nekatere stvari, ki so nas osrečevale, smo začasno postavile na stranski tir, ker smo dale prednost otroku. Kar je naravno. In čisto v redu. Če se v redu tudi v resnici počutimo. A če se ne, pogosto udari slaba vest. Krivda.

Sem slaba mama, ker pogrešam to, da sem prej trikrat na teden hodila na fitnes in me zdaj moti, da moja postava zaradi nosečnosti in porodov ni več takšna kot prej? Sem slaba mama, ker pogrešam petkove zabave s prijateljicami in bi si vsaj enkrat na vsake toliko želela iti z njimi ven, se urediti, nasmejati in preplesati vso noč? Pozabiti na vse obveznosti in skrbi, ki jih, poleg vsega lepega, seveda, s seboj prinese materinstvo? Sem slaba mama, ker pogrešam naju s partnerjem od prej, najin odnos pred otroki, ko sva še znala zares videti drug drugega, se pogovarjati še kaj drugega kot o otrocih in družinskih vikend načrtih?

Foto: Pexels

In potem, ko otroci malce zrastejo in te ne potrebujejo več tako zelo, tako pogosto, v celoti, ko si uspeš utrgati kakšno uro ali dve, morda pa celo ves dan samo zase, spet udari slaba vest. Ker zamujaš dragocene trenutke z otroki, ki jih imaš najraje v vsem širnem vesolju, ki so pravzaprav ves tvoj svet in so dali tisti pravi smisel tvojemu življenju. Zato se tudi odločimo za materinstvo. Ker čutimo to potrebo, željo in potem, ko to dobimo, izpolnitev.

Kakor koli, vrnimo se k naši Billie. Od več prijateljic sem slišala, da se jim zdi serija puhla, tipično ameriška, prazna, Billie pa vse preveč egoistična in nehvaležna. Češ, saj ima vse, kar hoče, pa ni dovolj, še vedno hlepi po nečem več. A če pogledamo mimo vsega tega, če odmislimo to, da nam gre Billie na trenutke malo na živce, lahko tudi v takšni lahkotni ljubezenski seriji in občutjih glavne junakinje najdemo globlji pomen oziroma skrito sporočilo.

Vse prevečkrat se zreduciramo zgolj in samo na vlogo mame ter pozabimo nase, na svoje želje in potrebe. In vse premalokrat si rečemo: v redu je, če tu in tam tudi sebe postavim na prvo mesto in si vzamem nekaj časa zase, spet počnem stvari, ki jih rada počnem sama, ki niso vezane na družino. Kajti tudi to je ključ do naše sreče, do zadovoljnega življenja.

K naši sreči ne doprinese le to, da naredimo vse za naše otroke in družino – to ni edina kljukica, da smo dobre mame. Seveda je dobrobit otrok prioriteta vsake od nas in prav vsaka si želi preživljati čim več kakovostnega časa z njimi, a bodimo iskrene, če bomo zaradi tega, ker bomo vedno znova sebe postavljale na stranski tir in vse jemale nase, vse bolj utrujene, tečne in nezadovoljne, to na dolgi rok ne bo prineslo nič dobrega.

Koliko bodo v resnici imeli od nas mož in otroci, če bomo slabe volje in razdražljive? Zato, drage mamice, vzemite si nekaj časa samo zase. Zleknite se na kavč z vašo najljubšo knjigo v roki. Pojdite na sprehod, pojdite na vadbo, pojdite na kosilo s prijateljico. Počnite nič. Karkoli vam pač tisti hip, ko imate trenutke zase, odgovarja.

Saj poznate tisti rek: ”Happy wife, happy life!” Torej srečna žena (in mama) pomeni srečno življenje za vse. Zagotovo je kar nekaj resnice v njem …

Foto: Pexels

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Eva Doljak

Style. Več novic

New Report

Close