Vaja, s katero boste pokurili več kalorij kot s tekom

02. marec 2023

Vaja, s katero boste pokurili več kalorij kot s tekom

02. marec 2023
Foto: Instagram @emitaz

Če želite učvrstiti celotno telo, izboljšati kardiovaskularno kondicijo in porabiti kalorije, se vam ni treba več ur potiti v telovadnici ali porabiti bogastva za domačo vadbeno opremo.

Edina stvar, ki jo potrebujete, je kolebnica. Skakanje s kolebnico ima dokazano številne prednosti in je odličen dodatek k drugim vadbam.

Odlično za kurjenje kalorij

Obstajajo študije, ki kažejo, da je 10 minut preskakovanja vrvi enako učinkovitih kot 30 minut teka v smislu izboljšanja kardiovaskularnega sistema in porabe kalorij. Pri skakanju s kolebnico porabimo približno 330 kalorij, pri teku pa le 270 kalorij. Poleg tega za izvedbo vaje ne potrebujete veliko prostora in časa. Vadite lahko kjer koli in kadarkoli, ko vam ustreza, ob motivacijski glasbi. Tako pa tudi slabo vreme ni več izgovor!

Deluje na več mišičnih skupin

Skakanje s kolebnico oblikuje vaše roke, noge, hrbet, trebušne mišice, zadnjico in ramena. Ko jo enkrat osvojite, je tehnika skakanja zelo preprosta, ne glede na starost, obliko telesa ali trenutno stopnjo pripravljenosti.

In ta vaja ne le enakomerno vpliva na določene mišične skupine, temveč celo izboljša koordinacijo, dinamično ravnotežje in reflekse.

Foto: Unsplash

Kaj morate vedeti, preden začnete z vadbo?

Prvi korak je izbira primerne vrvi. Če imate možnost, jo kupite v športni trgovini, kjer vam lahko svetujejo glede dolžine, ročajev in materiala vrvi, ki vam ustreza.

Za varnost sklepov nosite udobne čevlje za trening. Držite glavo naravnost in glejte naprej. Nikakor ne glejte navzdol. Trup naj bo vzravnan, kolena pa rahlo pokrčena. Komolce držite ob telesu pod pravim kotom. Ročaje primite s prsti, ne z dlanmi. Za vrtenje vrvi se uporabljajo zapestja, ne roke.

Uporabite sprednji del stopal, da skočite. Vaše pete se ne smejo dotikati tal, ko pristanete. Ni vam treba skočiti zelo visoko v zrak, dovolj je, da skočite tri do štiri centimetre. Ko osvojite osnovni skok, lahko preizkusite druge tehnike skakanja z vrvjo: dvojni skok, skok na eno nogo, križni skok itd.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close