Vam gre partner na živce?

20. julij 2021

Vam gre partner na živce?

20. julij 2021
Profimedia

V vsakem razmerju pride do partnerjevih navad in hib, ki nas motijo. Ko zveza preide faze zaljubljenosti, se je nekaterim težko spopasti z realno sliko partnerja, vendar na neki točki to lahko pomeni, da vas preprosto moti kdo ta človek je.

Neka mera nadležnosti je v vsakem razmerju običajna, saj je normalno, da nas človek s katerim preživimo toliko časa vsake toliko iritira. Sheryl Paul, terapevtka za tesnobo in partnerske odnose na svoji strani Conscious Transitions zapisuje, da je to le del človeškosti. »To, da vam gre nekdo na živce je popolnoma človeško. Nerealistično je, da pričakujete, da vam partner nikoli ne bo šel na živce. Tako kot vaši prijatelji in družina, imajo tudi oni napake,« je razložila terapevtka.

Sheryl pa dodaja, da so pogosto ti občutki podaljšek strahu. »Če vas partner živcira, je pogosto to podzavesten poskus, da ga držite na razdalji,« razlaga in dodaja, da se poskušajte sprostiti. Če ima vaš partner neko lastnost, ki vas živcira, se poskusite sprostiti in ugotoviti, zakaj vas iritira.

Odsev notranjega obsojanja

Pogosto so lahko vaši predsodki in zadržki predsodek vaših notranjih obsodb do sebe. »Če ste nestrpni do svojih napak in hib, jih tudi pri partnerju ne boste tolerirali. To obsojanje, ki ga imate do sebe, boste projecirali tudi na ljudi okoli sebe,« razlaga terapevtka Sheryl.

S podobno težavo se srečuje tudi ena izmed uporabnic Starševskega čveka, katero moti partnerjev smeh: »Prijatelji so me povezali s prav tako samskim fantom, ki se je znašal v enaki situaciji kot jaz. Pogosto sva si dopisovala, počasi sva prešla na telefonske klice in se res zbližala. Potem sva si rekla, da bi bil čas, da se spoznava tudi v živo. Res me je prevzel s svojo  simpatičnostjo, super telesom in božansko lepim obrazom. Itak, da sem se zaljubila, a tudi on ni ravnodušen do mene. Zdi se kot, da sva ustvarjena eden za drugega. A fant ima eno napako čez katero ne vem, če lahko grem. Vse na njem štima, ampak njegov smeh, na glas smeh. O fack, ta pa je tako moteč, da ne vem kako naj ga prebavim. In če me moti že sedaj, ko sem kar precej zatrapana vanj, kaj šele bo, ko se ta zaljubljenost umiri? Kaj naj naredim? Verjetno se zaradi mene ne bo začel smejati drugače, ali pač?«

»V to njegovo presojo ni vpeta samo vaša lastna presoja, ampak verjetno tudi vaša nagnjenost k skrbi za to, kaj drugi mislijo. Morda ste se že v zgodnjem življenju naučili, da morate biti »kul«, da ste drugim všeč, tako da se vsak, ki ni »kul«, nasprotuje vašemu globoko ponotranjenemu, čeprav nezdravemu sistemu vrednot,« ta pojav razlaga Sheryl Paul.

Kako se na to odzvati

Za vsako neprimerno čustvo pa je tudi rešitev, saj to še ne pomeni konec razmerja. Če se naučite na te občutke odreagirati in si jih racionalizirati, lahko partnerjeve napake vzljubite.

Psychology Today svetujejo, da če vas karkoli na partnerju moti, ali je to izgled, obnašanje, smeh:

Zamenjajte obsojanje s ponižnostjo: ko čutite, da se do vašega partnerja razvijajo obsodbe, nadomestite te z vprašanji, ki se nanašajo na ponižnost. Zakaj je moje mnenje tako pomembno? Je moj partner res tako pomanjkljiv? So moje zahteve res standard? Imeti zahteve in standard je popolnoma sprejemljivo, a zapomnite si, da ni nujno, da jim vsi sledijo.

Poglejte se v ogledalo: pogosto vaše obsodbe in nestrpnost povejo več o vas, kot ostalih. Vaša občutljivost je pogosto odsev ravno vaših napak, skrbi in perfekcionizma. Morda partnerjevo obnašanje izpostavlja vaše napake ali pomanjkljivosti. Ko čutite, da postajate nestrpni, se obrnite proti sebi in se poskušajte osvoboditi pričakovanj.

Podvomite v svoje predsodke in ne vzemite tega osebno: pogosta težava razmerij je, kaj mislite, da bodo drugi mislili o vašem partnerju in posledično o vas. Pomislite zakaj ste mnenja, da vas bodo drugi obsojali. Samo zato, ker vas moti obnašanje vašega partnerja, ne pomeni, da bo tudi druge. In tudi če jih, jih moti vaš partner in ne vi.

Glejte na hibe kot na obogatitev razmerja: običajno je, da ko se življenji partnerjev prepletata, postanejo hibe očitne in so razlog konfliktov. Vendar ko jih prepoveste, se jim upirate ali jim zamerite takšne napake ali konflikte, samo povečate svojo stisko. Namesto tega jih sprejmite in glejte na to kot priložnost za vadbo boljših komunikacijskih veščin, razkritje svojega resničnega jaza in pridobitev tega, kar želite v razmerju. V resnici lahko te napake in pogovori poglobijo vaš odnos.

Humor naj bo najboljše zdravilo: humor je odličen način, da izrazite svoje strahove na način, da greste v ekstreme ali posvetite luč na nekatere svoje lastnosti. Pošalite se na račun hib, saj to olajša prepir.

V trenutkih razburjenosti je težko zajeti sapo in najti rešitev. Vendar bolj ko se posvečate temu, lažje bo. Pogosteje kot boste pomisliti na te točke in kako se spopadate s temi težavami, laže boste našli rešitve.

Pomislite nase

V teh trenutkih se morate zavedati, da imate napake tudi vi, ne samo vaš partner. Nihče ni popon in razmerje mora biti recipročno. Vaša nestrpnost prav tako škoduje razmerju, saj svojega partnerja obsojate in ga želite spremeniti, kar se pogosto ne obnese.

Bodite pozorni, da sprejmete tudi svoj del odgovornosti v razmerju in ne gradite zamer do partnerja. V razmerju sta soigralca in oba delujeta za skupno dobro, ne en proti drugemu.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close