Vam retinol ne pomaga? Dermatologinja odgovarja, zakaj.

14. februar 2023
ženska pred ogledalom si nanaša labelo

Vam retinol ne pomaga? Dermatologinja odgovarja, zakaj.

14. februar 2023
Foto: Unsplash

Ameriška dermatologinja dr. Dray je razkrila deset težav, ki se lahko pojavijo ob rabi retinola in kako jih rešiti.

Dr. Dray je ameriška dermatologinja, ki je med prvimi osvojila YouTubovo areno za nego kože in ima danes na svojem kanalu 1,79 milijona sledilcev. Njeni videoposnetki so obvezni ogled vsakega lepotnega navdušenca. In ker je v tem poslu že dolgo, boste pogosto našli več videoposnetkov na isto temo, pa tudi posodobljene teme in zato je njen arhiv eden izmed prvih mest, kjer iščemo, ko smo v dilemi.

Tokrat je našo pozornost pritegnil video o retinoidih in retinolih ter razlogih, zakaj se te preverjene in hvaljene sestavine včasih zdijo brez učinka.

1. Ne uporabljate ga dovolj dolgo

Retinoid in retinol potrebujeta nekaj časa, da dosežeta učinek, in to je še posebej pomembno upoštevati, če uporabljate formulacije, za katere ni potreben dermatologov recept. Če uporabljate izdelek na recept, traja približno 3 mesece, da postanejo rezultati vidni, kar je lahko frustrirajoče, saj retinoidi na začetku pogosto povzročijo draženje.

Hitrost, s katero opazite rezultate, je odvisna tudi od tega, kakšen je vaš cilj: če ga uporabljate za akne, traja približno 3 mesece, za učinke proti staranju pa dlje, v povprečju približno pol leta.

Če uporabljate retinol v prosti prodaji, vidni rezultati potrebujejo veliko dlje, v povprečju 6 mesecev.

nanos seruma na roko
Foto: Unsplash

2. Zdi se, da gube izgledajo slabše

To se zgodi razmeroma pogosto iz preprostega razloga, ker lahko ta sestavina zelo izsuši kožo in bolj ko je koža suha, bolj so gube vidne (predvsem okoli oči).

Ne smemo pozabiti, da retinoid/retinol ne poslabša gub, ampak izsuši kožo. Zato so vlažilne kreme izjemno pomembne pri uporabi te učinkovine, saj pritegnejo in zadržijo vodo v površinskih delih kože ter ohranjajo njeno zaščitno pregrado in pomagajo pri obnavljanju celic.

3. Uporabljate ga le občasno, namesto redno

In to se dogaja zelo pogosto, pogosteje, kot so si ljudje pripravljeni priznati. Ni enostavno uporabljati izdelka vsako ali vsako drugo noč mesece in leta. Na žalost vam ta posebna sestavina ne bo koristila, če je ne boste uporabljali nenehno, disciplinirano in dosledno.

ženska nanaša serum na obraz
Foto: Pexels

Retinol ni občasno zdravljenje (na primer, ne deluje, če ga samo nanesete na mozolj, ko se pojavi) in ne deluje, če ga uporabljate na ta način.

4. Povečana hiperpigmentacija

Za to sta možna dva razloga:

  • Hiperpigmentacijske lise obstajajo v različnih globinah kože in ko retinoid/retinol zgladi površino kože, postanejo madeži v večji globini bolj vidni. Če se madeži nahajajo v večji globini, retinol sam po sebi ne bo rešil težave, so pa za to potrebni laserski tretmaji in uporaba drugih učinkovin, seveda po protokolu, ki ga predpiše dermatolog.
  • Vsako draženje lahko poslabša hiperpigmentacijo in če vas retinoid/retinol tako draži, da ustvarja in poslabšuje madeže (kar je pogosto pri temnejši koži), je priporočljivo njegovo izjemno počasno vnašanje in uporaba nizkih koncentracij.

5. Pore so videti večje

Z glajenjem površinske plasti kože lahko retinoid/retinol razkrije pore, tako da postanejo bolj vidne. Zato jih ne poveča, ampak jih preprosto očisti in razkrije.

6. Mozolji se slabšajo

Na začetku uporabe se pogosto zgodi, da se koža intenzivno “očisti”, kar je povsem normalno in pričakovano, navidezno pa se kaže kot poslabšanje, ki traja več tednov (največ 4 do 6). Počakajte.

asortiman nege za kožo
Foto: Pexels

7. Koža je videti bolj mastna

Retionid/retinol sam po sebi ne poveča izločanja žlez lojnic, vendar sčasoma resnično naredi kožo bolj sijočo. Prvi možni vzrok je sama tekstura izdelka, kremne teksture lahko naredijo mastno kožo bolj sijočo in zato je za ta tip kože bolje uporabiti gele.

Drugi razlog je ta, da retinol zgladi površinsko plast kože (ne stanjša, to je napačno mnenje), na gladki površini pa se sebum lažje “razlije” in sijaj je intenzivnejši.

8. Nimate težav, zato ne vidite drastičnih izboljšav

Ljudje, ki ne uporabljajo retinoida/retinola za reševanje akutne težave, se včasih počutijo, kot da “nič ne naredi”, in se sprašujejo, ali je vredno truda. Odgovor je pritrdilen.

Ob dolgotrajni in redni uporabi ta sestavina v kombinaciji z optimalno SPF zaščito zmanjšuje poškodbe zaradi sonca, upočasnjuje pojav znakov staranja kože, “konzervira” kolagen in preprečuje njegovo uničenje, obstajajo pa tudi trditve, da preprečuje pojav nekaterih predrakavih celic.

nanos kreme na roko
Foto: Unsplash

9. Mozoljev ni nič manj

Možno je, da je to zato, ker ne uporabljate ustreznega izdelka, torej kozmetični izdelek namesto tistega, ki je namenjen zdravljenju aken, torej retinoidov na recept. Glavna razlika je v tem, da je retinoid že v aktivni obliki in ga koži ni treba pretvoriti v aktivno obliko (kar upočasni in oslabi delovanje). Retinol, ki je v prosti prodaji, ni dokazano (ali uradno odobreno) zdravilo za akne.

10. Potrebujete druge tretmaje

Če uporabljate retinoid na recept, a akne ne izginejo ali pa se vedno znova pojavljajo, je zelo možno, da lokalna terapija preprosto ni dovolj, kar se pogosto zgodi, ko gre za akne. Akne so kompleksen problem, ki se v mnogih primerih rešuje s kombinacijo različnih terapij.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close