Vas zanima, kateri del dneva je najbolj primeren za prvo kavo?

04. november 2021

Vas zanima, kateri del dneva je najbolj primeren za prvo kavo?

04. november 2021
Avtor: Profimedia

Presenečeni boste, da to niso prvi jutranji trenutki.

Ne vem, kako je z vami, ampak zame jutranja kava nekaj posebnega. Prva stvar, takoj za obiskom toaletnih prostorov, je kava. Zame je tista “turška” edina prava. Ne glede na to, ali ste ljubitelji kave iz avtomata, “turške” ali “instant”, se verjetno strinjamo, da je pravi začetek dneva s kavo. Ne more je nadomestiti zeleni, črni čaj, saj to preprosto ni enako. Nekaj je v obredu priprave kave, njenem omamnem vonju in prvem požirku, ki ogreje dušo.
Seveda se bodo našli nasprotniki pitja kave in najbrž marsikomu res povzroča težave.

Sama prisegam le na jutranjo kavo, saj ima prav poseben okus in čar, medtem ko se nekateri dobesedno zalivajo z njo, pa so popoldne spet/še vedno zaspani. Morda pa za mnoge jutro le ni pravi čas za uživanje kave?

Nutricionistka Sidney Fry, dr., pravi:

“Pitje kave takoj zjutraj je popolna potrata dobrega kofeina. Zakaj? Raven kortizola – hormona energije, ki ga sprožita stres in nizka raven sladkorja v krvi – v telesu doseže najvišjo raven zgodaj zjutraj in se prosto pretaka do približno 10. ure zjutraj. Kofein pa zavira nastajanje kortizola, zato to občutite kot pomanjkanje energije.”

Avtor: Profimedia

Fry pravi tudi, da se telo sčasoma navadi na kofein in ga potrebuje za prebujanje, kar je veliko manj učinkovito kot spodbuda “stresnega hormona”, ki bi jo dobili naravno. Meni, da je rešitev preprosta:

“Odvadite se jutranje skodelice kave in kmalu boste ugotovili, da vas pravzaprav zbudijo hormoni. Čez dan, ko se raven kortizola znižuje, si le privoščite skodelico najljubše kave. Med 10. in 12. uro bo pravi čas za prvo kavo in morda še eno okoli 14. ure.”

Tako, za najučinkovitejši izkoristek kofeina, kavo spijte šele po prvem jutranjem sestanku.

Avtor
Piše

U. L.

Style. Več novic

New Report

Close