Vaše bakterije so razlog, da ste samski!

28. februar 2023
par, ki se poljulja, ptice v ozadju

Vaše bakterije so razlog, da ste samski!

28. februar 2023
Foto: Instagram

Razlogov za neujemanje ali razhod je mnogo, a na tega zagotovo nikoli ne bi pomislili.

Obstaja toliko razlogov, zakaj se ljudje razidejo. Včasih nekdo vara, ali pride trenutek spoznanja, da ne vidiš sveta na enak način, ali morda v najbolj žalostnem smislu ljubezen enostavno umre.

Medtem ko so to ponavadi najpogostejši razlogi, zakaj se ljudje razidejo, je drug razlog, za katerega morda še niste slišali, ta, da se vaši mikrobi preprosto niso ujemali. Tako je: vašim bakterijam je bil morda všeč kdo drug.

Glede na raziskave nam to, koga privlačimo, pogosteje narekuje naš imunski odziv na tuje mikrobe.

Na primer, oseba, ki vam diši nebeško, lahko komu drugemu diši kot popolna gniloba, preprosto zato, ker so si njuni mikrobi v nasprotju. Kako fenomenalno je to?

Jason Tetro, mikrobiolog, član svetovalnega odbora Bio-K in avtor The Germ Code, razlaga, da mikrobiom na več načinov vpliva na našo privlačnost do drugih. Na teh šest načinov lahko mikrobiom vpliva na nas in našega potencialnega partnerja.

1. Na katera čutila vplivajo bakterije? Samo vonj ali več kot to?

“Naša telesa lahko opazijo več kot samo vonj, ko gre za bakterije. Čeprav so vonji prvi odziv, jih lahko dejansko okusimo prek njihovih stranskih produktov. Na primer, okus umami je predvsem posledica mlečne kisline, ki jo tvorijo bakterije, kot je laktobacil,” pravi mikrobiolog.

Foto: Instagram

2. Ljudje lahko spremenimo mikrobiom

“Ljudje redno spreminjamo svoje mikrobe s prehrano, življenjskim slogom in geografijo,” pravi Jason. Najlažji način za spreminjanje mikrobov je z antibiotiki, čeprav to ni na bolje. Probiotiki lahko pomagajo obnoviti ravnovesje mikrobiote oziroma populacije mikrobov v našem črevesju in izboljšati splošno zdravje.

3. Ljudje lahko zbolimo zaradi neujemajočih mikrobiomov

“To je posledica imunskega odziva, ki sodeluje pri vsem, od preprečevanja okužb do alergij. Študije so na primer pokazale, da lahko poljub nekoga, ki je pred kratkim jedel arašide, povzroči alergijsko reakcijo pri bolnikih z alergijo na arašide,” opozarja strokovnjak in dodaja, da je to posledica hitre narave našega imunskega sistema.

Ko se poljubimo globoko, se prenese okoli 80 milijonov bakterij. S toliko bakterijami imunski sistem vsekakor reagira. Če so bakterije prepoznane in všečne, je odziv sreča, veselje in celo zasvojenost. Če pa niso usklajeni, se bo oseba, kot pri alergijskem odzivu, počutila nelagodno in celo obrambno. Ko se to zgodi, je najbolje iti naprej.

Foto: Instagram

4. Ali se lahko ljudje ujemajo, vendar sčasoma izgubijo zanimanje drug za drugega, ker se mikrobi spreminjajo?

“Vsekakor. Glede na to, kako ljudje živijo, se prehranjujejo, gibljejo in izvajajo higieno, se lahko mikrobiota sčasoma spreminja. Če se to zgodi pri enem in ne pri drugem, lahko to povzroči težave in morebiti smrt,” pravi Jason.

Da bi to preprečili, je najboljši način za pomoč ta, da ohranite usklajenost mikrobiomov z uporabo bakterij, ki so skupne obema. Najboljši način za to je uporaba probiotikov.

5. Znakov neujemanja je več

Jason razlaga, da obstajajo študije, ki preučujejo prenos mikrobov z ene osebe na drugo in kažejo, da lahko pride do nekaterih dolgoročnejših posledic. To vključuje povečanje telesne mase, depresijo in morda alergije. Raziskave na tem področju so še vedno redke, vendar znaki kažejo, da imajo mikrobi lahko kratkoročni in tudi dolgoročni učinek.

moški poljublja žensko na lice
Foto: Instagram

6. Težko najdemo popolno ujemanje

“Verjetno je pogosteje najti nekoga, katerega mikrobi se ne ujemajo z vašimi, zlasti v raznolikem svetu,” pravi strokovnjak.

Vsi imamo edinstven mikrobiom in posledično možnost, da bi našli nekoga s popolno poravnavo, ni lahka. Ko pa to storite z eksperimentiranjem, kot je spoznavanje preko aplikacij ali drugim manj nadzorovanim svetom, kot je zunaj v baru, je najboljša možnost za vas, da se sčasoma uskladita in s svojim navadami razvijeta enak mikrobiom.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close