Vaše razmerje bo boljše, če je partner v vaši ligi!

02. september 2022

Vaše razmerje bo boljše, če je partner v vaši ligi!

02. september 2022
Foto: Pexels

Obstaja preprosto pravilo, ki določa, kdo bo pristal v razmerju s kom. To pa nam koristi in napove uspešnost našega razmerja.

Kakšen je vaš ideal, ko iščete romantičnega partnerja? Najverjetneje želite biti z nekom, ki je fizično privlačen, pameten, uspešen, s trdnimi vrednotami in neverjetno osebnostjo.

Želite partnerja z največjo možno vrednostjo za partnerja, pregovornih 10 od 10. Res, kdo si ne bi želel hoditi s slavno osebnostjo ali supermodelom?

To je tisto, kar si želimo, toda kako igra zmenkov v resnici deluje?

Preprosto “pravilo” zmenkovanja

Predstavljajte si 100 samskih ljudi, ki iščejo zvezo, in jih postavite skupaj v isti prostor za en večer. Kdo bi pristal skupaj? Odvisno je od številnih različnih dejavnikov in je potencialno zelo zapleteno. V resnici pa je prav preprosto. Ena enostavna napoved o tem, kdo bo končal skupaj, temelji na dolgoletni teoriji znanosti o odnosih.

Natančneje, “hipoteza ujemanja” napoveduje, da se bodo ljudje združili s partnerjem z enako vrednostjo “družbenega partnerja”. Vrednost vašega družbenega partnerja vključuje vse dejavnike, zaradi katerih ste bolj ali manj zaželeni na zmenku, kot so vaš fizični videz, lastnosti, spretnosti, lastnosti, osebnost itd. Če ste 7 od 10 boste glede na hipotezo o ujemanju na koncu pristali s 7 ali zelo blizu. Desetice gredo z deseticami, dvojke z dvojkami in tako naprej.

Foto: Unsplash

Kaj si želimo in kaj dobimo

Raziskovalci so zbrali skoraj 200 udeležencev, ki so izpolnili spletni vprašalnik o vrednosti/samovrednosti svojega partnerja na podlagi lastnosti, kot so fizična privlačnost, samospoštovanje, všečnost, toplina, prijaznost in zaupanja vrednost.

Nato so udeleženci ustvarili lastne spletne profile za zmenke in si predstavljali, da iščejo partnerja. Ogledali so si profile potencialnih partnerjev in navedli, ali menijo, da bi se oseba v profilu “verjetno pozitivno odzvala name, če bi stopil v stik z njo”.

Zelo privlačni udeleženci so bili bolj zainteresirani za stike s partnerji z visoko vrednostjo, medtem ko so manj privlačni udeleženci iskali partnerje nižje vrednosti. Vendar so imeli udeleženci z nižjo vrednostjo partnerja dejansko raje privlačnejše potencialne partnerje; preprosto niso bili nagnjeni k temu, da bi sledili tej preferenci.

Z drugimi besedami, zdi se, da si vsi želijo partnerja z visoko vrednostjo, toda samo tisti, ki mislijo, da imajo sami visoko vrednost, so dovolj samozavestni, da sledijo devetkam in desetkam. Predvsem ni bilo jasno, ali bodo ljudje uspešni pri poskusu navideznih “zmenkov”, vendar se je izkazalo, da ljudje na splošno niso niti poskušali – verjetno zaradi strahu pred zavrnitvijo.

Raziskovalci pa so analizirali tudi uporabnike aplikacij za zmenke. Uporabniki so pogosto kontaktirali tarče, ki niso bile v njihovi ligi (tj. privlačnejše od njih). Zakaj ne? Pri spletnih zmenkih in aplikacijah za zmenke so majhne možnosti, da bi bili zavrnjeni – ljudem ni treba naravnost reči ne; lahko se preprosto ne odzovejo. Ljudje zato bolj pogumno pristopajo.

Vendar se to pobožno razmišljanje v študiji ni zares izplačalo, ker ti stiki niso bili obojestranski. Namesto tega so uporabniki prejeli le povratna sporočila, ko je bil uporabnik v njihovi ligi. Torej, desetice so ignorirale sedmice, a druge sedmice so odgovorile. Zdi se, da si vsi prizadevajo dobiti privlačnejše partnerje, a na žalost so njihovi poskusi neuspešni.

Foto: Unsplash

A to, da ne dobimo vedno kar si želimo, ni nujno slaba stvar.

Prednosti zmenkov v lastni ligi

Navsezadnje si vsi želimo le odličen odnos in srečo. Mnogi domnevajo, da je to možno le s partnerjem, ki ima najvišjo vrednost partnerja, a temu ni ravno tako.

Da bi preizkusili posledice ujemajočih se in neujemajočih se partnerskih vrednot, so raziskovalci izvedli študijo z uporabo 12 tisoč partnerskih ocen članov namibijske skupnosti. Tako kot v prej obravnavani študiji so udeleženci želeli partnerje, ki so privlačnejši od njih samih.

A ponovno so bile to le pobožne želje. Čeprav so se udeleženci segali visoko, so na koncu dobili partnerje, ki so ustrezali njihovi vrednosti. Na primer, oseba z vrednostjo partnerja 6 bo verjetno na koncu dobila še 6 (ali potencialno 7, če je imela malo sreče, ali 5, če je imela malo sreče). Kljub temu, da si ljudje želimo več, bomo najbrž najbolje funkcionirali s sebi podobnimi.

Foto: Unsplash

In to je dobra stvar, ker ko sta imela partnerja enake vrednote, sta imela boljši odnos. Natančneje, poročali so o boljši spolni anamnezi, imeli pogostejše interakcije in ostali skupaj dlje.

Na žalost pa to, kar si najbolj želimo, ni vedno najboljše za nas. Ko torej iščete parterja, si zapomnite, da ima vajino razmerje največ možnosti za uspeh, če sta v isti “ligi”.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close