Vedno več žensk se odloča tako …

29. december 2021

Vedno več žensk se odloča tako …

29. december 2021
Avtor: Unsplash

Običajen del odraslosti je ustvarjanje družine in odločitev imeti otroke. A vedno več žensk se odloča, da si otrok ne želi.

Pravijo, da je odločitev za materinstvo ena izmed najpomembnejših odločitev v življenju žensk. Starejše kot postajajo, bolj okolica pritiska nanje, kdaj se bodo odločile imeti otroke. A vedno več žensk se odloča, da otrok ne bodo imele.

V zgodovini so bile ženske brez otrok preganjane, obsojane ali celo umorjene, saj so to povezovali s čarovništvom in hudičem. Prav tako so se v antičnem Rimu moški lahko ločili od ženske, če mu ta ni dala otrok. Bile so zavržene, nato pa so jih poskušali ”ozdraviti” cerkveni dostojanstveniki. Leta 2015 pa je papež Frančišek tudi javno obsodil ženske, ki so se odločile, da ne bodo mele otrok. ”Odločitev ne imeti otrok je sebična. Življenje se pomladi in pridobi novo energijo z reprodukcijo, se obogati in ne osiromaši,” je javno dejal.

Razlogov je več

Razlogov za te odločitve je več, nekatere ženske se tako odločijo, ker si ne želijo skozi nosečnost in menijo, da so posledice za telo pretežke. Uporabnica Starševskega čveka razlaga, da je za zanjo to prevelika odgovornost: “Sem 32 in srečna, da se nikoli nisem odločila za njih. Nočem poroda in posledic, preveč rada imam svobodo. Plus, preveč ločitev in vsega je že, svojemu otroku ne bi nakopala tega, da bi odraščal brez očeta,” je opisala svoje razloge.

Mnoge pa se odločajo živeti življenje brez otrok zaradi okoljske stiske: “Sicer pa nas je itak že preveč. Otroke imam drugače zelo rada, celo raje kot odrasle ljudi, so super družba, razmišljala sem že o kaki posvojitvi ali rejništvu kdaj v daljni prihodnosti, čeprav to ima spet svoje minuse.”  Med njimi pa so tudi številne zvezdnice. Miley Cyrus je za revijo Elle povedala, da ne misli imeti otrok zaradi podnebnih sprememb in dejala: “Dokler ne bom mogla roditi otroka v svet, kjer bodo v morju plavale ribe, si ne želim biti mama.”

Avtor: Unsplash

Avtorica in pisateljica R. O. Kwon pa je za The Guardian zapisala, da se je odločila, da nikoli ne bo mama in ne razume, kako je lahko označena za sebično “v svetu, ki gori, v svetu, kjer je bilo večkrat povedano, da lahko posamezniki v razvitih državah precej pripomorejo k zmanjšanju ogljičnih odtisov, ko se odločijo imeti manj otrok”.

Za življenje brez otrok so se med drugim odločile še zvezdnice Helen Mirren, Chelsea Handler, Oprah Winfrey in Renée Zellweger.

Niste edini

Ker se lahko zdi, da ste z odločitvijo ne imeti otrok izolirani, psihoanalitični psihoterapevt Samo Babuder za OnaPlus poudarja, da niste edini. “Imeti rad otroke se zdi splošna človeška lastnost, prirojena, nekaj, kar je dano. Vendar ni tako. Je bolj posledica pozitivnih izkušenj iz lastnega otroštva in socialnih veščin, ki jih posameznik pridobi med odraščanjem, pa tudi v odraslem življenju,” je povedal.

Ker ste se tako odločili, vsekakor niste slaba oseba in tudi ne tako drugačni, saj je takih ljudi mnogo. Tudi, če čutite pritisk s strani drugih, gre le za navado in prepričanje drugih ljudi, kaj je ”normalno”. “Morda k temu pritisku sodi tudi pričakovanje vaših staršev. Radi bi imeli vnuke. Imajo vso pravico imeti takšne želje, a vašega življenja ne morejo živeti namesto vas. Svetujem vam torej: ne ozirajte se preveč na mnenja drugih, ne primerjajte se z vrstnicami in ne imejte slabega občutka glede sebe,” svetuje psihoanalitik.

Otroci so velika odgovornost

Ravno zaradi nezadostnega premisleka se mnogi odločijo za otroka, brez, da bi se zavedali odgovornosti, ki jo ta prinese.

Otroci namreč niso nekaj samoumevnega in ni dovolj, da jih samo nahranimo in oblečemo. Ne, otroci potrebujejo naš čas, našo pozornost in predvsem našo pristno ljubezen. Če ne čutijo, da so središče naše pozornosti, da smo zaskrbljeni, kadar zbolijo, da nas zaboli, kadar se udarijo, da smo pripravljeni prenašati njihov jok in jim pustiti življenjski prostor za otroške vragolije, da se z njimi veselimo prvega šolskega dne, da nam je pomembno, da je domača naloga narejena, da smo ponosni ob njihovih uspehih in z njimi delimo žalost, kadar jim ne gre, in predvsem, da smo pri tem pristni, potem bo svet in življenje za njih prazno, ogrožajoče in neprivlačno,” razlaga Samo Babuder.

Ravno zaradi te nepremišljenosti starši pogosto svojim otrokom povzročajo težave z nezaupanjem in socialnimi veščinami.

Avtor: Unsplash

Zato se pogosto zgodi, da imajo ljudje, ki nimajo otrok, veliko bolj premišljene razloge, zakaj jih ne imeti, kot tisti, ki jih imajo, zakaj jih imeti. Življenje brez otrok je lahko ravno tako izpopolnjujoče.

Vendar morate biti s partnerjem vsekakor enakega mišljenja, saj je to ena izmed tistih stvari, glede katere se ne da pogajati. Če se odločite za otroka, morate biti v to popolnoma prepričani. Poslušajte sami sebe in svoja čutenja in stvari se bodo izšle, tako kot se morajo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close