Veste, kaj je “flower therapy” in zakaj bi si jo morali privoščiti?

24. januar 2023

Veste, kaj je “flower therapy” in zakaj bi si jo morali privoščiti?

24. januar 2023
Foto: Saša Despot

Stres v službi, skrb zase in za svojo družino ter neštete vsakodnevne obveznosti znajo hitro pripeljati do izčrpanosti, nespečnosti in tesnobe. Zato si je vsake toliko časa potrebno vzeti počitek, se umiriti in postaviti sebe na prvo mesto.

Ena od stvari, ki sploh nas, ženske, takoj spravi v boljšo voljo in nas naredi bolj srečne in sproščene, so rože. Le katera jih ne mara?! Strokovnjaki ugotavljajo, da rože pomagajo pri zmanjšanju stresa in posledično izboljšajo naše čustveno zdravje. S tem se izboljša tudi naše razmišljanje pri vsakodnevnih aktivnostih.

In ko povežemo cvetje, moč dotika in kreativni naboj, je učinek še toliko večji! Vse to združujejo flower therapy delavnice, ki jih je pri nas zasnovala Metka Sporiš iz Sanjskega šopka. Gre za sproščujočo izkušnjo, ki pomaga, da se pocrkljate, uživate v danem trenutku in vstopite v stik s svojimi občutki. Med prvimi smo jo preizkusili tudi mi!

Foto: Saša Despot

Kaj je flower therapy?

Flower therapy je delavnica ustvarjanja s cvetjem, kjer lahko pozabite na vse tehnike in predpise kreiranja. Ne, tukaj ni nobenih pravil, saj jih je dovolj že v vsakdanjem življenju. V ospredju so čustva in občutki, ki jih v tistem trenutku občutimo.

Tako je vsaka od udeleženk na listek najprej napisala, kako se v tistem trenutku počuti. Moje počutje po napornem dnevu ni bilo najboljše, zato sem na listek napisala “utrujena, nemirna in pod stresom”. Listek smo shranile v žep in se zbrale okrog miz.

Zaprle smo oči in sledila je kratka meditacija z nežno glasbo, kjer nam je Metka pomagala vstopiti v stik s svojimi občutki. Pred vsako je položila cvetlico, ki smo jo spoznavale z dotikanjem listov in cveta, jo vonjale in umirile misli ter se osredotočile samo na trenutek tukaj in zdaj.

Foto: Saša Despot

Po tej krajši meditaciji si je vsaka izbrala nekaj različnih rož, iz katerih bo ustvarila čisto svoj šopek. Pred mano so pristali nežni beli nageljni, ženstvene ranunkule, rožnat cvetoč grm in za dodatek zelenja še evkaliptus.

Ob spremljavi šampanjca in čaja smo se lotile dela. Hitro sem se prepričala, da ustvarjanje šopkov ni tako enostavno, kot je videti. Vsekakor pa je bilo zelo sproščujoče in zelo zabavno. Z drugimi dekleti smo med ustvarjanjem prijetno klepetale, Metka pa nam je bila na razpolago za kakšen nasvet ali idejo.

Foto: Saša Despot

Res zanimivo, kako je na koncu vsaka naredila točno takšen šopek, kot jo najbolj predstavlja. Čisto vsi so bili popolnoma drugačni – tako kot me. Moj je bil nežen, ženstven in eleganten in moram priznati, da sem bila na koncu zelo ponosna nanj. A se ne vidi?

Foto: Saša Despot

Ob koncu delavnice, ki je trajala kakšni dve uri, smo iz žepa spet vzele listke z našimi občutki in pomislile, kako se počutimo zdaj. Če sem prej bila utrujena, nemirna in pod stresom, je bilo zdaj moje počutje precej bolj sproščeno, umirjeno in veselo.

Iz prve roke lahko potrdim, da rože res pozitivno vplivajo na počutje. Če k temu prištejemo še prijetno okolje, dobro družbo in nekaj kozarcev penine, lahko rečem, da je bil večer popoln.

Šopke smo, skupaj z vazo seveda, lahko odnesle domov in moj že krasi domačo dnevno sobo.

Foto: Saša Despot

Delavnice flower therapy potekajo vsak četrtek med 18. in 21. uro oziroma toliko časa, kot boste želeli ustvarjati. Nanje lahko povabite svojo prijateljico, fanta, mamo ali pa ta čas posvetite samim sebi.

Rdeča nit vseh delavnic je enaka: sproščanje, iskanje notranjega miru, zmanjševanje stresa in tesnobnih občutkov, poleg tega pa še spoznavanje novih ljudi in prijetno druženje v krasnem ambientu. Jaz se vsekakor še vrnem!

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close