Veste, kaj je “nezdrav spanec” in kako se mu izogniti?

04. januar 2023

Veste, kaj je “nezdrav spanec” in kako se mu izogniti?

04. januar 2023
Foto: Pexels

Če vam spanec ne prinaša tistega, kar bi moral, boste morali poskrbeti za boljšo higieno spanja.

Dober spanec ni odličen sam po sebi, ampak tudi zato, ker poskrbi za psihično in fizično zdravje. Zato strokovnjaki opozarjajo pred “nezdravim spancem”, po katerem se počutite še slabše, izžeto in brez energije.

“Nezdrav spanec” je pravzaprav slab, nezadosten in nemiren spanec, po katarem so možgani in telo prikrajšani za energijo, s katero bi lahko funkcionirali čez dan.

Martin Seeley, strokovnjak za spanje, je za revijo Glamour razložil, kako prepoznati “nezdrav spanec” in kako ga spremeniti v zdravega. “Nezdrav spanec je spanec, ki ni dovolj dolg, kakovosten in ne nahrani naših možganov in telesa, kot bi moral,” razlaga Seeley.

Foto: Pexels

Nezdrav spanec je kot hitra hrana

Ob tem ga je primerjal z nezdravo, hitro hrano, ki nima nobene hranilne vrednosti, po njej pa se počutimo slabo in včasih nenasitno, medtem ko nam hranljiva in uravnotežena prehrana prinaša dober občutek.

Enako velja za spanje: ta mora biti kakovosten, dovolj dolg in nemoten. Le tako lahko v celoti izkoristimo njegove prednosti in normalno delujemo.

A pozor: za nezdrav spanec se šteje tudi, ko zaspite pred televizorjem in ko popoldne zadremate na kavču.

Foto: Pexels

Kakšni so simptomi nezdravega spanca?

Seeley kot simptome nezdravega spanca navaja omotico, utrujenost, slabo koncentracijo, utrujenost mišic, možgansko meglo, razdražljivost, bolečine v telesu, nizko energijo, nočno potenje, slabe kognitivne sposobnosti, slabo razpoloženje, pusto kožo, sivo polt in rahlo postaran videz.

Kako se mu izogniti?

“Nezdrav spanec” boste najbolje preprečili z redno spalno rutino, ki se je boste dosledno držali. “Poskrbite, da greste vsako noč spat ob isti uri (pred polnočjo), priporočam 8 ur spanja,” pravi Seeley in svetuje, da se izogibajte večernemu delu, čezmernemu pitju alkohola in kajenju.

“Zvečer bodite disciplinirani – če ste utrujeni in čutite, da bi lahko zaspalni na kavču, vstanite, se umijte in pojdite v posteljo,” dodaja strokovnjak.

Foto: Pexels

Poskrbite za dobro spalno higieno

Dobra spalna higiena je ob tem ključnega pomena, pri čemer je izjemno pomembna sproščena, urejena in čista spalnica, ki zagotavlja dovolj teme in dobro temperaturo, bistvenega pomena pa je tudi mehka in udobna posteljnina, ki vas bo zazibala v spanec.

“Poskusite spanje postaviti na prvo mesto,” je še dejal Seeley, ki hkrati priporoča, da se vsak dan domov vračate ob primerni uri, ki vam bo dovoljevala miren večer in dovolj spanca.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close