Veste, kako skrbeti za zlat in srebrni nakit, da bo sijal čim dlje?

20. december 2021

Veste, kako skrbeti za zlat in srebrni nakit, da bo sijal čim dlje?

20. december 2021
Avtor: Unsplash

Če imate doma nekaj lepih kosov nakita iz srebra in zlata, jih je vredno redno negovati.

Morda že imate nekaj lepih primerkov iz zlata in srebra, morda pa jih boste dobili za darilo ob prihajajočih božično-novoletnih praznikih. Vsekakor je vredno za takšne kose nakita lepo skrbeti, da vam bodo služili dlje.

Večina ponudnikov nakita iz srebra in zlata ima precej preproste nasvete, kako negovati te kose:

Nakit iz srebra

Srebro sčasoma oksidira, a če ga pravilno in redno negujete, lahko z leti postane lepše. Naj vam preide v navado sledeče:

  1. Umijete z blago milnico in posušite z mehko krpo. Če je umazanija trdovratnejša, poskusite tudi s čistilom za srebro, pri čemer srebrnine ne brišite z ničimer drugim kot s polirno krpico ali nežnim materialom. Če ga boste polirali s papirnatimi brisačami, ga lahko odrgnete.
  2. Izogibajte se nošenju srebra v klorirani vodi, saj pri tem izgubi barvo.
  3. Srebrni nakit hranite v hladnem, suhem in temnem prostoru. Najbolje v škatlici ali mehki vrečici, v kateri ste ga prejeli.
Avtor: Unsplash

Nakit iz zlata

  1. Čiščenje zlatega nakita je podobno kot pri srebrnem. Z vlažno krpo in nežnim ravnanjem boste ohranili sijaj in lepoto zlatega nakita.
  2. Zlat nakit je med prhanjem in umivanjem priporočljivo sneti, saj lahko sledovi mila prispevajo k izgubi leska. Enako je s fluorom v vodi, pa tudi s parfumi in celo pH vrednostjo vaše kože.
  3. Enako kot pri srebrnem nakitu je tudi pri zlatem priporočljivo, da ga, kadar ga ne nosite, hranite v skrinjici za nakit, škatlici ali vrečici, saj tako preprečite, da bi se odrgnil ali opraskal.
Avtor: Unsplash

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close