Video: Iskreno o vlogi ženske in matere

09. januar 2016

Razmišljanje o ravnovesju med vlogo ženske in matere v vsakdanjem življenju.

Čeprav je bil posnetek objavljen že leta 2012, v televizijski oddaji Red Table Talks, ko so se ob Materinskem dnevu za okroglo mizo zbrale Jada Pinkett-Smith, njena mama Adrienne in hčerka Willow, se te dni ponovno piše o večnih vprašanjih, katerih so se tri generacije žensk iz ene družine dotaknile v svojem pogovoru.

Originalno 20 minut dolga odprta razprava o življenjskih temah, kot so ljubezen, materinstvo, moč posameznice z namenom spodbujanja pogovora v družini, ki si jo v celoti lahko pogledate tukaj, smo za vas poiskali odsek posnetka, v katerem Jada odgovarja na vprašanje hčerke Willow, o materinstvu in zakonskem življenju ter ravnovesju med vlogo ženske in matere v vsakdanjem življenju, na katerega se je odzvala zelo iskreno, globoko in zrelo.

maxresdefault3-637x358

Brez prevelikega olepševanja, je Jada svoji hčerki odgovorila, da se vloga mame in žene izpopolnjujeta bolj kot karkoli na svetu, vendar sta tudi zahtevni, saj je iskanje ravnovesja med njima izjemno težka naloga.

Težko je najti ravnovesje in svobodo za vse, kar si želim početi in hkrati biti odgovorna za tebe, tvoja brata in tvojega očka; da bi vi uresničili svoje sanje in da jaz spoznam katere so moje sanje“, je povedala Jada.

Matere, je  pripomnila, pogosto pozabljajo najti čas za sebe, in da bi hkrati skrbele še za druge, morajo imeti to ravnotežje v sebi – le pri polni zmogljivosti se prične odgovornost za druge.

Moraš vedeti, da si ti na prvem mestu, ker če pozabiš skrbeti za sebe, boš pozabila kako skrbeti za druge,” je komentirala.

Družba nas uči, da je skrb za samega sebe sebično dejanje, da mora mati zanemariti svoj “jaz”, se postaviti na drugo mesto, samo zato, da bi bile želje družine izpolnjene prve – to miselnost želi Jada opustiti, saj je prepričana v to, da takšno mišljenje na koncu pripelje do prelaganja odgovornosti za lastno srečo na soproga in otroke, s projekcijo krivde na druge in da se odgovor na ta problem nahaja v iskanju ravnovesja znotraj sebe, kar bi vse matere in žene morale narediti – postaviti sebe na prvo mesto!

https://www.youtube.com/watch?v=FQK9Ufr4yrY

Video si je ogledalo več kot 20 milijonov ljudi in je postal vroča tema razprav po vsem svetu.

Foto: printscreen