Viralna vadba “3-2-8”, ki jo boste z lahkoto usvojili

11. april 2023

Viralna vadba “3-2-8”, ki jo boste z lahkoto usvojili

11. april 2023
Foto: Unsplash

Če iščete rutino, ki bi se je zlahka držali, bo vadba “3-2-8” verjetno prava za vas.

Pravijo, da je disciplina tista, ki skrbi, da smo fit in zdravi. Vendar pa je to težje reči kot storiti, saj nam vsakdan prinaša vse bolj natrpane urnike in druge vsakodnevne izzive, da se zdi vključitev vadbe v naš urnik prava misija nemogoče.

Na srečo je na družbenih omrežjih postal viralen nov športni trend: vadba “3-2-8”. Gre za način vnosa gibanja v naše življenje brez (pre)velikega odrekanja, odobren pa je tudi s strani trenerjev, poroča portal Well+Good.

Kaj sploh je vadba “3-2-8”?

  • 3 – vaje za moč na teden,
  • 2 – nizkointenzivni vadbi na teden, kot so denimo pilates, joga ali “barre”,
  • 8 – 8.000 korakov na dan.

Vsakodnevna hoja in pet vadb na teden je rekreacijski načrt, ki ga podpirajo tako zdravniki kot trenerji in težko boste našli strokovnjaka, ki se ne bi strinjal s tovrstnim programom.

Foto: Pexels

Dodaten plus

Kombinacija treh različnih dejavnosti, ki skrbi za krepitev mišic in vzdržljivosti, dvig razpoloženja, izboljšanje mobilnosti in prožnosti, hkrati pa spodbuja cirkulacijo in preprečevanje poškodbe, se zdi popolna za ohranjanje vsespošnega zdravja posameznika.

Dodaten plus programa “3-2-8” je ta, da ni potrebno, da so vadbe zelo dolge. Številni trenerji zagovarjajo tudi krajše in pravijo, da so za načrt “3-2-8” dovolj tudi vadbe, ki trajajo od 25 do 40 minut. Vsekakor pa pozdravljajo to, da si vsak posameznik program “3-2-8” prilagodi svojim lastnim ciljem in potrebam.

Foto: Unsplash

Pospešite tempo

Nekateri strokovnjaki pa opozarjajo, da programu manjka zmerna ali visokointenzivna kardio vadba, razen če vaje za moč izvajate dovolj hitro. Splošno priporočilo zdravstvene stroke je namreč vsaj 150 minut zmerno intenzivne ali 75 minut intenzivne aerobne vadbe na teden, zato skušajte pospešiti tempo tudi pri vajah za moč.

Če iščete trdno rutino, s katero bi se lahko redno in zdravo gibali, je program “3-2-8” morda pravi za vas. V kolikor pa želite še dodaten izziv, poskusite vadbo “12-3-30”.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close