“Zmešalo se jim je!”: vodilni kozmetični zdravnik pravi, da mladi pretiravajo z botoksom.

16. januar 2023

“Zmešalo se jim je!”: vodilni kozmetični zdravnik pravi, da mladi pretiravajo z botoksom.

16. januar 2023
Foto: Instagram

Generacija Instagrama gleda na estetske popravke kot na statusni simbol, pravi kralj botoksa, ki se sprašuje, če je to sploh varno.

Vodilni kozmetični zdravnik, znan kot “kralj botoksa”, trdi, da je mladim “odklenkalo” s pretiravanjem z botoksom. Kritiziral je tudi nekatere kolege, za katere je dejal, da imajo toliko popravkov, da jih sploh več ne prepozna.

Medtem ko so bili botoks in polnila nekoč najbolj priljubljeni med starejšimi, ki so iskali diskretne rešitve proti staranju, je dr. Michael Prager dejal, da je “vidno izboljšan” videz postal modni trend med mlajšimi od 30 let.

Zdravnik, ki ima kliniko v Knightsbridgeu v Londonu, je dejal, da dramatično spreminjanje videza ni več stigma, ampak mladi na fizične spremembe gledajo kot na “statusni simbol”, kar je enako nošenju dizajnerske etikete. “Na splošno je vsakdo, mlajši od 30 let, v bistvu izgubil razum,” je dejal 54-letni Prager. “Niso preživeli dovolj časa na igrišču in odraščali so s pokrčenimi palci pred zaslonom in zdaj je to njihovo življenje.”

Vsestrankarska parlamentarna skupina (APPG) za lepoto, estetiko in dobro počutje je lani dejala, da je industrija nekirurških kozmetičnih tretmajev doživela “hitro rast”. Ocenjuje se, da se v Združenem kraljestvu vsako leto vbrizga 900.000 injekcij botoksa.

Dr. Tamara Griffiths iz britanskega združenja dermatologov je dejala, da obstaja “resnična zaskrbljenost” zaradi vse večjega števila otrok in najstnikov, ki se odločajo za injekcije botoksa in dermalnih polnil.

Lani so ti kozmetični tretmaji postali nezakoniti za mlajše od 18 let, letos pa je vlada objavila nacionalno shemo licenciranja. Toda poslanka Carolyn Harris, sopredsedujoča APPG, je dejala, da mora vlada narediti več za izboljšanje industrije in zaščito mladih ter da še vedno čakajo na predpise.

Ministrstvo za zdravje in socialno varstvo je dejalo, da bo sprememba zakona o zdravju in oskrbi iz leta 2022 dala vladi pooblastila, da v Angliji začne veljati nacionalni sistem izdajanja dovoljenj za nekirurške kozmetične postopke. “Ta shema bo pomenila prekršek za vsakogar v Angliji, če bo izvajal določene nekirurške posege brez licence,” je dejal tiskovni predstavnik.

Družbeni mediji in zvezdniki, zlasti družina Kardashian, so igrali ključno vlogo pri spremembi odnosa do kozmetičnih sprememb. Če so te nekoč bile skrivnost, ki jo je treba skrivati, so zdaj postale “dosežek”, ko ga je treba na veliko razkazovati.

25-letna Kylie Jenner je že večkrat govorila o uporabi polnil za ustnice; 42-letna Kim Kardashian je spregovorila o uporabi botoksa in laserskih tretmajih, leta 2016 pa je takrat 32-letna Khloé Kardashian dejala, da je treba na plastične operacije gledati kot na ličila. 26-letni supermodel Bella Hadid, ki ima več kot 56 milijonov sledilcev na Instagramu, je povedala, da si je pri 14 letih privoščila operacijo nosu, 48-letna igralka Olivia Colman pa dejala, da so ji všeč učinki botoksa.

Botoks se vse bolj uveljavlja tudi med moškimi. Nekdanji Disneyjev zvezdnik in pevec, 33-letni Joe Jonas, se je nedavno pojavil v oglasu za botoks.

Prager trdi, da so mladi preveč vbrizgani in na to celo ponosni. “Kar zaznavajo o sebi, ni več podobno temu, kar gledamo.” Prepričan je, da premik k radikalni preobrazbi ni nekaj, kar bi bilo treba spremeniti s strožjo zakonodajo, ampak da bodo spremembe prišle na veliko različnih načinov. “Na koncu je vse v vaši glavi.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close