Vplivneži vs. slavni: kdo prinese več z oglasnimi kampanjami?

Vplivneži z Instagrama in YouTubea vse pogosteje nastopajo v oglasnih kampanjah velikih blagovnih znamk.

H komu se nagibajo blagovne znamke, ko najemajo obraze za nove linije in izdelke? So to slavne osebnosti oziroma zvezdnice in zvezdniki ali vplivneži, s tujko ‘influencerji’, ki… no… imajo pač vse večji vpliv, kot pove že njihovo ime in so zvezde družbenih omrežij, kot sta denimo Instagram ali YouTube.

Zadnje raziskave, ki jih te dni povzemajo tudi tuji mediji, so pokazale naslednje dejstvo: kar 80 odstotkov vodilne svetovne petnajsterice kozmetičnih multinacionalk se pri sodelovanju v oglasnih kampanjah in pri drugih marketinških dejavnostih odloči raje za najem vplivneža, kot slavne osebe!

Še pred desetimi leti vprašanja iz naslova članka sploh ne bi bilo mogoče postaviti, pet let nazaj pa bi kvečjemu sprožil rahel dvom. Danes so stvari jasne in podprte s številkami. Lepotni velikani in druge blagovne znamke so se pri širjenju svojih sporočil in spodbujanju nakupa njihovih izdelkov lahko prej zanesli samo na priljubljene in slavne obraze.

Digitalna doba je ta razmerja moči temeljito pretresla in obrnila na glavo. Znamke so spoznale, da imajo manj stroškov, pri tem pa dosežejo enak ali v nekaterih primerih celo boljši učinek, če to delo zaupajo blogerjem, vlogerjem in influencerjem. Znani in slavni niso več prvi na vrsti, ko se izbira obraz nove linije, kolekcije ali omejene serije – tudi v modi, ne le v kozmetiki.

To je imelo za posledico še eno stvar, namreč, da so tudi slavni nekoliko izgubili ceno zaradi ‘dumpinga’, ki so ga povzročili digitalni vplivneži, vrtoglavi milijonski zneski so tako danes bolj izjema, kot pravilo, razen, ko gre za tak kaliber, kot je denimo Rihanna.

igralka Charlize Theron za Dior

Pri tem je treba vseeno vedeti, da luksuzne blagovne znamke, kot so Dior, Louis Vuitton in Chanel še vedno stavijo na slavne posameznike iz Hollywooda, podobne taktike se denimo poslužuje tudi športna znamka Puma. Toda po podatkih Tribe Dynamics je kar osemdeset odstotkov sodelovanj 15 največjih kozmetičnih in make-up podjetij to leto pripadlo vlogerjem in vplivnežem. Samo tri sodelovanja (po budžetu vredna petino celotnega ‘kolača’) so dobile slavne ženske: Jessie J za Make Up For Ever (6 milijonov USD), Chrissy Teigen za Becca (10 milijonov) in Kim Kardashian za Kylie Cosmetics (5,9 milijona).

Jaclyn Hill

Posebej v ZDA se lepotne znamke vse pogosteje odločajo za najem Youtube in Instagram zvezdnic, na primer Jaclyn Hill in Manny Gutierrez, ki imata skupno več kot osem milijonov sledilcev. Različna podjetja naj bi menda, po trditvah omenjenega portala, z njima zaslužila več kot 34 milijonov dolarjev.

Eden od primerov je zgovoren: znana make-up linija Anastasia Beverly Hills je z linijo, ki jo je zasnoval vizažist slavnih, Mario Dedivanović, zaslužila štirikrat več, kot Urban Decay, ki je sodelovanje zaupal Gwen Stefani, ki se je podpisala pod omejeno izdajo palete senčil za veke. Te številke pa niso rezervirane le za lepotno oziroma ‘beauty’, ampak tudi modno industrijo.

Arielle Charnas

Posebej vplivni so vlogerji z YouTubea z več milijoni sledilcev. Ameriška znamka Something Navy je naredila kapsulno modno linijo v sodelovanju z blogerko Arielle Charnas, ki so jo prodajali zgolj v znani newyorški veleblagovnici Nordstrom: v le 24 urah je v spletni prodaji zaslužila milijon dolarjev.

Zakaj bi torej znamke plačevale zvezdam več za enak ali celo manjši učinek? Angažiranje slavnih je precej visok strošek, ki ga mora podjetje upravičiti in biti 100-odstotno prepričano, da se bo ta cena večkratno povrnila. Pri vplivnežih je višina honorarja nekajkrat nižja, njihov domet v ciljni publiki pa nemara enak ali celo boljši.

Nikkie de Jager

Če primerjamo Kim Kardashian in beauty vlogerko Nikkie de Jager, ugotovimo, da večina ljudi želi spremljati zasebno življenje Kim K., ko obiščejo njen Instagram profil, medtem kot Nikkie (@NikkieTutorials) sledijo z namenom, da bi izvedeli, katere make-up znamke in izdelke priporoča Nikkie in kaj uporablja pri ustvarjanju videzov ličenja.

Kendall Jenner: neuspešen obraz Estée Lauder Edit linije

Gre torej predvsem za vprašanje zaupanja in kredibilnosti – ali potencialni potrošniki verjamejo oglasnemu sporočilu in osebi, ki je njegov obraz? Sodelovanje Kendall Jenner in znamke Estée Lauder za Edit linijo je bilo na primer neuspešno (v smislu prodajnih številk za znamko) predvsem zato, ker vsi, ki količkaj spremljajo življenje Kendall, vedo, da se ne mara ličiti. Šminko redko uporablja, z izjemo maskare in balzama za ustnice, kar je povedala ob veliko priložnostih tako na družbenih omrežjih kot v intervjujih ali v resničnostni seriji.

“Če kljub spremembam na trgu še vedno najemate zgolj slavne zvezdnike, pomeni, da vam je več do imidža znamke v javnosti, kot pa do same prodaje izdelka, kajti celebrityji so sicer dodana vrednost za znamko v smislu estetike, v smislu prodajnih številk pa niso nujno učinkoviti in predvsem so predragi,”

meni Conor Begley, vodja v uvodu omenjene raziskave.

Poseben primer so kajpada t.i. supervplivneži, katerih honorarji za delo v oglasni kampanji so že skorajda primerljivi s tistimi, ki bi jih zaračunala zvezdniška imena iz Hollywooda. No, morda bodo stali četrtino ali celo tretjino manj, toda njihov vpliv na prodajo izdelka ne bo bistveno večji, saj so ti posamezniki v zadnjih letih že sami dosegli zvezdniški status in se malodane izenačili z, denimo, Charlize Theron, ki zasluži zajetne milijone pri hiši Dior.

Chiara Ferragni v kreaciji oblikovalca Elieja Saaba

Primer takega supervplivneža je Chiara Ferragni, ki jo poznajo domala po vsem svetu in ima na družbenih omrežjih več kot 10 milijonov sledilcev. Tudi ona je padla v zanko, ki je opazna pri Kim K. – ljudje jo spremljajo bolj zato, da vidijo, kam potuje, s kom se druži, kako poteka njena nosečnost, ne pa zato (kot recimo včasih), da bi videli, kaj nosi ali katere izdelke uporablja, to pa je tudi posledica tega, da je Chiara nehala vsak dan lepiti nove objave in tudi le še izjemoma označi (‘potaga’) znamko ali linijo, ki se pojavi v njenem postu.

Chrissy Teigen za make-up znamko Becca

Namesto zaključka lahko rečemo, da se sile moči spreminjajo, počasi, a zanesljivo, vprašanje pa je, ali bo tako tudi ostalo. Dejstvo je, da so v zadnjih letih velika in znana podjetja začela vlogo ambasadorjev znamk vse bolj prepuščati blogerjem in vplivnežem z družbenih omrežij, saj mlade zvezde Instagrama ali YouTubea omogočajo intimnejšo, pristnejšo in bolj iskreno komunikacijo s svojo ciljno publiko.

Preprosto, njihovi sledilci jim verjamejo na besedo oziroma priporočilo. In le kaj bi si lahko katerakoli blagovna znamka želela več od svojega ‘obraza’ ali ambasadorja določenega izdelka, storitve ali linije, ko pa prav ta iskrenost in verjetnost vplivnežev dvigujeta prodajne številke podjetjem?

 

Foto: Profimedia, Elle, YouTube, Instagram, Pinterest

New Report

Close