Vse, kar morate vedeti o menstrualnih skodelicah

24. maj 2023

Vse, kar morate vedeti o menstrualnih skodelicah

24. maj 2023
Foto: Unsplash

O menstrualnih skodelicah ste zagotovo slišali že veliko. Za tiste, ki še niste prepričani, ali je to prava odločitev za vas, smo sestavili popoln vodič do vsega, kar morate vedeti o tej alternativi vložkom in tamponom.

Obstaja veliko razlogov, zakaj so menstrualne skodelice postale odlična alternativa vložkom in tamponom. Če jih naštejemo le nekaj, so udobne pri uporabi, neprepustne in v nekaterih primerih celo bolj priročne od svojih kolegov za enkratno uporabo.

Da ne omenjamo, da so tudi eden najboljših okolju prijaznih izdelkov, ki jih ponuja trg higienskih pripomočkov za daljše obdobje.

Poiskali smo nekaj mnenj različnih strokovnjakov, da bi odgovorili na vsa vaša pogosta vprašanja o tem, kaj je menstrualna skodelica, kako jo uporabljati in katere so najboljše menstrualne skodelice, da boste lahko mirno izbrali najboljšo za vas.

Foto: Pexels

Kaj je menstrualna skodelica in kako deluje?

Za razliko od vložkov in tamponov so menstrualne skodelice izdelek za večkratno uporabo. Gre za majhno lijakasto skodelico s pecljem, ki je običajno izdelana iz gume ali silikona, kar pomeni, da je dovolj prožna, da jo lahko vstavite v nožnico. Zaradi edinstvene oblike lahko zadrži več menstrualne krvi kot drugi izdelki, vendar namesto da bi poskušala tekočino absorbirati, jo ujame.

“Menstrualne skodelice so prožne skodelice, izdelane iz naravne gume, lateksa, silikona ali termoplastičnih elastomerov,” pravi dr. Amit Shah, vodilni ginekolog in soustanovitelj podjetja Fertility Plus. “Skodelica služi za zbiranje menstrualnega toka in se med menstruacijo vstavi v nožnico.”

Kako uporabljamo menstrualno skodelico?

Menstrualne skodelice so na prvi pogled morda videti zastrašujoče, vendar so v resnici zelo preproste. Narejene so iz prožnega materiala, zato da jo lahko zložite in vstavite v nožnico – podobno kot pri vstavljanju navadnega tampona brez aplikatorja. Čeprav je to del, ki največkrat odvrne večino, ne skrbite – občutek ne bi smel biti neprijeten in je podoben vstavljanju diafragme.

Foto. Pexels

“Prvo vstavljanje skodelice lahko zahteva nekaj vaje, zato je morda bolje, da jo prvih nekajkrat uporabite doma,” pojasnjuje dr. Susanna Unsworth, strokovnjakinja za ginekologijo pri podjetju Intimina. Ko je skodelica vstavljena, jo boste morda morali vrteti, dokler se ne boste počutili udobno, nato pa se bo odprla, da bo zajela morebitno kri. Ne hitite, dokler se ne počutite udobno.

Dr. Susanna priporoča, da si pred rokovanjem s skodelico ali dotikanjem spolovila umijete roke, da v nožnico ne vnesete novih bakterij. Kar zadeva odstranjevanje, lahko to storite tako, da stisnete dno, kar bo sprostilo vakuum, ki ga je ustvarila skodelica, in vam omogočilo odstranitev.

Menstrualne skodelice zdržijo v vaši nožnici tudi do 12 ur, kar pomeni, da lahko tudi spite z njo, če nimate močnega toka.

Ali menstrualne skodelice puščajo?

Mnoge raziskave kažejo, da so menstrualne skodelice enako (ali celo bolj) zanesljive kot tamponi. Če je skodelica vstavljena pravilno, ne bi smela nikakor prepuščati, zaradi ustvarjenega vakuuma.

Silikonski material, iz katerega je izdelana večina menstrualnih skodelic, pomeni, da jih je primerno nositi med dejavnostmi, kot je plavanje, saj ne vpijajo tekočine in imajo višjo kapaciteto kot tampon.

“Če so pravilno vstavljene, so priročne tudi za nošenje med vadbo, saj je malo verjetno, da bi zaradi večje zmogljivosti puščale,”

poudarja Dr. Susanna.
Foto: Unsplash

Kakšne so prednosti menstrualne skodelice?

Menstrualne skodelice so varnejša alternativa kot tamponi, saj ni nevarnosti sindroma toksičnega šoka (TSS), ki je sicer redek, vendar je povezan z uporabo tamponov. Večji tamponi lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo tudi izpuščaje, draženje in rdečico, pri menstrualni skodelici pa tega ne boste doživeli.

“Menstrualne skodelice lahko zadržijo več tekočine v primerjavi z alternativami, kot so vložki in tamponi,” poudarja Dr. Amit. “Prav tako v njih ni škodljivih kemikalij, ki so lahko prisotne v vložkih in tamponih.”

Dr. Amit pravi, da je treba pri nakupu ustrezne menstrualne skodelice upoštevati nekatere pomembne dejavnike, kot so vaša starost, dolžina materničnega vratu, jakost vašega krvnega toka, zmogljivost skodelice in njena prilagodljivost.

Foto: Pexels

“Če ste pred kratkim rodili vaginalno in imate težave z močjo medeničnega dna, je treba upoštevati tudi to,” je povedal. “Če niste rodile vaginalno in ste mlajše od 30 let, bi morala dobro delovati manjša menstrualna skodelica. Za ženske, ki so starejše od 30 let, tiste, ki imajo močnejši tok in so starejše od 30 let, so običajno primernejše večje menstrualne skodelice.”

Ali obstaja razlog, da ne moremo uporabljati menstrualnih skodelic?

Na splošno ne. Menstrualne skodelice lahko varno uporabljate od prve menstruacije in kot devica, čeprav se boste morda morali nekaj časa učiti. “Za ženske, ki še niso imele vaginalnega penetrativnega seksa, je to lahko težko in neprijetno,” meni dr. Amit. “Nekaj, kar lahko pomaga, je uporaba plasti lubrikanta na vodni osnovi na robu skodelice pred vstavitvijo.”

Foto: Pexels

“Menstrualne skodelice so zelo varne za uporabo, če le pazite na primerno čiščenje in hranjenje,” pravi Dr. Susanna. To je morda najbolj umazan in najmanj prijeten del uporabe menstrualne skodelice, vendar je to hitro in enostavno – in nujno, če se odločite za njeno uporabo.

“Pomembno je, da se menstrualne skodelice za večkratno uporabo med menstruacijo sterilizirajo,” pravi Dr. Amit. “To lahko storite tako, da skodelico položite v vrelo vodo. Med vstavljanjem skodelico operite in obrišite.”

Cena menstrualnih skodelic se morda na prvi pogled zdi veliko dražja od tiste, ki jo običajno namenite za tampone ali vložke, vendar če boste zanje dobro skrbeli, vam lahko služijo več let in vam prihranijo veliko denarja.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close