Vse, kar morate vedeti o permanentemu mejkapu!

10. november 2022

Vse, kar morate vedeti o permanentemu mejkapu!

10. november 2022
Foto: Pexels

Predstavljamo vam vse podrobnosti o permanentnih ličilih, saj kdo si ne želi, da bi se zbudil in že bil lepo naličen?

V zadnjih letih so permanentne olepšave vedno bolj v trendu. Od permanentnega nakita, ki ga pritrdijo na vaše telo, do permanentnega mejkapa, ki bo krasil vaš obraz več let.

Ker nas je zanimalo vse o tem trendu, smo povprašali strokovnjakinjo in kozmetičarko Saro Hodžić, ki permanenten mejkap ponuja tudi sama v svojem studiu.

Kaj je permanentni mejkap?

“Permanentna ličila (PMU) so vrsta kozmetičnega tetoviranja, ki vključuje postopek nanašanja barvnega pigmenta tik pod povrhnjico kože. PMU ustvari videz ličil za izboljšanje in poudarjanje naravnih potez obraza,” razlaga Sara. Predvsem pa je PMU vsestranski in prilagodljiv, saj ga kozmetičarka zasnuje na podlagi vaših želj in obraznih potez. “Upoštevamo pa tudi lastnosti, tip ter ten kože.”

Foto: Pexels

PMU pa ima tudi svojo zgodovino, razlaga Sara. “Uporabo tega kozmetičnega postopka lahko zasledimo že v zgodnjem Egiptu in Taivanu. Kleopatra si je zagotovila svojo lepoto s tem postopkom. Pri njej so ta postopek izvajali z bambusovimi paličicami in rdečo zemljo, ker pa se je tehnologija skozi tisočletja razvijala, lahko sedaj vse to ponudimo kot tretma v salonu. Današnja tehnika nam omogoča vnos pigmenta v epidermalne plasti kože, kjer ostanejo nekaj let in potem počasi bledijo.”

“Kljub temu, da gre za obstojen poseg, mejkap sčasoma zbledi. S prvo korekcijo PMU traja vse od enega leta, do sedem let,” razlaga kozmetičarka. Če imate mastno kožo, bo vaš PMU zdržal manj časa in bo potreboval več korekcij, suha koža pa pigmente zadržuje dlje časa. Ne le to, trajnost je tudi odvisna od vaših želja. Če si želite bolj naravnega videza, bo ta vsekakor zbledel hitreje, kot definiran in izrazit.”

Foto: Unsplash

Kateri deli obraza so najbolj priljubljeni?

PMU je v resnici oblika tetoviranja, saj ima kozmetičarka prav tako tetoversko “pištolico” s katero vam nanese barvilo pod kožo. Sara razlaga, da sta trenutno najbolj priljubljeni tehnika senčenja obrvi ter permanentni mejkap ustnic.

“Tehnika powder brows je trajna tehnika za oblikovanje obrvi, ki ustvari videz senčenih obrvi, ki so temnejše na koncu in svetlejše na začetku loka. Ponuja učinek gradientnega pudra, ki je na začetku obrvi zamegljen. To omogoča, da so obrvi prilagojene posamezniku, da so mehke in naravne ali drzne in definirane, kot popoln videz ličil,” pravi Sara.

V nasprotju s tradicionalnimi tetovažami obrvi, ki so lahko ostre in temne, powder brows obrvem dajejo bolj naravne rezultate zaradi mehkih, zamegljenih linij.

Druga najbolj priljubljena tehnika pa so aquarelle lips. “Trajni makeup za ustnice izgleda popolnoma naravno in ustvari bolj polne ustnice brez polnil. Omogoča boljšo definicijo oblike ustnic, popravi asimetrijo oz. nepravilnosti na ustnicah ter jih naredi bolj vidne. “

Glavna atrakcija PMU je, da izgledate lepši na naraven in nepretiran način, istočasno pa ni nevarnosti, da bi se vaše obrvi ali ustnice razmazale.

Najpomembnejše je celjenje

Tako kot pri vseh tetovažah, je nega kože po posegu najpomembnejša, pravi Sara. “Videz vašega mejkapa je predvsem odvisen od nege. Območje celjenja je na obrazu in gre skozi številne faze, zato je pomembno, da vam izvajalec natančno razloži, kaj lahko pričakujete in vas pomiri.”

Ob pričetku bo videz vašega mejkapa občutno temnejši, ki pa skozi proces celjenja zbledi za vsaj dve tretjini. Zato je pomembno, da se na začetku ne ustrašite, če izgleda temneje ali drugače, kot ste si predstavljali.

Sara razlaga, da celjenje običajno poteka en mesec, v tem času je pomembno, da si ustnice redno mažete z vazelinom, pri obrveh pa je pomembno, da krast nikakor ne praskate ali odstranjujete sami. “Na začetku predlagam, da se vroče ali kisle pijače pije s slamico, prav tako se nekaj dni izogibajte poljubljanju,” še svetuje strokovnjakinja.

Foto: Unsplash

PMU mnogim lahko olajša življenje

Čeprav se nekaterim lahko zdi, da je PMU pretiravanje, Sara opozarja, da lahko mnogim olajša življenje. “PMU je odličen za tiste, ki trpijo zaradi težav, kot so izpadanje las, pomanjkanje pigmenta na ustnicah itd. Prav tako je odlična rešitev za tiste, ki imajo nemirno roko ali slabo vidijo ter se ne morejo ličiti na želeni način.”

Uporablja pa se tudi za zakrivanje ali izboljšanje videza brazgotin, poškodb kože, pooperativnih posegov ipd. “To sodi v področje paramedicinskega tetoviranja, ki vključuje proces izboljšanja videza ali zakrivanja kožnih poškodb in brazgotin ali celo posledic zdravstvenih stanj in kožnih bolezni,” še dodaja strokovnjakinja.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close