Vse, kar morate vedeti o sušiju!

20. junij 2022

Vse, kar morate vedeti o sušiju!

20. junij 2022
Foto: Unsplash

Suši je izjemno znana in priljubljena japonska specialiteta. Obstaja pa že na stotine let. Kaj vse morate vedeti o tej posebni jedi?

Prve omembe sušija so se pojavile že zgodnjega leta 1300, izvedba sušija, ki ga poznamo danes, pa je stara približno 200 let – prvič jo je izvedel japonski kuhar Hanaya Yohei.

Suši je odlična japonska specialiteta, ki za mnoge izgleda zelo zapletena za domačo pripravo. A ko boste poskusili enkrat, boste ugotovili, da ni tako zapleteno! Sestavine, ki so potrebne za suši, običajno sicer niso stalnica v slovenski kuhinji, a običajno se nahajajo v količinah, ki zadostujejo za več porcij riža.

Foto: Unsplash

Obstaja več vrst sušija, zato se pred pripravo odločite, kakšnega bi radi naredili. Najbolj znane vrste so nigiri, maki, uramaki in sashimi.

Najbolj priljubljeni so zagotovo maki, ti so preprosta mešanica morskih alg, riža in dodatkov, kot so sveže ribe ali zelenjava. Uramaki je pripravljen podobno, le da je tu riž na zunanji strani in ne na notranji. Za pripravo nigiri sušija ne potrebujete alg, ker se ti oblikujejo ročno, nato pa se po vrhu položi poljubno ribo, medtem ko so sashimi le sveže ribe ali morski sadeži na posteljici sveže zelenjave, z nekaj sojine omake in wasabija.

Foto: Unsplash

Suši riž, ki se uporablja za pripravo sušija, mora biti lepljiv, da bo lahko držal skupaj ostale sestavine. Shari, vrsto riža, ki se običajno uporablja za pripravo sušija, lahko zamenjate s kratkozrnatim rižem, ki je na voljo v skoraj vsaki trgovini.

Pred kuhanjem morate riž dobro splakniti, nato pa skuhati v razmerju 1,2 : 1, voda je tista, ki je mora biti več. Ko iz lonca izpari vsa voda, riž odstavimo in ga hladimo še deset minut. Riža ne mešajte ali kakorkoli začinite, le pred serviranjem dodajte rižev kis, sol in sladkor.

Wasabi in sojina omaka sta najpomembnejši omaki, ki se podata k sušiju. Obe zlahka dobite v bolje založenih trgovinah.

Sedaj vam ostane le še zvijanje riža, za kar potrebujete bambusovo podlogo, liste alg, svežo zelenjavo in ribe.

Zelenjavo in ribe narežite na podolgovate rezine. Alge položite na bambusovo podlogo, po njej razporedite riž ter na sredino položite ribe in zelenjavo. Uporabite lahko lososa, tuno, rakce, kumare, jajca, avokado, prav vse, kar vam srce poželi.

Suši nato z rokami tesno zavijte, da med rezanjem ne razpade. Suši nato pomakajte v sojino omako in wasabi po želji. Dober tek!

Foto: Pexels

Nujne sestavine za suši:

  • riž,
  • rižev kis,
  • alge,
  • bambusova podloga,
  • sveža zelenjava,
  • sveže ribe,
  • omake,
  • oster nož.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close