Vse o najlepši obleki na svetu: Tako je nastala najbolj znana mala črna obleka!

31. julij 2020

Vse o najlepši obleki na svetu: Tako je nastala najbolj znana mala črna obleka!

31. julij 2020

Ko danes pomislimo na malo črno obleko – pomislimo na njo!

New York ob zori, Peta avenija je še prazna in tiha, pred Tiffanyjevo trgovino se ustavi taksi, iz njega pa izstopi Audrey Hepburn. Oblečena je v oprijeto malo črno obleko, z željo po zajtrku in ogledovanju izložbe z dragim nakitom.

Znamenita kreacija slavnega Huberta de Givenchyja, ki jo je naredil po meri, je narejena iz satena. Tako ne preseneča, da je Holly, kot se imenuje naša junakinja, videti elegantno. Obleki je dodala še ogrlico z biseri z broško, ki v popolnosti dopolnjuje videz.

Film, ki je bil prvič predvajan leta 1961, je šel v zgodovino, predvsem zaradi mode, ki jo občudujemo še danes.

Ideja male črne obleke je nastala v 20. letih prejšnjega stoletja, zahvaljujoč slavni Coco Chanel. Givenchy je za snemanje v mislih imel brezčasno tesno elegantno obleko z diskretnim hrbtnim izrezom.

Danes, ko pomislimo na obleko, pomislimo na klasiko, čeprav v tej obleki najbrž ne bi šli na zajtrk. Za Audrey je Givenchy oblikoval še eno obleko, ki jo nosi v filmu. Prav tako gre za majhno črno obleko, čeprav nekoliko krajšo in brez rokavov, ki jo je igralka nosila z glamuroznim klobukom širokih krajcev in parom črnih rokavic.

Ko je Truman Capote napisal istoimensko delo, si v vlogi Holly ni predstavljal Audrey, ampak Marilyn Monroe. Razlog je bil, da je bila plavolaska in ne tako prefinjena, kar je bil prvotni opis junakinje njegove knjige.

Toda režiser Blake Edwards je se odločil za Audrey, potem ko je Marilyn vlogo zavrnila. Po drugi strani je Audrey znala igrati nekoliko bolj ekscentrične like, če se spomnimo njenih filmov, Rimske počitnice in Sabrino.

Nekoč je priznala, da si želi zahtevnejših vlog, da ne bi igrala samo princes in redovnic. Z veseljem je svoje temne lase prebarvala na svetlejše, ki se prilegajo vzdušju filma, ki je poln hišnih zabav v središču New Yorka.

Danes so na svetu tri kopije te znamenite obleke, ki jih hranijo na različnih lokacijah. Ena pripada modni hiši Givenchy, druga je razstavljena v madridskem muzeju kostumov, tretjo pa je prodaja hiša Christie’s leta 2006, za neverjetnih 607.000 evrov.

To je tudi najvišji znesek za filmski kostum. Denar od prodaje je bil podarjen v dobrodelne namene fundaciji v Kalkuti.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close