Vse več hotelov v Španiji prepoveduje vstop otrokom

31. januar 2022

Vse več hotelov v Španiji prepoveduje vstop otrokom

31. januar 2022
Foto: Unsplash

Španija se sooča s hudimi kritikami, saj vse več hotelov sprejema pravila, ki prepovedujejo vstop otrokom. Hoteli pa se zagovarjajo, da želijo svojim gostom zagotoviti mir in tišino.

Hotel Neptuno na Kanarskem otoku Gran Canaria je bil eden prvih v Španiji, ki je sporočil, da storitve ponuja “samo za odrasle”. Gostom ob tem obljublja tišino v sobah, “za mizami restavracij pa ni družin.”

Vodja hotela se je pohvalil, da “takšni hoteli rastejo kot ot gobe po dežju”, ter v šali dodal, da “zdaj primanjkuje hotelov, ki omogočajo vstop otrokom.”

Trend naraščanja počitnic brez otrok nakazuje tudi spletna stran Adults Only Holidays, ki ponuja na stotine podobnih namestitvenih objektov skoraj po vsem svetu. Oglašujejo se, da lahko tam uživate v “prijetnih počitnicah brez otrok”.

Foto: Pexels

Gre za niñofobijo

Nekateri starši so se zato znašli v situaciji, da so jim celo prepovedali vstop v hotel, ko so se tam pojavili z otroki. Takšne primere so prijavili združenju za varstvo potrošnikov in jih pozvali, naj raziščejo primer in, če je možno, sprožijo kazenski postopek.

“Prejeli smo veliko pritožb, več, kot si jih lahko zamislite,” je za špansko televizijo TVE povedal podpredsednik združenja, Miguel Angel Serrano.

Oglasila se je tudi psihologinja Verónica Pérez, ki trdi, da gre za “niñofobijo” (niño po špansko pomeni otrok), tako imenovano nestrpnost do otrok. “Otroci tukaj niso izključeni zato, ker bi bil prostor nevaren ali neustrezen za njihovo starost, temveč ker njihova prisotnost moti, jezi in povzroča nelagodje drugim,” je bila kritična. Ob tem je to nestrpnost primerjala celo z rasno diskriminacijo: “Če na primer nekoga ne bi spustili zaradi barve kože, bi to šteli za odstopanje od običajnega vedenja.”

Foto: Pexels

“Okolje ni naklonjeno otrokovemu razvoju”

V težavo so se vpletli tudi odvetniki, a pravijo, da nimajo jasnega odgovora, češ da gre za “kompleksno vprašanje”. V skladu s 14. členom španske ustave so namreč vsi Španci enaki pred zakonom in ne smejo biti diskriminirani na podlagi kraja rojstva, rase, spola, vere ali kakršnega koli drugega osebnega ali družbenega stanja ali okoliščine. Prepoved vstopa otrokom bi bila torej protiustavna.

Vendar pa se hoteli branijo z besedami, da ne ravnajo protiustavno, ter da zgolj ščitijo mladoletnike od ponudbe, ki so privlačne samo za odrasle. Hoteli pogosto uporabijo ta argument, saj da “prisotnost alkohola ali okolje ni naklonjeno otrokovemu razvoju”.

V Španiji ponudba nastanitvenih storitev samo za odrasle ni kaznovana, če je ustrezno oglaševana. Vodja hotela Neptuno na Kanarskih otokih je tako pojasnil, da zakonsko ni dovoljeno prepovedati vstopa otrokom, a pravi, da njegov hotel gostom le priporoča, da “s seboj naj ne vzamejo otrok, ker tako na počitnicah v njihovi ponudbi ne bodo uživali”.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close