Vse več žensk poroča o spremembah menstrualnega cikla po cepljenju

23. september 2021

Vse več žensk poroča o spremembah menstrualnega cikla po cepljenju

23. september 2021
Profimedia

Vedno več je pričevanja žensk, katerim se je po prejemu cepiva proti COVID-19 spremenil menstrualni cikel, vendar so motnje izginile v enem do dveh ciklih. Strokovnjaki pravijo, da ni razloga za skrb, intenzivne raziskave na to temo pa še potekajo.

Rahlo povišana temperatura, utrujenost in glavoboli – to so najbolj poznane in najpogostejše posledice cepiva, ki izginejo v roku enega ali dveh dni. Obstaja pa še ena dokaj običajna posledica, o kateri se govori manj. Ženske po svetu so ugotovile, da je cepivo spremenilo njihov menstrualni cikel. Poročajo o menstruacijah, ki so daljše, krajše, bolj boleče ali pa zamujajo.

Insider poroča, da je več kot 27 tisoč žensk v Veliki Britaniji prijavilo spremembo menstrualnega cikla, a se je situacija v roku enega ali dveh mesecev uredila. Čeprav še niso dokončane vse raziskave na to temo, vse več žensk potrjuje, da je po cepljenju njihova menstruacija zaostala ali pa se pojavila prej.

Na menstrualni cikel lahko vplivajo številni dejavniki

Menstrualni cikel je kompleksen hormonski proces, pod nadzorom hipotalamusa, hipofize in jajčnikov kot tudi notranje stene maternice, to ravnovesje hormon pa se zlahka spremeni. Redna menstruacija in ovulacija sta indikator zdravja, tako pa je vsaka sprememba cikla posledica spremembe  v organizmu, razlaga Nacionalni inštitut za zdravje.

Zagotovo ste že kdaj izkusili spremenjen menstrualni cikel po potovanju, stresnem obdobju ali pa morda celo po prehladu ali gripi. Menstrualni ciklus je zelo občutljiv, spremeni ga lahko pojačan stres, sprememba teže ali načina prehrane, zdravila ali pa vnetna stanja in sistemske bolezni. Že sam stres v času epidemije je zadosten, da spremeni naš cikel, piše Nacionalni inštitut za zdravje, raziskave pa kažejo, da je tudi cepivo eden izmed možnih vzrokov.

Profimedia

Menstruacija je sama po sebi vnetno stanje

Ko prejmemo cepivo, se imunski sistem aktivira in ustvari protitelesa, ki nas bodo zaščitila pred potencialno okužbo. Manj znano pa je, da imunski sistem sodeluje tudi pri samem menstrualnem ciklu, torej da je menstruacija pravzaprav vnetni proces. Po dolgih letih špekulacij, so raziskave iz leta 2012 pokazale, da je v menstrualni proces vključena cela vrsta celic, ki jih običajno vidimo pri imunskem odzivu pri drugih vnetnih stanjih.

Zato velja, da je neredna ali spremenjena menstruacija po cepljenju povezana z imunskim odzivom telesa, ki se pojavi po cepljenju. To še ni uradni potrjeno z raziskavami, vendar se je že začelo več študij na to temo.

Ni razloga za preskok cepiva

Strokovnjaki sicer niso prepričani kakšen je natančen mehanizem, ki povezuje cepivo s spremembami v menstrualnem ciklu, vendar se strinjajo v enem – cepiva ne smemo preskočiti. Zmanjšana plodnost zaradi nepravilnega menstrualnega cikla po cepljenju, je tisto kar mnoge prestraši, vendar raziskave niso potrdile kakršnekoli povezave med cepivom in neplodnostjo. Po drugi strani pa se spremembe menstrualnega cikla pojavijo tudi pri 25% okuženih z virusom, poroča Healthline.

Skoraj vsaka poročana sprememba menstrualnega cikla, ki je nastala po cepljenju, je izginila v roku enega do dveh naslednjih ciklov. Zato strokovnjaki po vsem svetu trdijo, da ni razloga za skrb in da so posledice okužbe s COVID-19 velike nevarnejše od ene obilne ali zamujene menstruacije.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close