Vsi v Ljubljano: “Nikakor ne morem dobiti stanovanja, to je grozno”

02. junij 2023

Vsi v Ljubljano: “Nikakor ne morem dobiti stanovanja, to je grozno”

02. junij 2023
Foto: Unsplash

“Nikakor ne moreva dobiti stanovanja v Ljubljani ali bližji okolici, to je grozno,” pogostokrat slišim od kolegov, parov ali znancev, ko beseda nanese na prvo lastniško stanovanje.

Tako so nekako prisiljeni živeti pri starših ali pa v najemu, tudi v najemu pa za veliko denarja pogosto dobijo zelo malo. Po drugi strani se sprašujejo, zakaj lahko za najem plačujejo od 500 do 700 evrov, toliko bi jih pa obenem stal kredit. Nekateri preprosto ne morejo najti ustreznega stanovanja, spet drugim banke zamahnejo z roko, ko pridejo vprašati za kredit, saj so njihovi prihodki prenizki.

Vse to je v Ljubljani (pa tudi v drugih mestih v Sloveniji) znana problematika že več let. Vse to že vemo. Vemo tudi, da se stanje na nepremičninskem trgu ne bo spremenilo, kljub vehementnim obljubam vodilnih politikov o tem, da se bo v Sloveniji kmalu gradilo po dva tisoč stanovanj na leto. Analitiki vam bodo povedali, da je slovenski trg specifičen in da pogosto ne sledi tujemu in da kakšnega bistvenega olajšanja na trgu nepremičnin ne gre pričakovati.

Zato se je treba ozirati po drugih možnostih ali pa jamrati, jamrati in še kar jamrati. Hudo je, res je, a kot otrok ste se najbrž naučili, da se vam prav vsaka želja ne more izpolniti. Da ste pa kljub temu lahko v življenju zelo srečni.

Foto: Unsplash

Morda pa se vam bo smejalo

Bodite prilagodljivi, ozrite se pol ure vožnje iz Ljubljane in morda se vam nasmehne sreča. Morda pa se vam bo na koncu celo pošteno smejalo. Presenečeno boste lahko ugotovili, da lahko za tretjino ali celo četrtino denarja, ki bi ga zapravili za majhno stanovanje v Ljubljani, 40 do 50 km iz prestolnice dobite veliko več. Veliko več. Velja poizkusiti. Tudi če z bivanjem izven Ljubljane ne boste zadovoljni, boste vsaj poizkusili.

In to ne bo nujno negativna izkušnja: ta čas boste na svojem, ta čas boste ustvarjali nekaj, kar je povsem vaše in tako, kot je vam všeč. V kolikor boste ugotovili, da kljub vsemu tam niste srečni pa boste lahko čez pet, sedem, deset let morda že toliko bolj finančno stabilni in močnejši, da si uresničite tudi željo po življenju v Ljubljani.

A morda boste, ko boste starejši, ugotovili, da Ljubljane pravzaprav ne potrebujete.

Foto: Unsplash

Da vam gre na živce, da vam je dovolj nenehnega iskanja parkirnega mesta, ki vam vzame dodatnih 15 minut, preden se odpravite na nek dogodek v centru mesta. Morda boste ugotovili tudi to, da imate dovolj stanja v prometnih zamaških, da imate dovolj umazanega zraka, nabitega z izpusti, da imate dovolj visokih, pogosto prenapihnjenih cen gostinskih storitev in nesramnih natakarjev.

Razmislite o drugih možnostih in morda vam ne bo žal. Morda boste vzljubili življenje izven Ljubljane, v stiku z naravo, kjer so ljudje bolj prijazni, kjer so cene nižje in kjer boste našli svoj mir. In kjer morda celo ni niti enega semaforja. In zagotovo boste bolj mirni, ko boste odprli vašo mobilno bančno aplikacijo in vas tam ne bo pričakalo obvestilo, da morate odplačati še 200.000 evrov kredita. Poizkusite.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Style. Več novic

New Report

Close