5 aktivnosti zaradi katerih boste boljša verzija sebe

06. avgust 2021

5 aktivnosti zaradi katerih boste boljša verzija sebe

06. avgust 2021
Profimedia

Namesto, da dajete potrebe drugih pred svoje, neprestano ignorirate znake izčrpanosti in stresa ter se bojite, kot da bo vse propadlo, če ne ne storite vsega v enem dnevu, se ustavite za trenutek in zadihajte.

Vzemite si čas zase, saj morate biti sami sebi najpomembnejši!

Odredite si nekaj časa v tednu, v katerem se boste posvetili izključno sama sebi, se sprostiti in resetirati svoje misli. Če ne veste kako storiti, vam ponujamo 5 aktivnosti, ki vam bodo pri tem pomagale.

Živimo v pospešenem svetu, vsi nekam hitimo, neprestano imamo polno obveznosti, delovne ure so vedno daljše, obkroženi smo s tehnologijo, ki nam konstantno govori, da moramo biti produktivni… Kar želimo povedati je, da se redko ustavimo in si vzamemo čas zase. Ko nam uspe imeti nekaj prostega časa, pa ga porabimo za ‘koristne’ aktivnosti, kot so čiščenje, pranje perila, pospravljanje omar. Namesto, da bi vse za trenutek izpustili iz rok in si vzeli trenutek zase, in počeli stvari, ki so koristne za naše mentalno zdravje. To je škodljiva navada, ki bi se je morali vsi odvaditi.

Če se v tem zapisu prepoznate, potem je skrajen čas, da se naučite imeti radi in se kdaj tudi razvajati. Prepričanje, da je za srečo potrebno veliko denarja, je napačno, potrebujete le čas zase. Izberite le nekaj majhnih, zdravih navad, za katere menite, da vas bodo sprostile ali pa preprosto razveselile, in jih redno prakticirajte. Karkoli že je, pomembno je, da si vsaj trikrat na teden najdete čas zase.

Pomirite se z meditacijo

Če se za trenutek vrnete v preteklost in si zamislite življenje brez telefona, računalnika in interneta, boste ugotovili, da je bilo včasih veliko bolj normalno se umakniti in prepustiti svojim mislim. Raziskave kažejo, da meditacija zmanjšuje stres, blaži osredotočenost na bolečine, negativne izkušnje in čustva, izboljšuje koncentracijo in doprinaša k odvajanju od negativnih ter nepremišljenih reakcij. Meditacija vam lahko spremeni življenje na boljše.

Profimedia

Meditirate lahko kjerkoli – v postelji, na dvorišču, pod tušem, mi pa vam predlagamo, da si najdete svoje zatočišče v katerem se počutite udobno. Prekrižajte noge, sprostite roke, zaprite oči, osredotočite se na dihanje in prepustite svojim mislim, da odplavajo kamorkoli. Vsakič, ko gredo vaše misli k nečemu negativnemu, se preusmerite na pozitivne stvari. Prepustite se zvokom ptic, prjetnim vonjem in preprosto uživajte v trenutkih miru.

Sprostite se z dobro knjigo

Kdaj ste nazadnje prebrali dobro knjigo? Ta navada ne bi smela biti rezervirana samo za poletne počitnice. Branje pripomore k boljšanju našega vokabularja in nam omogoča, da smo boljša verzija sebe. Raziskave kažejo, da imajo ljudje, ki redno berejo, bolj izražen občutek empatije in boljše samozavedanje. Po znanstveni študiji iz leta 2009 samo 6 minutno branje nečesa zanimivega zmanjša raven stresa za neverjetnih 68%! Se strinjate, da je to dovolj dober razlog, da izbrskate svoje najljubše knjige in se spomnite, zakaj jih imate radi, ali pa se vpišete v lokalno knjižnico?

Privoščite si spa tretma

Vsaka ženska si rada na vsake toliko privošči lepotne tretmaje, najpogostejši izgovor, da se temu izognemo pa je pomanjkanje časa. Zakaj si ne bi vzeli vsaj pol ure zase, trikrat na teden, se usedli v kopel z mehurčki in izvedli vse tiste ženstvene rituale, zaradi katerih se boste počutile udobno in lepo? Privoščite si masko za obraz, piling in celoten tretma, ki bo vašo kožo pusti mehko in lepo.

Profimedia

Pokažite svojo kreativno stran

Najbrž ste nazadnje slikali in risali na uri likovne vzgoje v osnovni šoli. Čas je, da se spomnite vseh osnov in tehnik, ki vam ležijo, in prebudite otroka v sebi. Art terapija je odlična za sproščanje in zmanjševanje stresa, zato jo predlagajo tudi številni psihoterapevti. Umetnost vam bo pomagala pri občutku nadzora nad stvarmi in vam omogočila, da se spomnite kako je vzeti stvari s svoje roke. Ali pa, da vsa svoja čustva prelijete na papir. Lahko si zamislite problem in ga prenesete na papir. Zaprite oči, prisluhnite glasbi in rišite po ritmu, nato pa vse pobarvajte. Ni pomembno kako rišete, dokler je cel proces za vas sproščujoč.

Vzemite si 20 minut na dan za telovadbo

Profimedia

Morda se vam na začetku lahko zdi težko in prenaporno, a le 20 minut telovadbe na dan ima mnogo koristi za vaše telo. Poleg tega, da se boste vsakič po treningu počutili zadovoljni in boste ponosni nase, ker vztrajate v svojem namenu, da spremenite svoje navade na bolje, boste srečnejši, bolj izpolnjeni in bolj sproščeni. Vaja namreč spodbuja izločanje serotonina, endorfinov in dopamina, nevrotransmiterjev v možganih, odgovornih za boljše razpoloženje. Za vadbo vam ni treba iti v telovadnico. Zahvaljujoč številnim spletnim navodilom lahko to počnete tudi iz udobja doma ali v naravi. Če vam niso všeč klasični treningi moči in fitnes, poskusite nekajkrat na teden voziti kolo, rolati ali hoditi. Kmalu boste opazili pozitivne spremembe in postali boljša različica sebe.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close