Yves Saint Laurent: 4 modne revolucije genija visoke mode

24. september 2020

Yves Saint Laurent: 4 modne revolucije genija visoke mode

24. september 2020

»Z leti sem se naučil, da je pri obleki najpomembnejša ženska, ki jo nosi.«

Težko bi našteli vse vzdevke, ki jih je dobil slavni modni oblikovalec Yves Saint Laurent. Imenovali so ga mali princ visoke mode, wunderkind visoke mode, genij svojega časa, modni revolucionar

Pri komaj 21. letih je bil na čelu modne hiše Dior in že s prvo kolekcijo je svetu pokazal, česar je sposoben. Yves do konca svojega življenja šivalnega stroja ni želel izpustiti iz rok.

Vendar njegove oblikovalske in šiviljske sposobnosti niso bile samo edina stvar, zaradi česar je vstopil v anale modne zgodovine. Legendarni oblikovalec si je to zaslužil z uvedbo številnih modnih inovacij.

Izum ženskega smokinga

Yves Saint Laurent je leta 1962 »zakrivil« pravo modno revolucijo, ko je preoblikoval klasično moško obleko, ji dodal čutnost in posledično predstavil prvi ženski smoking. Modni strokovnjaki so bili šokirani, pogumnejše ženske pa so to novost z veseljem sprejele.

Legenda pravi, da Yvesove oboževalke, ki je v hotel Plaza vkorakala v smokingu, niso spustili v stavbo zaradi kršenja kodeksa oblačenja. Nato je dama slekla hlače in v samem sakoju odkorakala do svoje mize.

Prvi je na modno revijo povabil temnopolte modele

Še eno kršitev splošno sprejetih modnih pravil je Yves povzročil s tem, da je na modno pisto povabil temnopolte manekenke. Med revijo se je pred občinstvom pojavila temnopolta manekenka v črnih hlačah ter prosojni bluzi. Na napade novinarjev, stroke in javnosti, je oblikovalec udaril nazaj z očitki o rasizmu in pomanjkanju strpnosti. Tudi prvi nastop na modni pisti Naomi Campbell se je zgodil, zahvaljujoč Yvesu Saint Laurentu.

Predstavitev kolekcije Ligne Trapeze

YSL je bil eden redkih oblikovalcev, ki je spodbujal sinergijo med modo in umetnostjo. Velikokrat je sodeloval s sodobnimi umetniki in bil navdihnjen z znanimi takratnimi umetniškimi deli.

Prva taka izkušnja je bila kolekcija Ligne Trapeze, v kateri je Yves predstavil obleko A kroja v grafičnih barvah, sklicujoč se na dela Mondriana. Tako kroj kot način stiliziranja obleke kot platno sta postala sinonim sloga šestdesetih let.

Ustvarjanje safari sloga

Kolekcija iz leta 1966 je bila posvečena Afriki in takrat se je razvil safari slog. Modni oblikovalec, rojen v Alžiriji, je v svoji rodni domovini preživel le 20 dni, vendar je ta detajl uporabil kot navdih za ustvarjanje kosov naravnih barv z elementi vojaških uniform.

Poudariti pa moramo, da je bila ta poteza takoj po končani francosko-alžirski vojni, pravi izziv za predstavitev togi francoski družbi. Kljub temu, pa so ženske že čez nekaj mesec hodile v safari oblačilih.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close