Z dostojanstvom nad pekel: 10 stvari, ki jih niste vedeli o Jackie Kennedy

28. oktober 2019

Z dostojanstvom nad pekel: 10 stvari, ki jih niste vedeli o Jackie Kennedy

28. oktober 2019

Takoj, ko je postala ameriška prva dama, se je spopadala z zasebnim peklom, na žalost pa se niz tragičnih dogodkov ni končal z njenim najhujšim, ko je pod streli atentatorja, na njenih rokah, umrl njen mož.

Bila je verjetno najbolj znana prva dama v ameriški zgodovini in tudi najbolj znana prva dama na svetu. O njenem poreklu, poroki in življenju po smrti priljubljenega ameriškega predsednika so veliko govorili, ugibali in pisali. In prav nič drugače ni danes, skoraj tri desetletja po njeni smrti. Mi smo izbrskali nekaj dejstev, ki jih zagotovo niste poznali.

Pred Johnom F. Kennedyjem je bila zaročena z drugim moškim, ki ga je poznala le nekaj mesecev.

Ni bila Francozinja, kot je govorila, ampak je po njenih žilah tekla le osmina francoske krvi. Njeni predniki so bili v resnici irski kmetje, ki so se preselili v Ameriko.

Ko jo je JFK zaprosil, ni takoj privolila. Vzela si je mesec dni za razmislek, odpotovala v Evropo in po vrnitvi privolila v poroko.

Poročna obleka ji ni bila všeč. Čeprav je bila zadnji modni hit, je Jackie govorila, da je poudarjala njene ploske prsi.

Tudi sama poroka ji ni bila všeč. Želela se je poročiti v družinskem krogu, dogodek pa je bila velika svečanost, odprta za javnost.

Izgubila je tri otroke. Preden je rodila hčerko Caroline, je imela Jackie splav, nato pa je rodila mrtvega otroka. Izgubila je tudi drugega sina Patricka, ki je umrl dva dni po rojstvu.

Dobila je milijon dolarjev, da ni predložila papirjev za ločitev. Jackie je trpela zaradi izgube otroke, moževe nezvestobe in ljubezni, ki je skozi leta zbledela. Tast ji je plačal milijon dolarjev, da je ostala v zakonu z njegovim sinom, saj je menil, da bo ločitev škodovala Johnovi javni podobi.

Med njeno vladavino je bila obnovljena Bela hiša, kar je posnela tudi televizijska ekipa, ki je za to dokumentarno serijo prejela emmyja.

Bila je urednica biografije Michaela Jacksona. Na pevčevo željo je napisala uvodnik.

Bila je na elektrošok terapiji, saj je trpela zaradi depresije. Največji napad je doživela leta 1975, ko je njen drugi mož Aristotel Onassis prišel domov z ljubico. Pobegnila je od doma, Ari je poklical urgentno pomoč in odpeljali so jo na psihiatrijo, kjer so jo teden dni zdravili z elektrošoki.

Foto: CBS arhiv, Getty, AP

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close