Za boljše razmerje morate v posteljo 90 minut pred svojim partnerjem

16. maj 2023

Za boljše razmerje morate v posteljo 90 minut pred svojim partnerjem

16. maj 2023
Foto: Pexels

Strokovnjakinja za spanje razkriva, da je za boljše razmerje ključno, da sta s partnerjem oba spočita.

Deljenje postelje s partnerjem je kot olive: nekateri jih obožujejo, drugi sovražijo. Spanje v isti postelji vam da možnost, da se pred spanjem pocrkljate in poklepetate o svojem dnevu, a slej ko prej se bosta ponoči borila za odejo. Ali pa če ste kdaj spali s smrčečim moškim, ste zagotovo razmišljali, da bi se preselili v prosto sobo.

Če pa ste med tistimi, ki si vedno delijo posteljo s partnerjem, ste morda kdaj razmišljali, da bi se odpravili spat pred njim?

Nova raziskava kaže, da ima povprečen človek več kot trikrat na teden (3,64-krat na teden) moten, prekinjen ali slab spanec – in to v veliki meri zaradi skupnega spanja s partnerjem. Zato več kot četrtina ljudi priznava, da veliko bolje spi, kadar partner ni z njimi v postelji, 20 odstotkov pa jih gre spat ob drugi uri kot partner, da bi si privoščili nekaj dragocenega spanca – in to je morda skrivnost boljšega duševnega zdravja in trdnejšega odnosa.

Foto: Unsplash

Strokovnjakinja za spanje Sammy Margo meni, da lahko stres in pomanjkanje spanja močno vplivata na pare in njihovo domače življenje. “Ljudje so lahko bolj nagnjeni k prepirom, kadar so utrujeni ali pod stresom, saj lahko utrujenost in pritisk vplivata na sposobnost nekoga, da nadzoruje svoja čustva ter se mirno in racionalno odziva na situacije,” je dejala. “Poleg tega lahko utrujenost vodi v napačno komunikacijo ali nesporazume, kar lahko prav tako prispeva k prepirom.”

Vsi pari morajo spanje v svojem odnosu postaviti na prvo mesto. Pari z dobrimi veščinami reševanja težav lahko premagajo izzive, povezane z nesinhroniziranim spanjem, in na koncu postavijo spanje na prvo mesto, kar koristi njihovemu odnosu.”

Zato Sammy priporoča, da greste spat približno 90 minut pred partnerjem ali za njim, da bi izboljšali kakovost in količino spanja. “Če potrebujete nekaj časa, da zaspite pred partnerjem, vam priporočam, da se v posteljo odpravite približno 90 minut pred ali za partnerjem. To je optimalen čas, saj vam omogoča, da pridete v fazo globokega spanja, še preden se drugi človek spravi v posteljo.”

Foto: Pexels

Na ta način še vedno uživate prednosti intimnosti, ki jih prinaša skupna postelja s partnerjem, brez frustracij, ko se trudite zaspati poleg njega.

Sammy deli svoje najboljše nasvete, ki vam bodo pomagali vzpostaviti zdravo rutino spanja s partnerjem:

Poiščite kompromis

Za mnoge pare je čas pred spanjem in po zbujanju pomemben za trdno razmerje, vendar če ste vi nočna sova in vaš partner zgodna ptica, morate poskrbeti, da bosta oba mirno spala in hkrati pozitivno prispevala k vašemu razmerju.

Če se vaš partner ob koncu tedna zbudi pred vami, lahko začne svoj običajni dan zgodaj in se pozneje vrne v posteljo, da vam zaželi dobro jutro – najbolje s kavo ali čajem v roki. Navsezadnje je ključ do zdravih odnosov v tem, da se znate pogajati o razlikah in iskati kompromise podnevi in ponoči.

Razmislite o ločeni posteljnini

V nekaterih kulturah je ločena posteljnina običajen in najprimernejši način deljenja postelje. Ločene odeje lahko zmanjšajo motnje spanja, ki jih povzroča partnerjevo gibanje, in vsakemu partnerju omogočajo, da prilagodi svojo posteljnino glede na telesno temperaturo. Čeprav se zdi, da ločena posteljnina nasprotuje intimnosti, lahko izboljša telesno in čustveno povezanost, saj zmanjšuje konflikte glede izbire posteljnine in vsakemu partnerju omogoča udobnejše spanje.

Foto: Pexels

Ne uporabljajte telefona v postelji

Čas, ki ga s partnerjem preživite v postelji, je lahko pomemben del zdravega in izpolnjujočega razmerja – spodbuja intimnost, sproščenost in komunikacijo. To je čas, ko se lahko v mirnem okolju sprostita od dnevnega stresa in se spočijeta. Uporaba telefona v postelji vas lahko odvrne od teh trenutkov s partnerjem, zato priporočamo, da telefon, ko se uležete v posteljo, pustite na drugi strani spalnice.

Pomemben je tudi čas za samoto

Če tega niste navajeni početi, se ne počutite krive, če se v posteljo odpravite prej kot partner, če ste pod stresom in potrebujete nekaj časa zase. Čas, ki ga pred spanjem preživite sami, je lahko priložnost za sprostitev in skrb zase, kar lahko pomaga zmanjšati stres in anksioznost, kar na koncu vodi k močnejšemu odnosu s partnerjem.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close