Za koronavirusom zbolela tudi nilska konja

06. december 2021

Za koronavirusom zbolela tudi nilska konja

06. december 2021
Avtor: Profimedia

Iz belgijskega živalskega vrta poročajo o pozitivnem testu na koronavirus, za covidom sta zbolela nilska konja, ki sta trenutno v izolaciji.

Koronavirus je družina virusov, med katerimi so virusi, ki prizadenejo človeka, drugi prizadenejo živali, pri nekaterih pa obstaja tudi možnost, da se prenesejo z živali na človeka. To je sicer redko, a zgodilo se je ravno s SARS-CoV-2, ki se je z netopirja prenesel na človeka. 

Kako sta zbolela Imani in Hermien iz živalskega vrta v Antwerpu ni jasno. Njuni skrbniki so bili na testu negativni in nimajo simptomov. Štirinajstletni in enainštiridesetletni nilski konj sicer ne kažeta hujših simptomov, težave imata le s tem, da jima teče iz nosu. Trenutno sta v izolaciji in nista na ogled obiskovalcem. 

“Po mojih podatkih je to prvi okužba pri tej živalski vrsti. Globalno so največ pozitivnih primerov našli gorilah, šimpanzih in orangutanih ter pri mačkah,” pravi Francis Vercammen, veterinar v belgijskem živalskem vrtu. 

O kovidu v živalskih vrtovih in tudi pri domačih živalih so poročali po vsem svetu, pozitivne na kronavirus so bile tudi velike mačke, primati in podlasice. Prejšnji mesec so tako zaradi zapletov pri koronavirusa umrli trije sneženi leopardi iz živalskega vrta v Nebraski.  

Od domačih živali so za kovidom zboleli predvsem psi in mačke. V primeru, da zbolimo za koronavirusom in okužimo tudi našega hišnega ljubljenčka, je priporočljivo, da tudi z njim omejimo stike. Domačo žival tako tretiramo enako kot ostale člane gospodinjstva, od katerih se moramo izolirati ali pa v njihovi bližini nositi masko. Če je hišni ljubljenček pozitiven na koronavirus, pa ga morate prav tako izolirati ter ga za nekaj časa prikrajšati za crkljanje, božanje in spanje v vaši postelji. 

Avtor: Profimedia

Ameriški Center za nadzor in preprečitev bolezni je v začetku leta svetoval tudi, naj se ljudje, okuženi z virusom, glede svojega ljubljenčka posvetujejo z veterinarjem. Večina okuženih živali ni imela hujših simptomov, najpogostejši simptomi so bili kašljanje in kihanje, med redkejšimi pa povišana telesna temperatura, pomanjkanje energije, bruhanje in driska. 

Style. Več novic

New Report

Close