Za starše: Kako preprečiti zasvojenost pri otrocih

29. junij 2021

Za starše: Kako preprečiti zasvojenost pri otrocih

29. junij 2021

Tehnologija nas sili, da se neprestano prilagajamo in če ne želimo “ostati zadaj”, se morajo na pametne telefone, tablice in računalnike privajati že otroci. Toda prehitra redna uporaba pametne tehnologije otroke pogosto pahne v odvisnost.

S podobnim problemom se je srečala tudi uporabnica foruma, ki je za pomoč vprašala ostale uporabnike. “Dejstvo je, da so zaradi preveč popuščanja stvari ušle izpod nadzora in je visenje na telefonu cele dneve edino, kar jo zanima.” Nadaljuje, da bo posledice zasvojenosti videti tudi na spričevalu. 

Na safe.si, spletni točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje, so pred časom zapisali, da sta pogovor in vključenost staršev prvi in ključni korak za razumevanje in pomoč otrokom. 

Profimedia

Podoben nasvet je imela tudi ena od uporabnic foruma, ki je zapisala: 

“Jaz bi kot prvo predlagala pogovor. Otroci, ki so tako obsedeni s telefoni/internetom običajno nimajo veliko stikov z ljudmi v živo (prijateljev). Vprašaj jo, kaj je tako zanimivega, da gleda, kakšne ima cilje zase, kako ji to pomaga pri teh ciljih, zakaj ima potrebo opazovati življenja tujih ljudi in ne raje živeti svojega …” 

Komentatorka foruma

Vzpostavite pravila 

Na safe.si so zapisali, da je pomembno vzpostaviti družinska pravila. Otroku je treba predstaviti tehnologijo in mu tudi povedati, čemu je v prvi vrsti namenjena. Računalnik je orodje, s katerim si pomagamo, zato otroku predstavite prednosti, ki jh računalnik in druge naprave imajo. Seveda je tehnologija namenjena tudi zabavi in prostemu času, toda pri tem moramo biti bolj previdni in na to tudi opozoriti otroka. 

Družinska pravila, ki jih lahko vzpostavite so lahko na primer, da telefona, tablic in drugih napravic ne uporabljamo za jedilno mizo oziroma med jedjo, da ne uporabljamo pred spanjem in zjutraj. 

Tedenska ali dnevna časovna omejitev 

Postavite lahko tedensko ali dnevno časovno omejitev, ki se je kot starši morate držati. Ne popuščajte. 

Če opazite, da vaš otrok postaja zasvojen in se osredotoča ter živi le za čas, ki je namenjen tehnologiji ali prekorači časovno omejitev, potem to preverite tako, da otroku za recimo en dan prepoveste uporabo naprave. Opazujte otroka in njegovo obnašanje, veliki izpadi in želja po napravi kaže na odvisnost. Če otrok kaže zelo močne znake odvisnosti, je najbolje, da se o tem pogovorite s šolskim psihologom, psihoterapevtom ali podobnim strokovnjakom. 

Profimedia

Bodite zgled otroku

Ne zahtevajte od otroka, da med hranjenem ne uporablja telefona, medtem ko vi pogledujete na telefon in berete novice med kosilom. Otroku morate biti sami zgled in tudi sebi postavite pravila, ki jih morate upoštevati. Otroci se ravnajo po svojih starših, ki imajo nanje največji vplv, zato poskrbite, da sami ne preživite preveč časa na pametnih napravah, saj bo otrok le sledil vašemu zgledu.

Profimedia

Podoben nasvet je dala tudi ena od komentatork pod objavo, ki je zapisala naslednje: 

“Pri nas vsi zvečer telefone pustimo v dnevni, nikoli nobe telefona ne nosi v sobo. Stara sta 17 in 15.  Med obroki so telefoni tudi stran od nas, tudi oglašamo se ne vme, vse lahko počaka. Bodita ji vzor, to jo bo najbolj prepričalo.”

Komentatorka foruma

Čeprav je obdobje koronavirusa odnos do modernih tehnologij in odvisnosti od njih še poslabšalo, saj so bili otroci prisiljeni preživeti ogromno časa na računalniku in telefonu. Šola na daljavo in pomanjakanje fizičnih stikov je številne pahnilo v odvisnosti, ki se s ponovnim odhodom v šolske klopi niso ustavile. 

Pomembno je, da se o svojih stiskah in občutkih lahko pogovorimo, da nam otroci te lahko zaupajo in lahko skozi pogovor prepoznamo težave in otroku pomagamo.

Style. Več novic

New Report

Close