Za tako odločitev je potrebno veliko razmisleka

26. november 2021

Za tako odločitev je potrebno veliko razmisleka

26. november 2021
Avtor; Pexels

Mnogi si želijo ljubljenčka, a kmalu ugotovijo, da je za vzgojo in skrb živali potrebno veliko časa in potrpljenja.

Imeti psička ali mačko je za mnoge dolgoletna želja. Že ko smo majhni, vidimo kako zabavno zna biti imeti svojega psa, ga sprehajati in se igrati z njim. A tako kot z vsakim živim bitjem, je tudi s psom veliko dela.

V času praznikov veliko staršev tudi razmišlja, če bi svojim otrokom za darilo kupilo psa, a strokovnjaki to odsvetujejo. Živa bitja niso igrača. Google Trends pa tudi poroča, da se decembra in januarja znatno poveča pogostost iskanja “obžalujem nakup psa”.

“Puppy blues”

Obžalovanje posvojitve psička je izrazila tudi ena izmed uporabnic Starševskega čveka, ko je ugotovila, da skrb za psa zahteva veliko več časa, kot je mislila. “Sedaj ko ga imava slabih 10 dni, pa prihaja malo obžalovanja… Psiček ima veliko energije, zelo težko se navadi na lulanje zunaj, zato se pripeti veliko ”nesrečic” in imamo veliko dela. Zelo je razigran, vendar nisem vedela, da vzame tako veliko časa, šele sedaj opažam, da ga morda nimam dovolj …”

Avtor; Pexels

A obžalovanje nakupa ali posvojitve psička je tako pogosto, da ima ta pojav že svoje ime. “Puppy blues” oz. obžalovanje ob novem kužku se nanaša na negativna čustva, ki jih posameznik čuti ob novem kosmatinčku. Občutki žalosti, tesnobe, preobremenjenosti in obžalovanja so pogosto prisotni prvih nekaj mesecev, ko ljudje ugotovijo, da imeti psa ni tako filmsko, kot so si predstavljali.

“Ko končno integrirajo psa v svoje življenje, ugotovijo, da ni tako preprosto. Pričnejo se spraševati, če bi bilo psičku morda bolje kje drugje, ali pa se počutijo, kot da ničesar ne počnejo prav,” razlaga svetovalka za mentalno zdravje Hart Haragutchi.

Kdaj mine?

Puppy blues se lahko pojavi pri komurkoli, ni važno ali je to vaš prvi psiček ali šesti. Traja lahko od nekaj dni, pa do nekaj mesecev, dokler psiček ne pride do nove razvojne faze. “Pri tistih, ki psička rešijo, pa se lahko pojavi šele kasneje, saj lahko nekaj časa traja, prden se pojavijo njegove prave osebnostne lastnosti,” razlaga Hart.

Najhujši občutki obžalovanja naj bi trajali od treh tednov pa do treh mesecev, a pri večini naj bi izginili do šestega meseca, ko psičku pričnejo rasti zobje.

Hart opozarja, da so znaki puppy blues zelo podobni prvim znakom depresije: “Občutki preobremenjenosti, žalosti, krivde in sramu. Prav tako lahko občutijo jezo in zamero do svojega psa, željo da ga vrnejo ali se ga znebijo,” je še opozorila Hart. Kljub temu, da ti občutki ne trajajo večno, se z njimi lahko težko spopadamo, zato je pomembno, da si najdemo oporo.

Zakaj se pojavi?

Razlogov, zakaj se obžalovanje pojavi, je veliko. Od spremenjenih vzorcev spanja, do realizacije, da sedaj skrbite za drugo živo bitje.

Po vsej verjetnosti je vaš spanec veliko manj kvaliteten odkar imate psička. Morda se zbujate, da ga potolažite, ali pa preprosto ne spite dovolj globoko zaradi skrbi. Pomanjkanje spanca vpliva na vaša čustva in povzroči, da jih težje regulirate. Poleg tega se tudi zelo spremeni vaša dnevna rutina, saj morate vanjo umestiti tudi potrebe vašega psička, kar pa povzroča veliko stresa in frustracij.

Povišajo se tudi zahteve za vašo pozornost, saj morate neprestano paziti, da ne stori česa, kar ne bi smel. Dogajajo se tudi nesreče, kaj prevrne, se polula, kar je vse zelo izčrpavajoče,” razlaga Hart. Seveda to privede do obžalovanja in pogrešanja vaše svobode, ki ste jo imeli pred psičkom.

Poiščite vzrok

Hart razlaga, da je pomembno poiskati vzrok za vaše počutje in se temu posvetiti. “Bodite kreativni in fleksibilni, nekaj, kar deluje za druge, ni nujno, da bo delovalo za vas. Poiščite rešitve, ki ustrezajo vam.”

Avtor; Pexels

Prav tako ni nič narobe, če prosite za pomoč. Če vam primanjkuje časa ali energije, prosite prijatelja ali družinskega člana, da vam pomaga. Težko je priznati, da potrebujete pomoč ter da je imeti novo žival, velika odgovornost, a če se povežete z drugimi, bo veliko lažje. Poiščite ljudi, ki so morda v podobni situaciji in si pomagajte. Že samo to, da veste, da niste sami, bo situacijo olajšalo.

Tako kot je koristno, da se izobrazite, preden dobite psička, se sproti izobražujte tudi, ko ga že imate. “Knjige, podcasti, splet, ponujajo vse, kar je za vedeti o pasji vzgoji. Če se boste opremili s čim več informacijami, se težje zgodi, da se boste počutili preobremenjene,” svetuje Hart. Ob informiranosti pa boste tudi vedeli, kaj pričakovati. Pozanimajte se o pasmi o svojega psa in tako boste veliko bolje pripravljeni na vzgajanje in skrb, ki jo tako prilagodite svojemu psu.

Spremljajte napredek in obnašanje vašega psa, spomnite se, kakšen je bil pred dvema tednoma in kakšen je sedaj. Nekam si zapišite in ko boste spremljali njegov napredek, boste veliko hitreje opazili spremembe na bolje. To vam bo dalo zagon in večjo mero optimizma glede psička,” še svetuje Hart.

Dajte si čas in vzemite si kdaj tudi odmor. Prosite za pomoč in si privoščite oddih, kar vam bo omogočilo več energije za nadaljnjo vzgojo vašega kosmatinčka. Zapomnite si, da ti občutki niso tako redki in niso nič napačnega, le prilagajate se na veliko življenjsko spremembo.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close