Za vedno se je poslovila legendarna modna oblikovalka Laura Biagiotti

‘Kraljica kašmirja’ je kot ustanoviteljica ene najvplivnejših modnih hiš v Italiji veljala za glasnico italijanskega sloga.

Pred tremi dnevi je v 74. letu starosti za vselej zatisnila oči kultna italijanska modna oblikovalka Laura Biagiotti. V sredo je na svojem domu v Rimu doživela srčni napad. Prepeljali so jo v bolnico, kjer so se zdravniki borili zanjo, a je Biagiottijeva utrpela prehude poškodbe možganov, zato je tam tudi umrla.

Biagiottijeva je slovela po širokih ženskih oblačilih in čudovitih kreacijah iz drage volne. Italijanke se je zato prijel vzdevek ‘kraljica kašmirja’. Njeno smrt je na Twitterju razkrila Laurina hčerka Lavinia.

Laura Biagiotti je svojo kariero modne kreatorke začela v 60. letih. Z delom je začela v ateljeju matere Delie Sodaini Biagiotti v Rimu. Mati je na obrobju mesta v 60. letih preteklega stoletja odprla šiviljstvo, med drugim ji je uspelo dobiti veliko naročilo od letalske družbe Alitalia za oblikovanje in izdelavo uniform stevardes.

S hčerko Lavinio še zadnjič letos na pisti milanskega tedna mode

Laura je sprva sicer želela postati arheologinja, a se je nato, tudi pod vplivom matere, odločila za modo. Svojo prvo kolekcijo je javnosti predstavila leta 1972. Leta 1976 si je zamislila, da bi obdelala kašmir, material, ki je bil do takrat rezerviran zgolj za moško konfekcijo. V 70. letih preteklega stoletja se je nato znamka Laura Biagiotti razvila v eno od najbolj znanih evropskih znamk.

S Santom Versacejem, bratom pokojnega Giannija Versaceja

Leta 1988 je Laura Biagiotti kot prva italijanska modna oblikovalka že imela modno revijo na Kitajskem, kar je bilo tedaj nenavadno, sploh zaradi tedanje (za tujce in vplive z zahoda še zaprte) komunistične politike. Ustvarjala je sicer tudi moška oblačila in žensko modo za močnejše postave. Njeno podjetje je prodajalo (in bo še naprej prodajalo) tudi parfume in sončna očala.

Globalno slavo dosegla s pleteninami ter parfumi

Svetovno slavo je torej dosegla prav s prefinjenimi in nadvse luksuznimi, dragimi pleteninami, zaradi katerih jo je časnik The New York Times oklical za ‘kraljico kašmirja’, ta sloves pa se je je prijel do konca kariere. Leta 1988 je po vsem svetu zaslovela še s svojim dizajnerskim parfumom ‘Roma’ (ženski verziji se je šele čez čas pridružila tudi moška dišava ‘Roma’, s preprostim dodatkom ‘Uomo’, po italijansko ‘moški’).

Ženski vonj ‘Roma’ je bil dolga leta na tretjem mestu najboljše prodajanih parfumov vseh časov in je postal skoraj enako razvpit, kot francoski Chanel No. 5. Le katera med nami ni kupila vsaj ene, dveh, treh stekleničk dišave ‘Roma’ Laure Biagiotti? V svojih dvajsetih letih sem kar nekaj časa hodila okoli v gostem oblaku te sicer prav nič ‘lahke’ dišave, tako zelo mi je bila všeč; za nekaj let je postala moj prepoznavni znak.

Po Rimu še Benetke

Modna hiša Laura Biagiotti, ki že desetletja velja za simbol italijanske elegance in stila, je pred dvema letoma praznovala pol stoletja obstoja. Leta 2011 pa je Laura Biagiotti na trg poslala še svojo najljubšo vonjavo z imenom Venezia, ki jo je posvetila skrivnostnim, karnevalskim, vedno nekoliko otožnim a vseeno neskončno ponosnim, počasi se potapljajočim Benetkam, mestu kanalov in gondol, zapeljivcev žensk in romantične ljubezni.

Hčerka bo prevzela imperij

kolekcija za pomlad 2016

kolekcija jesen/zima 2016

Na tej in na spodnji fotografiji še zadnji, aktualno sveži Laurini kolekciji za naslednjo jesen/zimo 2017

Od leta 1997 je v modni hiši zaposlena Laurina hčerka Lavinia, ki ima sedaj 38 let. Po smrti očeta Giannija Cigna, ki je bil prej direktor podjetja, sedaj pa še smrti matere, bo Lavinia prevzela vodenje tega velikega modnega podjetja.

Foto: Business of Fashion, Perfume Shrine, Fragrantica, The New York Times, Herald Tribune, Die Welt

New Report

Close