Zakaj bi kdo imel otroka s tujcem?

29. julij 2021

Zakaj bi kdo imel otroka s tujcem?

29. julij 2021
Profimedia

Mešanje kultur in porekel nekateri vidijo kot nekaj slabega, saj tako ‘izumirajo’ čisti Slovenci. Obvarovanje kulture in jezika je pomemben del naših porekel, z večjezičnim družinami, pa se to izgublja.

Nekateri bi rekli, da je mešanje narodov in kultur čudovita stvar, saj se tako učimo sobivanja in strpnosti. Znanje več jezikov in poznavanje običajev drugih, pa prav tako lahko obogati naše življenje. Ko se staršem različnih državljanstev rodijo otroci, pa se ti lahko naučijo več jezikov.

A do mešanja kultur in jezikov ne čutijo vsi take naklonjenosti. »Na letališču čakam na vkrcanje nazaj za domov in poslušam družino za mano. Aha, tujci so, grejo na dopust, fino fino. Oče nekaj govori otrokom v francoščini, sem upala da zaradi tega, ker otroci niso držali varnostne razdalje z mano in so me z ruzaki kar naprej dregali v hrbet. In potem naenkrat zaslišim nek otroški glas, ki reče nekaj po slovensko.

Se hitro obrnem, opala, slovenska družina v Franciji?! Ampak ne. Eden od otrok je odgovoril v slovenščini, potem nadaljeval še malo po angleško in potem naprej po francosko. Sem še naprej prisluškovala in niti enega stavka!! niso spregovorili v istem jeziku. A ti starši nič ne razmišljajo? Očitno je eden od staršev Slovenec in zdaj pusti, da otroci malo tako in malo tako? A bodo sploh kdaj znali katerega od jezikov? Ne razumem – če se že poročite s tujcem, se zmenite, v katerem jeziku bo otrok govoril, vse nekaj na pol mu samo škodi. In če se že odločite za en jezik ravno tako ne razumem tistih, ki niso toliko zavedni, da ne bi vztrajali pri slovenščini!!« je delila svoje mnenje ena izmed uporabnic Starševskega čveka.

Znanje jezikov koristi

Znanje več jezikov ima več koristi, kot ne. Odrasli, ki govorijo več jezikov imajo boljše komunikacijske sposobnosti in so pravzaprav pametnejši!

Psihologinja na univerzi British Columbia, Janet Werker pojasnjuje, da je misel, da bodo otroci zaradi učenja dveh jezikov zmedeni in da bodo zaostajali v mentalnem razvoju, napačna. »Odraščanje v dvojezičnem območju je enako naravno kot odraščanje v enojezičnem okolju,« je povedala in dodala, da otroci dvojezičnih mater jezika med seboj ločijo že nekaj ur po rojstvu. Prav tako zatrjuje, da ni nobenega dokaza, da bi dvojezičnost vodila v kasnejšo zmedenost in pravzaprav pozitivno vpliva na razvoj možganov.

Profimedia

Eden izmed uporabnikov pa trdi, da ima ta odločitev vseeno negativne posledice:

»-morebiti različna vera,

-različna kultura

-različne navade

– stari starši ne vidijo vnukov

-otrok je v nekem stalnem razcepu med eno in drugo kulturo pa tudi identiteto

– pa še kakšni vrstniki in okolica ga lahko ne sprejmejo zaradi takšnih in drugačnih razlogov

Tako da biti s tujcev je tako “fajn” in “super” je le mit…«

A temu ni ravno tako, saj ravno večjezičnost omogoča otrokom, da ostanejo v kontaktu z obema stranema družine. Večjezičnost da otrokom možnost, da spoznajo več kultur in jezikov preko svojih starih staršev in se z njimi zbližajo. Poznavanje več kultur pa vodi do večje odprtosti in strpnosti do drugih.

Bolj uspešni otroci

Dr. Ellen Bialystok, kanadska kognitivna nevroznanstvenica, ki se že več kot 40 let ukvarja z dvojezičnostjo pravi, da dvojezičnost vpliva tudi na zmožnost ‘multitaskinga’. Poleg tega pa so tudi dokazali, da upočasnjuje razvoj Alzeihmerjeve bolezni. »Možgani imajo odličen sistem, katerega naloga je nadzorovanje. Sistem osredotoča pozornost na tisto, kar je v določenem trenutku pomembno, in jo odvrača od nepomembnih stvari. Pri dvojezičnih ljudeh se ta sistem vklopi pri vsakem izgovorjenem stavku, zato je veliko močnejši in sposobnejši kot pri enojezičnih ljudeh,« pravi Bialystokova, ki razlaga, da sta pri teh otrocih oba jezika v možganih vedno aktivna, ne glede na to katerega uporablja.

Ti otroci pa imajo tudi bolje razvito domišljijo, kognitivne sposobnosti in se bolje prilagajajo na nove razmere, situacije in ljudi. Ravnateljica mednarodne šole v Ljubljani, Katharine Knott je za Zastarše povedala, da njihovi učenci med svojo raznolikostjo kažejo veliko spoštovanje. »Različne raziskave so pokazale tudi, da imajo otroci, ki govorijo dva ali več jezikov, bolje razvite analitične sposobnosti in sposobnosti reševanja problemov, tudi njihova domišljija je bolj razvita, hkrati pa bolje sprejemajo in spoštujejo kulturno raznolikost,« je še dodala.

Velika usluga

Z učenjem dveh jezikov starši svojim otrokom delajo velijo uslugo. Bogatijo njihovo besedno in kulturno znanje, s tem pa jim tudi nudijo neprestane mentalne vadbe za njihove možgane. V nekaterih preiskavah so tudi ugotovili, da so dvojezični ljudje uspešnejši in kasneje zbolijo za demenco.

Obstajajo tudi začetne raziskave, ki dokazujejo, da dvojezičnost fizično preoblikuje dele možganov, a raziskovalci imajo na tem področju še veliko dela. V vsakem primeru velja, da dvojezičnost za otroka nikakor ni škodljiva, temveč izjemno  koristna saj pomembno vpliva na razvoj in oblikovanje možganov ter bogati njihovo znanje.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close