Zakaj bi morali pred spanjem vedno izklopiti gretje?

02. december 2021

Zakaj bi morali pred spanjem vedno izklopiti gretje?

02. december 2021
Avtor: Pexels

Dober spanec je ravno tako pomemben za zdravo življenje kot telovadba in zdrava prehrana. Prižgano gretje skozi noč pa lahko negativno vpliva na vaš spanec.

Vemo, da se je prijetno zbuditi v topli sobi na mrzel zimski dan, a naš imunski sistem se ne strinja s tem. Spanje pri vključenem radiatorju ali grelcu je slaba navada, ki ima lahko slabe posledice za naše zdravje. Strokovnjaki opozarjajo, da nas vključeno gretje dela bolj nagnjene k infekcijam in drugim resnim boleznim, radiatorji in grelci pa tudi slabšajo kvaliteto zraka, piše Brightside.

Težave s spanjem

Poleg tega, da mora biti, kot pravijo strokovnjaki, prostor, v katerem spimo brez veliko stvari, moramo biti pozorni tudi na temperaturo v njem. Ne glede na to, koliko nas med spanjem zebe, vklopitev gretja ni prava rešitev. Zvečer v našem telesu pride do rahlega znižanja temperature, kar nam signalizira, da je čas za spanje. Če je v prostoru prevroče, se telo ne more umiriti, ne glede na to, kako zaspani smo in po vsej verjetnosti dlje ne bomo mogli zaspati.

Ker visoka sobna temperatura ovira proces termoregulacije telesa, so posledice utrujenost, nelagodje in nemir. Torej ne samo, da se boste naslednji dan počutili neprespane in utrujene, ampak lahko to vpliva tudi na vaše fizično okrevanje, spomin, učenje in druge kognitivne procese. Boljša rešitev namesto vklapljanja gretja je, da se pokrijete z dodatno odejo. Manj nevarna, a ne povsem zanemarljiva težava je tudi suha koža. Spanje v ogrevanem prostoru namreč lahko povzroča različne težave s kožo in prekomerno izsušitev.

Avtor: Pexels

Slaba kvaliteta zraka

Če soba ni dobro prezračena, lahko dolgoročna obdobja prekomerne topline slabo vpliva na kvaliteto zraka v zaprtem prostoru. To lahko dolgoročno izzove negativne zdravstvene posledice in privede do zdravstvenih problemov kot so astma in alergije. Gretje prostora povečuje raven ogljikovega monoksida v prostoru in dlje kot je prižgano, višja je stopnja, zato lahko pride do hudih bolečin v prsih in razvoja srčnih težav. Prav tako strokovnjaki opozarjajo, da bakterije na suhem zraku preživijo dlje. Zato običajno pozimi zbolimo pogosteje, ker je zrak v naših prostorih bistveno bolj suh.

Dojenčki so na tople prostore še bolj občutljivi, saj se njihova koža suši še hitreje. Tako pa se sluz v nosu, ki je odgovorna za ”lovljenje” bakterij, posuši v prostorih z vročim zrakom. Ko se ta sluz posuši, je naš imunski sistem oslabljen in bolj nagnjen k infekcijam. In tudi če je naš imunski sistem dovolj močen za to, pa to za dojenčke ne velja, ki postanejo še bolj občutljivi.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close