Zakaj blondinke nikoli ne bodo premagale temnolask?

20. maj 2020

Zakaj blondinke nikoli ne bodo premagale temnolask?

20. maj 2020

Ste že slišali zgodbo o blondinki, temnolaski in rdečelaski v nočnem klubu?

Čeprav staro hollywoodski film pravi, da imajo gospodje rajši blondinke, ankete razkrivajo čisto nekaj drugega. Moškim so temnolaske bolj privlačne in se jim zdijo bolj inteligentne. Ko se spomnimo femme fatale zlatih hollywoodskih časov, Ave Gardner in Elizabeth Taylor, nam je jasno o čem govorijo.

Moški imajo rajši blondinke – kultni film z Marilyn Monrore in Jane Russell

Ste že slišali zgodbo o blondinki, temnolaski in rdečelaski v nočnem klubu? To ni začetek šale, ampak resne znanstvene raziskave. Znanstveniki univerze v Westministru so več tednov zapored pošiljali prostovoljke v tri londonske nočne klube, vendar vsakič z drugačno barvo las – kot blondinke, temnolaske in rdečelaske.

Naloga deklet je bila zapisovati reakcije in zanimanja moškega spola: koliko moških se jim bo približalo, s kakšnim pristopom in kaj jim bodo predlagali. Nato so se vrnile v klub in te moške prosile, naj si ogledajo njihove fotografije z vsemi tremi barvami las ter jih ocenijo.

Rezultat raziskave je bil zelo zanimiv: čeprav so se moški najbolj približali blondinkam, so priznali, da so jih najbolj očarale in malce preplašile temnolaske (kar se tiče pristopa). (Neopravičen) izraz #duombblonde je očitno zelo globoko zakoreninjen v moški zavesti, zato so se rajši približali dekletom, ki so jih ocenili kot manj inteligentne in so zato menili, da jih lažje osvojijo.

Rdečelaske so imele najmanj uspeha. Do istega dekleta so se moški kot blondinki približali 60-krat, 42-krat kot temnolaski in samo 16-krat kot rdečelaski. Raziskava ni čisto nova, vendar smo prepričani, da se v nekaj letih stanje ni bistveno spremenilo.

Blondinke moški dojemajo kot bolj sproščene, odprte in pripravljene na »akcijo med rjuhami«, medtem ko temnolaske »trpijo« zaradi vtisa resnosti, zadržanosti in celo hladnosti in jih zato rajši občudujejo od daleč.

Vse to je seveda povezano s pop kulturo. Zahvaljujoč Jackie Kennedy, Avi Gardner in Elizabeth Taylor so bile temnolaske v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja zelo priljubljene, 70-ta in 80-ta leta pa so po zaslugi Farrah Fawcett in Lauren Hutton pripadle blondinkam.

V zadnjem času pozornost kradejo spet temnolaske in k tem sta verjetno veliko prispevali tudi kraljevski snahi Meghan Markle in Kate Middleton.

Foto: Pinterest, Getty, Profimedia

Style. Več novic

New Report

Close