Zakaj imamo tako radi romantične komedije in božične filme?

12. december 2022

Zakaj imamo tako radi romantične komedije in božične filme?

12. december 2022
Pravzaprav ljubezen iz leta 2003. (Foto: Profimedia)

Mar niso vsi isti?

Božično vzdušje si lahko pričaramo tudi z božičnimi filmi in romantičnimi komedijami. Božične klasike in nove Hallmarkove filme vrtijo po televiziji, sezonsko pa se vračajo tudi na vse priljubljene platforme, kot so Netflix, HBO, Amazon in druge.

@laframbuesaa Hallmark Christmas movie trailers be like #hallmark #hallmarkmovies #holidaycountdown #viral ♬ original sound – Marie Stella

Filmi so običajno kopija en drugega in postrežejo s pričakovanimi klišeji, toda še vedno jih radi gledamo. Ne glede, kako slaba je zgodba filma, kako pocukrani so stavki, izrečeni v njem, in kako slabo je igranje igralcev – še vedno si ogromno ljudi ogleda takšne filme.

Zakaj?

Igra usode iz leta 2001. (Foto: Profimedia)

Za konec leta potrebujemo malo eskapizma

Za številne je to prava tradicija, ki se je močno veselijo: december je čas slabih božičnih komedij, ob katerih si spočijemo možgane. Takšni filmi so pogosto precej optimistični in tudi gledalci se zavedajo, da se bodo po ogledu takšnih filmov počutili bolje.

Zgodba je predvidljiva in to da gledalcem občutek varnosti, točno vedo, kaj se bo zgodilo (glavni junak gre v času božiča na neko preizkušnjo ali potovanje, doživi neko krizo, na koncu mu vse uspe in pride do spoznanja). Gledalci vedo, da bo na koncu srečen konec.

Počitnice iz leta 2006. (Foto: Profimedia)

Dajo nam upanje

Čeprav so zgodbe tako klišejske in predvidljive, pa takšni filmi gledalcem še vedno dajo upanje, da se tudi težave v resničnem življenju lahko premaga.

Filmi so morda res predvidljivi, toda obenem so tudi zelo pozitivni, imajo pozitivno sporočilo in to ima učinek tudi na gledalce. Morda se neverjetna klišejska zgodba lahko zgodi tudi nam!

Nostalgija in mentalna stimulacija

Božični filmi nas vrnejo v čas otroštva, ko življenje še ni bilo tako komplicirano. Spomnimo se na ljudi, na dogodke iz preteklosti, ki so povezani s tem časom in na katere se morda spomnimo le v tem času leta.

Večna božična klasika Čudovito življenje. (Foto: Profimedia)

Nekateri zato vsako leto pogledajo iste filme – pa naj bo to črno-bela klasika Čudovito življenje iz leta 1946, ki velja za enega najboljših božičnih filmov, za Pravzaprav ljubezen iz začetka tega stoletja ali pa katero novejših božičnih romantičnih komedij.

Nikar vas naj ne bo sram priznati, da si radi ogledamo tudi kakšne novejše (če smo iskreni, slabše) božične filme, saj radi podoživljamo božično vzdušje (in ob tem kritiziramo slabo igranje in zgodbo).

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close