Zakaj je “in” v kopalnici imeti evkaliptus?

24. marec 2022

Zakaj je “in” v kopalnici imeti evkaliptus?

24. marec 2022
Foto: Instagram

Morda ste že opazili, da je zadnje čase zelo v trendu v kopalnici ali celo pod prho imeti veje evkaliptusa …

Če vsaj malo sledite trendom opremljanja doma, potem ste že zagotovo naleteli na prikupno urejene kopalnice, ki pa jih v zadnjem času krasijo tudi bogate veje evkaliptusa.

Evkaliptus je zimzeleno, visoko eksotično drevo, ki izvira iz Avstralije, danes pa je razširjeno po vsem svetu. Na priljubljenosti je pridobilo predvsem zaradi številnih zdravilnih lastnosti, zaradi lepih listov pa njegove veje velikorat krasijo domove.

Ker se njegove zdravilne učinke uporablja v farmaciji in aromaterapiji, so ljudje kmalu začeli veje obešati kar v kopalnice, kjer v stiku z vlago in paro daje občutek, kot da se nahajamo v zasebnem spa centru.

Foto: Unsplash

Kakšni so njegovi učinki

Vroča voda in para bosta pomagali pri sproščanju zdravilnih olj in lastnosti evkaliptusa, kar pa pomaga pri dihanju, pomaga odmašiti zamašen nos, lajša bolečine v mišicah, povečuje pretok krvi, znižuje krvni tlak, blaži sinusne glavobole, nekateri pa tudi pravijo, da lajša tudi simptome astme.

Vsekakor pa bo kombinacija pare in zdravilnih učinkov evkaliptusa pripomogla k boljšemu počutju, saj vpliva tudi na energijo in pomaga pri lajšanju stresa. Nežen vonj in toplina prhe prinašata spokojnost in mir, na um in telo pa delujeta pomirjujoče.

Pozitivni učinki evkaliptusa:

  • izboljša koncentracijo in spomin,
  • sprosti vaše telo in vaše misli,
  • zmanjšuje nivo stresa,
  • blagodejno vpliva na vaša dihala,
  • lajša simptome prehlada in gripe,
  • pričara omamen vonj tropskih dežel.

O tem smo pisali že v članku Dve rastlini, ki bosta na preprost način v dom prinesli dobro počutje in mir.

Kako ga uporabiti v kopalnici

Poleg vseg naštetih zdravilnih učinkov pa je tudi videti odlično. Evkaliptusovo aromaterpijo boste v kopalnico najlažje vnesli s svežim ali posušenim evkaliptusom, oboje deluje odlično.

Veje rahlo zavežite in jih poljubno obesite, še najbolje, če jih daste kar pod prho, vendar naj vroča voda ne pada direktno na liste. Sicer je pa evkaliptus trdoživa rastlina, ki ji razmere v kopalnici ustrezajo, zato bo zdržala tudi do enega meseca.

Če pa boste že prej zaznali malce drugačen vonj in opazili, da so veje že ovenele, jih enostavno zamenjajte z novimi.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close