Zakaj je pametno jesti bučna semena vsak dan?

20. avgust 2021

Zakaj je pametno jesti bučna semena vsak dan?

20. avgust 2021
Profimedia

Morda bučna semena na prvi pogled zdijo majhna, a v njih se nahaja mnogo koristnih hranil. Že zaužitje majhnih količin semen vašemu telesu zagotovi zadostne količine zdravih maščob, magnezija in cinka.

Polna so hranljivih snovi:

30g semen vsebuje:

  • 151 kcal
  • 1,7 grama vlaknin
  • 5 gramov ogljikovih hidratov
  • 7 gramov beljakovin
  • 13 gramov maščob, od česar je kar 6 gramov omega-6 maščob,
  • 18% RDI (priporočenega dnevnega vnosa) vitamina K
  • 33% RDI fosforja
  • 42% RDI Mangana
  • 37% RDI Magnezija
  • 23% RDI železa
  • 12% RDI Cinka
  • 19% RDI Bakarja
  • Prav tako pa vsebujejo velike količine antioksidantov in polinasičenih maščobnih kislin, kalija, vitamina B2 in folata.

Vsebujejo veliko količino antioksidantov

Bučna semena poleg antioksidantov vsebujejo tudi karotenoid in vitamin E. Antioksidanti zmanjšajo vnetja in zaščitijo naše celice pred prostimi radikali. Zato lahko to živilo, polno antioksidantov pomaga pri zaščiti pred številnimi boleznimi. V študiji, opravljeni na podganah z artritisom, so opazili zmanjšanje vnetnih stanj ob uporabi bučnega olja.

Povezana so z zmanjšanim tveganje za nastanek različnih vrst raka

Prehrana, bogata z bučnimi semeni, je povezana z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka želodca, dojk, pljuč, prostate in debelega črevesa. Rezultati velike študije, opravljene na ženskah po menopavzi, so pokazali, da je uživanje bučnih semen povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka dojke.

Profimedia

Izboljšuje zdravje prostate in mehurja

Več raziskav je potrdilo, da bučna semena zmanjšajo simptome povezane s problemi prostate. Rezultati ene študije pa so tudi pokazali, da dnevni vnos 10 g ekstrakta bučnega semena izboljša delovanje sečil.

Vsebujejo veliko količino magnezija

Bučna semena so eden najboljših naravnih virov magnezija, kar je zaradi vse večjega pomanjkanja magnezija v zahodnih državah zelo pomembno. Magnezij je bistven za več kot 600 kemičnih reakcij v telesu. Ustrezne ravni magnezija v telesu so pomembne za:

– nadzor krvnega tlaka,

– zmanjšanje tveganja za nastanek bolezni srca

– vzdrževanje zdravih kosti,

– uravnavanje ravni glukoze v krvi.

Lahko izboljšajo zdravje srca

Študije na živalih so pokazale, da lahko bučno olje zniža visok krvni tlak in visoko raven holesterola – dva pomembna dejavnika pri tveganju za razvoj bolezni srca. Rezultati ene študije, ki je vključevala 35 žensk po menopavzi, so pokazale, da jemanje prehranskih dopolnil v obliki bučnega olja znižalo krvni tlak za 7% in povečalo raven “dobrega”, HDL, holesterola za 16% v obdobju 12 tednov.

Zmanjša raven glukoze v krvi

Študije na živalih so pokazale, da lahko buče, bučna semena, bučna semena v prahu in bučni sok znižajo raven glukoze v krvi. To je še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo, ki se borijo z nadzorom glukoze v krvi. Več študij je pokazalo, da uživanje bučnega soka ali bučnega semena v prahu znižuje raven glukoze v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je posledica visoke vsebnosti magnezija.

Vsebuje velik del vlaknin

Bučna semena so odličen vir prehranskih vlaknin – na 30 g semen zagotavljajo kar 5,2 g vlaknin. Prehrana bogata z vlakninami, ohranja zdravje prebavnega sistema in je povezana z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in debelost.

Lahko izboljša kvaliteto sperme

Znižane ravni cinka v telesu so povezane z zmanjšano kakovostjo sperme in povečanim tveganjem za neplodnost pri moških. Bučna semena so bogat vir cinka, zato lahko izboljšajo kakovost sperme. Vsebujejo tudi antioksidante in druga hranila, ki lahko sodelujejo pri ohranjanju želene ravni testosterona.

Boljšajo spanec

Če imate težave s spanjem, bi pred spanjem morda morali zaužiti bučna semena. Bučna semena so naravni vir triptofana, aminokisline, ki izboljša spanje. Ugotovljeno je bilo, da lahko dnevni vnos že samo 1 g triptofana izboljša spanje. Vendar bi to pomenilo, da morate zaužiti približno 200 gramov bučnih semen na dan, da lahko zagotovite vnos 1 grama triptofana.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close