Zakaj je to tako pogost tip prijateljstva?

17. maj 2022

Zakaj je to tako pogost tip prijateljstva?

17. maj 2022
Foto: Pexels

V filmih je ta tip prijateljstva prikazan zelo pogosto. Pa tudi v resničnosti se zdi, da so si ti ljudje najbližje.

V filmih je pogosto predstavljeno, da ženske potrebujejo vsaj enega gej prijatelja. In tudi v resničnem življenju pogosto vidimo prijateljstva med heteroseksualnimi ženskami in gej moškimi.

Na forumu Starševski čvek je nekdo odprl temo o tem, zakaj se druži z geji. Kot kaže, mnogi ne razumejo, zakaj bi se heteroseksualci družili s homoseksualci, a za ta pogost fenomen obstaja znanstvena razlaga.

So moški in ženske lahko prijatelji?

Mnoge raziskave so že pokazale, da so prijateljstva med heteroseksualnimi ženskami in homoseksualnimi moškimi zelo tesna, ker so oboji zelo hitro pripravljeni imeti intimne pogovore. Nekateri znanstveniki predvidevajo, da je tako zato, ker imajo heteroseksualni moški in ženske manj skupnega, a temu ni tako.

Foto: Unsplash

Ženske se v bližini homoseksualnih moških veliko hitreje sprostijo, saj se ne ukvarjajo s skrbmi, da jih privlačijo, ali da je v interakcijo vpleten kakršenkoli seksualni interes. Z drugimi besedami, ženske so v komunikaciji s heteroseksualnimi moškimi veliko bolj pazljive, zato da ti ne bi mislili, da jih spolno interesirajo.

Se ženski interes spremeni?

Raziskovalci Eric Russel, William Ickes in Vivian Ta so se lotili raziskave, ki preiskuje, če se žensko dojemanje moških spremeni, ko te izvejo, da je moški homoseksualec. In če to posledično spremeni kvaliteto njunih interakcij.

Raziskovalci so ženske, ki so sodelovale, prosili, da ocenijo nivo udobja, ki ga čutijo z moškim, s katerim se pogovarjajo. Sprva so ocenjevale hipotetične interakcije z moškimi, katerih spolne usmerjenosti niso vedele. Nato pa so v hipotetično situacijo vpletli še njihovo spolno usmerjenost.

Kot so raziskovalci sami predvideli, so rezultati njihove raziskave pokazali, da se ženske v prisotnosti homoseksualnih moških veliko bolj sprostijo. Predvsem zato, ker je bil odstranjen dvom, ali ti moški čutijo spolni interes do njih. “Najprej so bile vse situacije hipotetične in ker smo želeli preizkusiti, če se to izraža tudi v situacijah v živo, smo nato pogovore izvedli še v živo,” razlagajo znanstveniki v poročilu.

Odvisno je od privlačnosti

Znanstveniki so predvsem želeli preveriti, če se bo intimnost med sogovorcema spremenila, po tem, ko je razkrita spolna usmerjenost. Ženske so v teh situacijah tudi v živo izražale večje udobje, kot v pogovorih s heteroseksualnimi moškimi.

Foto: Pexels

A nivo udobja je bil odvisen od nivoja fizične privlačnosti žensk, katerega so ocenile same. “Ženske, ki so se ocenile kot bolj privlačne, so izkazale veliko večjo razliko v nivoju udobja. Najbrž zato, ker bolj kot so privlačne, bolj pričakujejo, da jih bodo moški osvajali,” razlagajo znanstveniki.

Poleg tega, pa so ženske v pogovorih s homoseksualnimi moškimi izkazale večjo naklonjenost, sproščenost, bile so bolj pozitivne, bolj so sodelovale pri pogovoru in tudi s telesno govorico so bile veliko bolj naklonjene sogovorcem. Pogovori pa so prav tako trajali dlje.

Razvoj prijateljstev

“Izrecno poznavanje moških spolnih preferenc ni povečalo le udobja ženske s homoseksualcem (v primerjavi s heteroseksualnim moškim), ampak je vplivalo tudi na stopnjo, do katere so bile ženske (zlasti privlačne) pripravljene sodelovati z moškim na intimni ravni,” zaključujejo raziskovalci.

Foto: Pexels

Raziskava je zelo velik korak pri razumevanju prijateljstev med moškimi in ženskami, saj so bila ta za znanost vedno zapletena. Ženski strah, da moški govori z njimi, samo zato, ker ga ta spolno interesira, ostaja velika ovira pri sklepanju prijateljstev med spoloma. Tako, da odgovor na vprašanje, če so moški in ženske lahko samo prijatelji, je očitno odvisno od njihove spolne usmerjenosti.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close