Zakaj je vaš bivši partner z novo izbranko tako boljši?

18. december 2021

Zakaj je vaš bivši partner z novo izbranko tako boljši?

18. december 2021
Avtor: Pexels

Po razhodu s partnerjem nas preplavljajo močna čustva žalosti, ki pa se še poglobijo, če ima partner že novo. Kaj to pove o vajinem (propadlem) razmerju, če je z novo partnerico popolnoma drugačen?

Razhod oz. ločitev je ena izmed najtežjih stvari, ki jo ljudje lahko doživimo. Spopadamo se z občutki žalosti, dvomov in strahu. Te rane in občutki pa se lahko osvežijo, ko bivši dobi novo partnerico. In kaj hujšega, če vidimo, da je z njo popolnoma nov in drugačen?

Na forum Starševski čvek se je s svojimi bolečimi spomini obrnila uporabnica, katere bivši se je popolnoma spremenil, odkar je z novo: “Meni je res hudo, ko vidim, kako z novo partnerko hodita na sprehode, raziskujeta, potujeta. Z mano je bil samo fikus (računalnik, telefon, tv), čeprav sem ga prosila, da bi šla skupaj vsaj na sprehod. 389896x je bil utrujen, 45854980x se mu ni dalo. Za potovanja ni bilo denarja. Zdaj pa z njo živi takšno življenje, kot sem si jaz z njim želela, ga prosila, mu tečnarila,” je napisala in vprašala, kako so ostali uporabniki to predelali.

Preprosto nista za skupaj

Mnogi so avtorici razložili, da po vsej verjetnosti preprosto nista bila za skupaj: “Verjamem, da te boli, kar opažaš. Da ima druga vse brez nekega teženja, tebe je pa tako zanemarjal in zato sta šla narazen. Mislim, da se moraš sprijazniti s tem, da enostavno nista bila za skupaj in sta bila oba zato slabši osebi, kot sta sicer. On ni imel energije, ti si pa težila. V novi zvezi ti – upam – ne bo treba težit in boš sama sebi bolj všeč. Odžaluj in pojdi dalje. Ni kriv on, nisi kriva ti, tako se je pač zgodilo.”

Mnogi so se strinjali, da morda z bivšim preprosto nista bila na isti valovni dolžini, kar pa potrjuje Kate Galt, svetovalka za razmerja, ki je za Cosmopolitan povedala, da se je uporabnica morda izognila metku. “Ta oseba najbrž preprosto ni bila za vas in nikakršna količina truda tega ne bi spremenila, tudi če je ravno zaradi tega boljši za nekoga drugega.”

Avtor: Pexels

Tako kot ste se vi v tej zvezi nekaj naučili, se je tudi vaš partner in čeprav je o tem razmišljati boleče, je morda do nje boljši ravno zaradi stvari, ki se jih je naučil od vas. “Vsak človek se od svojega partnerja veliko nauči in se razvije. Zagotovo ste del njegove spremembe tudi vi, a ne razmišljajte preveč o tem, saj to vodi do zamer in jeze,” razlaga Jamie Gleicher, psihoterapevtka iz New Yorka. Namesto, da se osredotočate na to, kako boljši je do nje, se osredotočite na to, kako za vas preprosto ni bil pravi.

Navada je železna srajca

Kot so izpostavili nekateri uporabniki, da “volk menja dlako, ne pa nravi“. Vaš bivši je z novo osebo, ki je zanj “sijoča nova igrača“, zato bo storil vse, da jo obdrži. Se še spomnite, kaj vse je storil za vas na začetku razmerja? Vsa darila, sprehodi, večerje in vse vaše želje, ki so bile izpolnjene, ker vas je še vedno osvajal.

Na začetku zveze se vsi vedno poskušamo prikazati v svoji najboljši luči in tudi storimo veliko več, da svojemu novemu partnerju ustrežemo. “Zapomnite si, da se obnaša kot princ trenutno. Nihče na začne razmerja tako, da dela z nami kot s smetmi. Imejte v mislih, da morda bo tudi ta oseba na neki točki spoznala, kakšen je v resnici njen novi partner,” opozarja terapevtka Crystal Jackson.

Ko pridejo občutki žalosti, se opomnite, da je vaš bivši z razlogom bivši, sploh če ste se razšla sporazumno. “Pomislite na to, vsakič ko kaj slišite o njem. Ta nova oseba mora prenašati bivšega, tako da si praktično zasluži vsa ta lepa dejanja,” dodaja Crystal.

“Vendar se ljudje tudi spreminjamo in rastemo, morda se je zavedel, da je bil do vas grozen in se v novem razmerju uči biti boljši partner,” še opozarja. Seveda si nihče od nas ne želi biti poskusni zajček za razmerja, a vsi imamo svoj proces rasti. Sprejmite, da boste včasih le del nečesa, zato da boste lahko zrasli.

Vaša čustva so utemeljena

Kakršenkoli že je razlog za spremenjeno obnašanje vašega bivšega, pa so občutki, ki pridejo ob tem, vedno težki. In tudi, če razumete, zakaj je tako, to ne pomeni, da se bo vaša žalost razblinila. Ne glede na to ali je od vašega razhoda že leta ali pa le mesece, se lahko zgodi, da boste ob tem postali žalostni.

Avtor: Pexels

Pustite si čutiti, kar čutite, to je le nov del žalovanja za vašo preteklostjo in popolnoma smiselno in običajno je, da čustva privrejo na plano. Zato jih ne zatirajte, dovolite si žalovati in najdite nekoga, s katerim se lahko o tem pogovarjate.

Vsekakor pa ne reagirajte iz teh čustev. Kljub temu, da ste jezni, razburjeni ali prizadeti, ne storite ničesar, kar bi lahko situacijo poslabšalo. Tudi če bi bivšemu radi povedali, kako se počutite ali kontaktirali njegovo novo partnerico, da ji poveste, kakšen je bil do vas, se temu raje izognite. To vam bo prineslo le začasno olajšanje, ki pa vam kasneje lahko nakoplje le težave in dramo.

Prav tako se izognite iskanju bivšega na družbenih omrežjih ali kjerkoli in prenehajte spraševati znance, če vedo kaj o njem. Najlažje se bo spopasti s tem, če preprosto ne veste, kakšen je s svojo novo partnerico. Kot pravi slovenski rek, “kar ne veš, ne boli”, zato se raje osredotočite na svojo srečo in rast, brez svojega bivšega v vašem življenju.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close