Zakaj je zvezdniški chef Anthony Bourdain storil samomor?

10. junij 2018

Ko slavni, uveljavljeni in bogati naredijo samomor, se vedno sprašujemo, kaj jih je pripeljalo do tako drastične odločitve.

Avtorica kolumne: Dragica Sušnik

Komaj nekaj dni je minilo, odkar smo poročali, da je ameriška modna oblikovalka Kate Spade končala svoje življenje, že je svet pretresel odhod med ljudmi še veliko bolj priljubljenega TV zvezdnika, ki smo ga spoznali v resničnostnih oddajah o kuhanju, potovanjih in kulinariki.

V petek je pri 61 letih v hotelu v Franciji samomor naredil zvezdniški chef Anthony Bourdain, ki ga slovenski gledalci poznamo predvsem po oddaji No reservations, v kateri nam je budil apetite po tujih deželah in njihovih eksotičnih jedeh. Bourdain je bil ravno na snemanju novih delov oddaje Parts Unknown za televizijsko mrežo CNN, s katero je leta 2013, po odhodu s Travel Channela, podpisal še donosnejšo pogodbo.

Le kaj žene bogate, znane, karierno uveljavljene ljudi, da sami storijo svoj konec? Zdi se, kot da je samomor postal nova epidemija. Le dobra dva meseca je tega, kar se je ubil zvezdniški producent elektronske glasbe in DJ Avicii, ki se je pri 28 odločil, da noče več živeti in se je porezal s steklom tako močno, da je izkrvavel. Anthony Bourdain je svoje življenje končal na tipično ‘moški’ način, z obešanjem, tako kot hollywoodski igralec Robin Williams, ki je ves svet zabaval v komedijah, sam pa navznoter v duši neizmerno trpel.

Samo tri dni pred Anthonyjem je samomor naredila tudi modna oblikovalka Kate Spade

Moški se pri samomoru najpogosteje odločijo, da gredo na vrv ali se obesijo s pasom, kar so storili tudi modni oblikovalec Alexander McQueen pri 40. letih, frontmen svetovno znane skupine INXS Michael Hutchence pri 37. letih ter julija lani tudi pevec skupine Linkin Park, Chester Bennington (41). Ali pa se ubijejo s strelom iz šibrovke (Ernest Hemingway, Kurt Cobain in še nekateri slavni samomorilci). Ženske se najpogosteje odločijo za predoziranje z uspavalnimi tabletami (Marilyn Monroe in Margaux Hemingway, če omenimo le dve), nekatere pa se prav tako obesijo (že omenjena Kate Spade, pa tudi modna oblikovalka ter zaročenka Micka Jaggerja L’Wren Scott in druge).

Bourdain se je za eno od prvih snemanj oddaje ‘Parts Unknown’ za CNN s tedaj še ameriškim predsednikom Barackom Obamo odpravil v vietnamsko prestolnico Hanoi

Kakorkoli, seznam slavnih samomorilcev nasploh je predolg, da bi naštevali vse, ki so v afektu ali zaradi duševnih motenj končali svoje življenje. Pri Anthonyju, Kate Spade in ostalih, tudi zvezdi komedij, Robinu Williamsu, je bila kriva dolgoletna depresija, pri svetovno čislanem filmskem režiserju Tonyju Scottu, bratu še bolja slavnega Ridleya Scotta, je bilo krivo spoznanje, da bo zanesljivo izgubil bitko z rakom in ga čaka le še nekajmesečno umiranje v bolečinah.

Bourdain je za svoje delo prejel vrsto uglednih nagrad

Samomor je včasih tudi posledica slabih odnosov z domačimi, sorodniki in zakoncem, ali pa ga slavni in tudi povsem neznani ljudje naredijo zaradi neuslišane ljubezni ter strtega srca. Pri nekaterih je samomor posledica finančnih težav in dolgov, ki so si jih nakopali, pri mnogih pa je kriva kombinacija vsega, ker postanejo bremena življenja pretežka in prepreke previsoke. Čemur zdravi, veseli in zadovoljni ljudje rečejo ‘izzivi’, je za tistega, ki nima več volje do življenja, samo še huda ovira in breme. Le kdo bi si jih drznil obsojati, sploh, ko so se že sami obsodili na smrt, ki so jo videli kot končno odrešitev?

Anthony na snemanju

Večina samomorilcev ima eno skupno lastnost: dolgoletne ali celo vseživljenjske, ponavljajoče se epizode depresij in tesnobnosti. Kar je skupnega slavnim samomorilcem, ki večinoma pustijo poslovilno pismo, nekateri pa tudi ne, je izjemna kreativnost in želja po dokazovanju, slava pa je zgolj rezultat obojega. Izjemna nadarjenost, ustvarjalnost in želja po uspehu ter žarometih slave niso zagotovilo, da bo človek živel srečno, še več, prav med umetniki in talentiranimi ljudmi, ki so dosegli svetovno slavo, najdemo večji delež samomorilcev.

V mlajših letih kot chef restavracije Brasserie Les Halles na Park Avenue na Manhattnu

Bourdain, ki je kljub 61 letom dajal videz mladeniča ter navzlic ljubezni do kulinarike ohranjal vitko postavo, je svetovno slavo dosegel z avtorskimi kuharskimi oddajami na Travel Channelu in Discoveryju, ki so bile nagrajene z emmyji. Rojen v New Yorku je sicer obiskoval znamenito univerzo Vassar, a je svojo ljubezen našel v kuhanju, nato pa je svojo nadarjenost dokazal kot glavni chef v slovitih restavracijah na Manhattnu, v Miamiju in Tokiju, preden so ga pred ekrane zvabile velike televizijske mreže. Ob tem je našel tudi čas za pisanje knjig: objavil je nekaj bestsellerjev na temo kuhanja in receptov za jedi, ki so prevedeni v številne jezike.

Niti denar, niti slava, številni oboževalci in od njega 19 let mlajša partnerka, lepa 42-letna italijanska filmska igralka Asia Argento, Anthonyju niso preprečili, da ne bi končal svojega življenja. Na zvezdnikov samomor so se odzvali številni slavni po vsem svetu, Rose McGowan, dolgoletna prijateljica Anthonyja in njegove partnerke Asie Argento, je v solzah delila video, v katerem poziva ljudi z depresijo, naj ne molčijo o svojih težavah. Objokana se je borila s čustvi ter na koncu dodala:

“Tako sem jezna nate, Anthony!”

Rose, ki se je z Asio Argento še tesneje povezala, ko sta skupaj prijavili hollywoodskega mogotca, producenta Harveya Weinsteina zaradi spolnega nadlegovanja (Asio je na začetku kariere posilil), je pozvala vse, znane in neznane, da o svojih duševnih težavah ne molčijo, ampak naj poiščejo pomoč.

Asia Argento in Anthony Bourdain

Povedala je, da je njen prijatelj s svojim predčasnim odhodom grozljivo prizadel svoje bližnje, nekateri si od šoka ne bodo nikoli opomogli, sem spada tudi Anthonyjeva družina, ne le njegova zaročenka. Anthony je imel številne prijatelje, ki so ga imeli iskreno radi, čudovito ljubezensko razmerje, denarja kot pečka in svetovno slavo ter razgibano, zanimivo in izpolnjujočo kariero. Tako se je vsaj zdelo s stališča opazovalca, a v Anthonyjevi notranjosti demoni niso spali. Ti so ga gnali, da je v petek vzel vrv in se v hotelskem apartmaju obesil.

 

Foto: JuiceLife, The Palm Beach Post, Business Insider UK, CNN, BlogTO, ew.com

New Report

Close