Zakaj kraljice nikoli nismo videli noseče, čeprav ima štiri otroke?

19. september 2022

Zakaj kraljice nikoli nismo videli noseče, čeprav ima štiri otroke?

19. september 2022
Foto: Profimedia

Medtem ko se svet pripravlja, da se bo poklonil kraljici na njenem pogrebu, je marsikdo opazil nekaj nenavadnega.

Zakaj ni nobenih fotografskih dokazov o nosečnosti kraljice Elizabete II.? Medtem ko smo princeso Diano, Kate Middletom in Meghan Markle videli z nosečniškim trebuhom, fotografije noseče kraljice sploh ne obstajajo.

Njena nosečnost ni bila nikoli uradno objavljena. Novembra 1948, ko je rodila princa Charlesa, je Buckinghamska palača objavila zelo dvoumno izjavo, v kateri je pisalo: “Njena kraljeva visokost princesa Elizabeta do konca junija ne bo imela nobenih javnih obveznosti.”

Foto: Profimedia

Je otroke sploh rodila ona?

A ni šlo samo za to, da je palača zamolčala kraljičino nosečnost. V javnosti niso objavili niti njenih fotografij z novorojenčki.

Prva uradna fotografija Charlesa je bila posneta komaj nekaj mesecev po rojstvu, ob njegovem krstu. Marsikdo je zato pomislil, da otrok sploh ni rodila sama, ampak s pomočjo nadomestne matere.

Foto: Profimedia

A razlog tiči drugje. Takrat je namreč bilo nespodobno, da kraljeva oseba kaže nosečniški trebuh. Kraljica je tako vse štiri otroke rodila doma, v Buckinghamski palači, saj so bili na tak način zaščiteni pred novinarji.

V palači je imela na voljo celo nekakšen predhodno sredstvo epiduralne analgezije. Elizabeti so namreč dali injekcijo morfija in skopolamina, ki je omogočala lažje obvladanje bolečine med porodom, ne da bi izgubila zavest. Porodniška metoda, ki izvira iz Nemčije, se je imenovala “somračni spanec”.

Foto: Profimedia

Princesa Diana prekinila tradicijo

Prva, ki je prekinila stoletno kraljevo tradicijo, je bila princesa Diana, ki je leta 1982 odšla v bolnišnico, da bi rodila princa Williama. Tudi princa Harryja je rodila v bolnišnici St. Mary v Londonu, še bolj šokantna pa je bila njena odločitev, da bo pri porodu 100-odstotno budna in bo oba svoja fantka rodila v “pokončnem položaju”.

“To je bil prvi aktivni kraljevi porod – popolno nasprotje kraljičinemu,” je za Daily Mail povedala aktivistka za naravni porod Sheila Kitzinger in dodala, da jo je med rojevanjem pokonci držal princ Charles.

Leta 2013 je Kate Middleton sledila zgledu svoje tašče in princa Georgea rodila v isti bolnišnici. Kasneje sta tam na svet prijokala tudi princesa Charlotte in princ Louis.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close