Zakaj ljudje masovno iščejo jod?

04. marec 2022

Zakaj ljudje masovno iščejo jod?

04. marec 2022
Foto: Profimedia

Ob nuklearni eksploziji se v zrak sprostijo velike količine radioaktivnega joda, ki lahko poškoduje ščitnico.

Hrvaški in Slovenski državljani v zadnjih dnevih v lekarnah pospešeno iščejo jod. Avstrijci pa so že pokupili vse zaloge tablet kalijevega joda. Le-ta ima zmožnost preprečevanja absorpcije radioaktivnega joda v ščitnici, ki je nanj zelo občutljiva. Ščitnica kalijevega jodida in radioaktivnega jodida ne razlikuje, zato bo absorbirala oboje.

“Občani že nekaj dni prihajajo v lekarne in prosijo za tablete joda, ker jih je strah ideje o jedrski vojni. Vsake pol ure pride nekdo v lekarno in išče jod. Toda zdravilo je mogoče kupiti le na recept, uporablja pa se le v primeru jedrske nesreče,” je povedala vodja hrvaške lekarniške zbornice Ana Soldo.

Foto: Pexels

Prevelike količine joda negativno vplivajo na organizem

Ker tablete kalijevega joda odsvetujejo starejšim, ki jih najpogosteje iščejo v lekarnah, vodja hrvaške bolnišnične lekarne Martina Kranjec Šakič meni, da kalijevega jodida ni treba kupovati samoiniciativno.

 “Občani se ne smejo samoiniciativno ukvarjati z nabavami kalijevega jodida, predvsem pa ne smejo kupovati kakšnih pripravkov, čudnih raztopin joda in podobno, ker lahko škodujejo telesu. Preveč joda tudi vpliva na ščitnico,” je dejala za Večernji.hr.

Hrvaška zdravniška zbornica svetuje:

  • Kritičen organ za jod je ščitnica. V primeru izpostavljenosti radioaktivnim izotopom joda se ti kopičijo v ščitnici. Kopičenje izotopov radioaktivnega joda v ščitnici je povezano s povečano možnostjo razvoja tumorjev ščitnice.
  • Kopičenje izotopov radioaktivnega joda v ščitnici je mogoče preprečiti z blokiranjem delovanja ščitnice z uporabo neradioaktivnega joda. Vendar je ta ukrep povezan s tveganji za razvoj stranskih učinkov – od vpliva na delovanje ščitnice do motenj srčnega ritma, motenj prebavnega sistema in drugo.
  • Preprečevanje zastrupitve z radioaktivnim jodom je najpomembnejše za mlajšo populacijo (dojenčki, otroci in ljudje, mlajši od 40 let), vendar je za uporabo kalijevega joda potrebno skrbno spremljanje delovanja ščitnice, da se izognemo zastrupitvi in ​​drugim motnjam v delovanju organov.
  • V primeru potrebe po uvedbi kakršnihkoli zaščitnih ukrepov začnejo veljati protokoli, ki jih pripravi vsaka država posebej.

“Da bi lahko vsi državljani dobili odgovore na vprašanja o uporabi joda in jodnih pripravkov, jim je treba dati točne in objektivne informacije, da se lahko na podlagi dokazov in relevantnih informacij sami odločajo o svojem zdravju in varnosti,” je še navedla zdravniška zbornica.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close