Zakaj med prazniki več pijemo?

26. november 2022

Zakaj med prazniki več pijemo?

26. november 2022
Foto: Pexels

Raziskave kažejo, da se med prazniki količina popitega alkohola kar podvoji.

Mnogi ljudje bodisi pijejo več bodisi več razmišljajo o alkoholu. Pravzaprav četrtina dobička industrije destiliranih žganih pijač izvira iz meseca med martinovim in novim letom. Vprašanje je torej, zakaj alkohol zavzema toliko prostora v tem veselem letnem času?

Alkohol je postal del prazničnega praznovanja

“Alkohol zadnja leta vse bolj postaja ‘nujni’ del prazničnih praznovanj. Čeprav so bile nekatere pijače morda del praznične tradicije že stoletja, so številne festivalske pijače postale del praznovanja zaradi milijard dolarjev vrednih naložb velikih alkoholnih podjetij,” razlaga terapevtka Jeanette Hu.

Foto: Profimedia

Oglaševalci alkohola vložijo veliko truda in kapitala, da bi podobo svoje znamke povezali s prazničnim praznovanjem. Oglejte si kateri koli oglas za alkohol med prazniki – mnogi od njih imajo toliko božičnih podob, da kar pokajo po šivih.

Gledalci vsak dan prejemajo močna sporočila, ki bi nas lahko prepričala, da je alkohol nekaj bistvenega pomena za praznično vzdušje.

Foto: Pexels

Pritisk vrstnikov v kulturi, kjer “vsi” pijejo

Poleg močnega vpliva reklam za alkohol je pritisk vrstnikov še ena sila, ki praznično uživanje alkohola dviguje na novo višino.

“Živimo v družbi, kjer je uživanje alkohola družbeno odobravano in spodbujano. Če ne pijete, sta pogosto potrebna pogum in sposobnost vztrajati pri svojem,” razlaga terapevtka. “Če ste kdaj na zabavi poskušali zavrniti alkoholno pijačo brez izgovora, ste verjetno seznanjeni z vprašujočimi pogledi na obrazih drugih.”

Izjemen družbeni pritisk predstavlja dodaten izziv za ljudi, ki se želijo izogibati alkoholu.

Foto: Pexels

Alkohol kot “blažilec stresa”.

Stres, povezan s počitniškim časom, je še en razlog, da ljudje fantazirajo ali uživajo več žganih pijač v tem letnem času. “Družabna srečanja in družinska srečanja za marsikoga povzročijo občutek napetosti in izčrpanosti. Mnogi računajo, da jim bo vino pomagalo preživeti večer,” pravi Jeanette.

Sloves alkohola kot “blažilca stresa” drži do neke mere. “Kot depresiv in pomirjevalo alkohol pomirja naš živčni sistem in začasno odvrne misli od težav. Vendar je njegov učinek lajšanja stresa v najboljšem primeru kratkotrajen in v najslabšem primeru kontraproduktiven,” pravi terapevtka in dodaja: “Medtem ko malo pitja lahko človeku res pomaga, da se umiri, lahko prekomerno pitje zlahka postane vir stresa. Izguba spomina, neprimerni komentarji in spopadi pod vplivom alkohola povzročajo večji stres naslednji dan in na prihodnjih srečanjih.”

Foto: Unsplash

Praznični blues in “zdravilo”

Mediji praznike pogosto prikazujejo kot polne le smeha in ljubezni. V resnici počitnice prinašajo veliko več občutkov in doživetij kot monotona sreča.

Terapevtka pravi, da je v raziskavi NAMI 64 odstotkov udeležencev izjavilo, da počitnice poslabšajo simptome njihovega duševnega zdravja. Poleg povečane anksioznosti, povezane s stresom, so med prazniki pogosti tudi žalost, osamljenost, občutek izgube in globoka hrepenenja. S temi občutki je težko obvladati in alkohol pogosto nudi začasno olajšanje, da omrtviči agonijo.

“Vendar alkohol nikoli zares ne odpravi bolečine. Uporaba alkohola za omrtvičenje čustvene agonije je nedvomno tako močno udarjanje z glavo v steno do te mere, da se onesvestiš, tako da ne moreš več čutiti krvaveče rane na nogi.”

Foto: Unsplash

Prazniki brez alkohola

Ljudje med prazniki pijejo več alkohola iz več razlogov – zaradi praznovanja, prilagajanja in obvladovanja stresa. Z željo po veselju, pripadnosti, lajšanju bolečin in stresa ni nič narobe.

Prekomerno pitje med prazniki pa lahko škoduje vašemu zdravju, poškoduje medsebojne odnose in v hujšem primeru vzame življenja. Imeti nabor strategij za zmerno pitje v tem letnem času je ključnega pomena.

Če se med počitnicami zatečete k alkoholu, se trudite ohraniti uživanje alkohola na zdravi ravni, a če doživljate neobvladljivo željo po alkoholu, ne pozabite, da je pomoč na voljo in vam ni treba skozi to iti sami.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close