Zakaj ljudje tako pogosto ne ugotovijo, ko jim partner laže?

29. september 2021

Zakaj ljudje tako pogosto ne ugotovijo, ko jim partner laže?

29. september 2021
Profimedia

Nas je prevaral ali ne? Kako ugotovimo? Odgovor na to vprašanje ni enostaven, največja težava pa je v tem, da pogosto niti ne slutimo, da bi nam partner ali bližnja oseba sploh lagali. Zakaj ne, niti pri tistih, ki jih poznamo v dno duše?

Običajno težko ugotovim, ko se nam neznane osebe lažejo, a to nam je jasno. Ne vemo kako se obnašajo kadar govorijo resnico, ne poznamo njihovih gest ali obraza. Kaj pa ljudje, ki so nam blizu, predvsem sorodniki? Ali ne bi morali imeti pri njih veliko boljšega radarja za laži? Raziskave kažejo, da temu ni tako.

Razlogi zakaj nam je težko sprevideti laži partnerja?

  1. Pristranskost in zaupanje

Raziskave jasno kažejo, da smo ljudje nagnjeni k zaupanju. Primer: Anketiranci moraj med raziskavo prepoznati laž. Udeležencem se je vnaprej povedalo, da bodo slišali 50 odstotkov resnic in 50 odstotkov laži. Vendar na koncu je bilo več kot polovica trditev označenih za ‘resnične’. Ljudem, ki jih poznamo in imamo radi, običajno verjamemo – še posebej, ko gre za vsakodnevne pogovore in interakcije.

2. Spodobnost

Sramotno in nesramno je nekoga obtožiti, da laže. Zato nam občutek spodobnosti in družbenega bontona preprečujeta, da bi bili preveč sumičavi. In brez možnosti ali razloga za navzkrižno zaslišanje potencialnega lažnivca, postaja vse težje razkriti laž. Zaradi tega se zlasti majhne laži zlahka prezrejo.

3. Nimamo razloga za sumičavost

Ta, ki v razmerju laže, ima več motivacije za uspešno laž, kot je drugi motiviran odkriti laž. In če ni osnove za sum, druga oseba sploh ne bo motivirana za vprašanje ali preverjanje resničnosti zgodb svojega partnerja.

Profimedia

4. Zanašamo se na opozorilne znake (katerih morda sploh ni)

Raziskave kažejo, da se ljudje ponavadi preveč zanašajo na znane znake prevare. Na primer, pogosta je domneva, da vas lažnivec ne more pogledati v oči. Vendar pa so raziskave pokazale, da imajo ljudje, ki lažejo, veliko lažje stik z očmi, kot pa če govorijo resnico – verjetno zato, ker sumijo, da je pomanjkanje očesnega stika lahko preveč opazno in razkrijejo laž. Splošni »lažni opozorilni signali« tako pogosto niso tako uporabni v posameznem kontekstu.

5. Ne želimo priznati laži

Partnerjeve zvestobe morda sploh ne želimo preizkušati, ker ima to lahko resne posledice za odnos. Partner bi se lahko razjezil, nenadno nezaupanje pa bi lahko povzročilo razdor med vami in vašim partnerjem. Zato je v nekaterih primerih primernejša alternativa, če ne veste nič in sploh ne dvomite.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close