Zakaj ne hujšate, čeprav ne jeste ogljikovih hidratov

02. september 2021

Zakaj ne hujšate, čeprav ne jeste ogljikovih hidratov

02. september 2021
Profimedia

Če ste na dieti z nizkim vnosom ogljikovih hidratov, na kateri mnogi uspešno izgubljajo kilograme, a vaša številka na tehtnici se kar ne spremeni, Diet Doctor razkriva najpogostejši razlog zakaj je temu tako.

»Kljub najboljšim namenom, tako začetniki, kot že pripadniki diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, včasih počnejo stvari, ki upočasnjujejo hujšanje. To vključuje prenajedanje z oreščki, veliko uživanje mlečnih izdelkov ali prepogoste obroke. Tu je seznam pogostih napak pri izgubi teže z dieto z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov,« razkriva Diet Doktor.

Strah pred maščobo

Kadar pričnejo z dieto z nizkim vnosom OH, je mnogim težko pričeti jesti maščobe.  To je popolnoma razumljivo, saj smo že velikokrat slišali, da maščobe škodujejo našemu zdravju in če je bomo jedli veliko, se bomo zredili. Vendar maščoba, ki se nahaja v zdravi, nepredelani hrani, ni nezdrava. Vseeno pa ne pretiravajte, saj so maščobe zelo kalorične. Če želite izgubiti kilograme z dieto z nizko vsebnostjo OH, morate premagati strah pred maščobami. A to ne pomeni, da lahko dodajate velike količine masla in olja v hrano. Popolnoma zdravo je vključiti žlico olja med kuhanjem.

Preveč oreščkov

Lahko, da jeste preveč oreščkov. Ti so zdravi, okusni in imajo malo OH, vendar lahko z njimi hitro pretiravamo. Odplavate z mislimi in v nekaj sekundah pojeste celo skodelico indijskih oreščkov. Po obsežnem pregledi več študij smo ugotovili, da ljudje z prekomerno težo zaužijejo več kalorij, kadar jedo oreščke.

Profimedia

Preveč mlečnih izdelkov

Poleg oreščkov so tudi mlečni izdelki okusni, hranljivi in zlahka jih vnesemo preveč v telo. Na strogi dieti se izogibajte mleka, saj vsebuje laktozo (mlečni sladkor). Vendar pa lahko tudi mlečni izdelki z visoko vsebnostjo maščob in nizko vsebnostjo OH, kot sta sir in jogurt, v nekaterih primerih motijo hujšanje. Druga možnost so mlečni izdelki z malo maščobami, ki so obogateni z beljakovinami, kot sta na primer skuta in grški jogurt. Maslo običajno pri tej dieti ni problem, če z njim ne pretiravate.

Prevelike porcije ali prepogosti obroki

Čeprav obroki z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov na splošno pomagajo ljudem, da se za nekaj ur počutijo site, imajo mnogi navado, da posežejo po prigrizki. Toda uživanje mini obrokov čez dan ni dobro za hujšanje. Celostni obroki dva ali trikrat na dan s najboljša odločitev za hujšanje in tudi ohranjanje telesne teže.

Preveč sladic z nizko vsebnostjo OH

Profimedia

Sladoled brez sladkorja, keto bomboni in peciva z nizko vsebnostjo OH znajo biti mamljivi, a prav tako kot vse ostale sladice, lahko upočasnijo vaše hujšanje. Pakirane ploščice z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali keto ploščice, ki pogosto vsebujejo sladkorne alkohole, lahko preprečijo vaš napredek. Tudi domače sladice z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov je treba čim bolj omejiti, saj je enostavno pretiravati in pa lahko tudi spodbudijo hrepenenje po ogljikovih hidratih.

Pitje preveč keto pijač

Ker je navadna voda edina pijača, ki jo telo potrebuje v kavi, čaju in nekaterih alkoholnih pijačah, lahko te uživamo tudi na dieti z nizko vsebnostjo OH. Vendar ne pozabite, da lahko pitje preveč alkohola ali bulletproof kave (kava narejena z maslom) upočasni hujšanje. Za boljše rezultate omejite vnos kave z mlekom in alkoholnih pijač na eno skodelico ali kozarec na dan.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close